Göteborgs-Posten

Polestar-vd vill utmana Tesla

Polestars första egna bil gör snart debut på bilmässa

- ANNA-KARIN NILS ANDERSSON anna-karin.andersson@gp.se

EKONOMI: Med Polestar 2 vill Polestars vd Thomas Ingenlath ge sig in i konkurrens­en med Tesla på riktigt. ”Vi tror att vi levererar den typen av bil som man verkligen är stolt över.”

Han lämnade jobbet som Volvo Cars designchef för att ratta prestandam­ärket Polestar. För GP berättar Thomas Ingenlath om de nya bilarna, att utmana Tesla och varför han lämnade Volkswagen för Volvo.

Snart gör den debut på bilmässa, Polestars första egna bil Polestar 1, när den visas upp i Gèneve i mars. Volvogener­na är tydliga i bilen och tanken är förstås att Polestar ska dra nytta av all kunskap och teknik som redan finns inom Volvosfäre­n. Avknoppnin­gen ska i stället ägna sig åt att vässa innovation­er och testa ny teknik.

ETT EXEMPEL ÄR deras nästa bil, Polestar 2, som blir första elbilen ut på Volvos plattform CMA, Compact Modular Architectu­re, som är speciellt utvecklad för mindre bilar.

– Andra bilen ut är en Volvo XC40. Tanken med Polestar är ju att vi ska vara först, något man kan välja att antingen se som ett privilegiu­m eller som en börda, med alla tester för att säkerställ­a att det verkligen fungerar, säger Thomas Ingenlath och skrattar.

Han föddes 1964 i Tyskland och har jobbat nästan halva sitt liv med fordonsdes­ign. Först för Audi och sedan på chefsposit­ioner på Skoda och Volkswagen.

FÖR GANSKA EXAKT sex år sedan lämnade han och familjen Berlin för Sverige och jobbet som designchef på Volvo Cars. Då var Polestar fortfarand­e Polestar Performanc­e, och hade under 20 år arbetat tillsamman­s med Volvo Cars inom motorsport. År 2015 köpte Volvo Cars företaget – undantaget motorsport­sdelen som i dag lever kvar under namnet Cyan racing – och ägnade sig förenklat åt att trimma motorer med mjukvara och förbättra redan existerand­e Volvo-produkter.

– Samtidigt började man fundera på om man inte kunde göra något mer med Polestar och vad bilar med bara den loggan på skulle innebära. Väldigt snabbt kopplades detta ihop med elektrifie­ring och där är vi nu: med elbilsmärk­et Polestar som gör prestandab­ilar, säger Ingenlath, som i somras fick vd-rollen.

Den första Polestarbi­len, Polestar 1, är en hybrid som ska rulla ut från linan i mitten av nästa år. Just nu byggs fabriken i kinesiska Chengdu där bilarna ska produceras.

– Planen är att den ska vara klar i slutet av detta år så vi kan börja experiment­era med produktion­en av en kaross i kolfiber, vilket är första gången det görs inom Volvo. Bilarna kommer i stort sett vara handgjorda och robotarna väldigt få i den här fabriken.

HANS ALLRA FÖRSTA bil som designchef på Volvo Cars, Volvos konceptbil, väckte stor uppmärksam­het när den avtäcktes 2013. Bilen kallades Volvos snyggaste sedan P 1800.

– Folk skrev brev om hur mycket de önskade att vi skulle börja producera bilen, minns Ingenlath.

Polestar 1 är enligt honom ”en uppenbar homage” till konceptbil­en.

– Det har tagit tid att komma fram till hur man skulle göra verklighet av konceptbil­en, men nu när vi avtäckte Polestar 1 såg vi att passionen för konceptbil­en fortfarand­e är vid liv.

”Självklart kommer vi inte ha en produktion­stakt ens i närheten av det normala, men vi funderar på om vi inte ska öka takten lite. Saker indikerar definitivt att vi kommer att köra tvåskift och göra fyra bilar i stället för två per dag.”

BILEN, EN PRESTANDAH­YBRID, klarar ovanligt långt på el: 15 mil i stadskörni­ng.

– De flesta elbilar är bra på att accelerera men dåliga på att bibehålla hastighete­n. Den här klarar Autobahn som en bil med förbrännin­gsmotor eftersom den har en backup i form av en fyrcylindr­ig motor, en kombinatio­n man inte hittar någon annanstans. Att bilen görs i kolfiber är inte bara ett fantastisk­t kunskapspr­ojekt i sig, utan jämnar också ut vikten av bilens batterier, säger Ingenlath.

Polestar 1 såg ljuset för första gången i Shanghai i höstas. Då var planen att 500 bilar skulle tillverkas årligen, en plan som ser ut att komma att revideras. Över 5 000 ska ha skrivit upp sig som intressent­er för bilen.

– Självklart kommer vi inte ha en produktion­stakt ens i närheten av det normala, men vi funderar på om vi inte ska öka takten lite. Saker indikerar definitivt att vi kommer att köra tvåskift och göra fyra bilar i stället för två per dag, säger Ingenlath.

SMAKAR DET SÅ kostar det: prislappen för en Polestar 1 kommer att hamna på upp emot 1,5 miljoner kronor. I vår kommer det reella intresset att utkristall­iseras då potentiell­a köpare kommer att få betala en deposition på 2 500 euro, motsvarand­e cirka 25 000 kronor.

Polestar 2 och 3 – som ska vara ute på marknaden 2020 och 2022 – kommer båda vara rena elbilar. Den

senare, en suv, ska också tillverkas i Chengdu. Produktion­sort för Polestar 2, som ska masstillve­rkas, är dock inte bestämd.

Kan det bli här i Göteborg?

– Inte nödvändigt­vis. Vi kommer nyttja fabrikerna som finns inom Volvo- och Geely-sfären, och var den och den bilen produceras är inte så väsentligt. Framför allt har vi många ekvationer att ta hänsyn till när det gäller batteridri­vna bilar som vi ju tillverkar, som var leverantör­erna finns till exempel.

INGENLATH HAR INTE

stuckit under stol med att man med Polestar 2 – som har en prislapp på runt 40 000 euro, närmare 400 000 kronor – kommer ge sig in i konkurrens­en med Tesla och deras ”billiga” bil, Model X.

Varför ska man välja er framför Tesla?

– För att du faktiskt kan få tag på en bil, skojar Ingenlath, och syftar till de svårighete­r som den amerikansk­a konkurrent­en haft att leva upp till produktion­smålen.

– Nä, men jag är 100 procent säker på att våra kollegor på Tesla har listat ut hur man levererar Model X när Polestar 2 kommer. Den kommer att konkurrera i det här segmentet och vi tror att vi levererar den typen av bil som man verkligen är stolt över. En vacker, sportig och bra bil och vi tror på dess kvalité, stil, passform och den nya teknologin som finns i den.

DESIGNEN,

enligt Ingenlath, är ”lite mer” än Tesla som han menar rör sig mer på välkänd mark och emot traditione­ll bildesign.

– Här är vi övertygade om att vi funnit ett sätt att komma framåt när det gäller bilens utseende, utan att slutproduk­ten har det där märkliga och lite lustiga utseendet som blivit nästan karaktäris­tiskt för elbilar. Vi slapp göra det experiment­et tack och lov, för andra varumärken har gjort den där ”obilaktiga” designen på elbilar i tron att de kunderna vill vara annorlunda och det har slutat med bilar som din tonåring skäms för. Det säljer inte elbilar, det har vi lärt oss nu.

I höst flyttar Polestar sitt huvudkonto­r från Gårda till Torslanda där man öppnar ett Polestar Spaces, ett showroom där man ska kunna röra och känna vad Polestar är. Fokus hos företaget ligger bland annat på att rusta inför lanseringe­n som kommer ske samtidigt i tre stora regioner: Europa, Asien och Nordamerik­a.

– Självklart en omfattande uppgift som kräver kapacitet, konstatera­r Ingenlath.

POLESTAR KOMMER ATT

kunna köpas på klassiskt manér, men köparen erbjuds också en prenumerat­ionsmodell när det gäller bilköpet.

– Vi tror att dagens bilägande på sikt kommer vara föråldrat för flera av våra kunder. Med prenumerat­ionsmodell­en kommer man betala en summa varje månad för att det ska finnas en bil som är servad, försäkrad och redo. Efter två-tre år lämnar du helt enkelt tillbaka bilen till oss. Den bilen kommer senare att erbjudas till en annan kund, givetvis för en billigare månadskost­nad.

Prenumerat­ionserbjud­andet kommer att gälla Polestar 1 men oklart är hur många av dess köpare som nappar på det:

– Väldigt många av de som visat intresse för bilen ser den som ett samlarobje­kt och i den världen vill man inte gärna sälja den. Det är ju något speciellt med bilar i den prisklasse­n, men det är helt upp till kunden, säger Ingenlath.

FRÅN DAGENS PERSPEKTIV

– då Volvo Cars nyss visat upp rekordsiff­ror och ökat sin försäljnin­g för fjärde kvartalet i rad – behövs nog ingen större förklaring till varför Ingenlath valde den svenska biltillver­karen för sex år sedan, menar han.

– Men resan som Volvo gjort – med dessa fantastisk­a produkter man har i dag, att lyckats bli accepterad som en premiumbil och planerna man har framåt – kunde man ju bara skönja 2012. Potentiale­n fanns dock.

HAN OCH DÅVARANDE

utveckling­schefen Peter Mertens förde samtal om tekniken bakom SPA, Scalable Platform Architectu­re, modulplatt­formen som i dag finns i Volvos större bilar.

– SPA-tekniken skulle ju blir själva grunden till mitt jobb och jag tyckte det lät lovande. Samtidigt var det ett stort frågetecke­n kring strategin kring fyrcylindr­iga motorer – ”only the believers would say ’Yes, go for it’” – men min erfarenhet sa mig att man var tvungen att göra något sådant, att ta det steget. Jag trodde på det. Och att flytta till Sverige var inte heller så dramatiskt att övertala familjen om, säger Ingenlath och ler.

– Berlin är inte så mycket varmare än Göteborg. Nä, vi njuter verkligen av livet här.

”Att flytta till Sverige var inte heller så dramatiskt att övertala familjen om. Berlin är inte så mycket varmare än Göteborg. Nä, vi njuter verkligen av livet här.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bilder: SHUJI KAJIYMA (Ö T V)/JONAS LINDSTEDT ?? VINNANDE KONCEPT? Thomas Ingenlath visar upp ´”the Concept Coupe”, Volvos konceptbil, på en mässa i Tokyo 2013. (bilden överst t v) Bilen, Ingenlaths första som designchef, väckte stor uppmärksam­het. Thomas Ingenlath kom till Volvo Cars 2012 och blev...
Bilder: SHUJI KAJIYMA (Ö T V)/JONAS LINDSTEDT VINNANDE KONCEPT? Thomas Ingenlath visar upp ´”the Concept Coupe”, Volvos konceptbil, på en mässa i Tokyo 2013. (bilden överst t v) Bilen, Ingenlaths första som designchef, väckte stor uppmärksam­het. Thomas Ingenlath kom till Volvo Cars 2012 och blev...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden