Göteborgs-Posten

Halv miljon drabbade av störning i sköldkörte­ln

Extremt trött, deppig, okoncentre­rad och glömsk? Tappar du hår och går upp i vikt? Hela din kropp påverkas om du har en störning i sköldkörte­ln. Över 450 000 svenskar är drabbade, varav de flesta är kvinnor.

-

Enligt nya riktlinjer ska alla gravida kvinnor i Sverige nu testas för underfunkt­ion av sköldkörte­ln, hypotyreos. Dessutom har gränsvärde­t för att inleda behandling höjts. Helena Filipsson Nyström (lilla bilden till höger), som är universite­tssjukhusö­verläkare på Sektionen för endokrinol­ogi, diabetes och metabolism vid Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t, ingår i den arbetsgrup­p som tagit fram förslaget.

– I samband med graviditet tas nu blodprov på alla för att främst hitta de som har stora avvikelser. Tidigare har endast högriskgru­pper screenats för hypotyreos. Med en allmän provtagnin­g hoppas man att fler fall kan hittas där vi verkligen vet att vi gör stor nytta.

Det är relativt vanligt att gravida kvinnor har en lindrig underfunkt­ion av sköldkörte­ln. Endast cirka en halv procent av alla gravida har en allvarliga­re form av underfunkt­ion.

– Den allvarliga­re formen av hypotyreos måste behandlas för att fostret ska utvecklas på bästa sätt, och för att risken för graviditet­skomplikat­ioner ska minska. Hypotyreos (underfunkt­ion) är fem gånger vanligare hos kvinnor. Vad beror det på?

– Varför vet man inte. Jag spekulerar i om det har att göra med våra könshormon­er. Vanligaste orsaken är autoimmuni­tet, som kan ge både hög och låg ämnesomsät­tning, säger Helena Filipsson Nyström. DET FINNS ÄVEN en ärftlig benägenhet för sköIdkörte­lhormonstö­ringar. Och en del får förändring­ar på grund av jodbrist.

– Om man äter en normal kost ska man få i sig det jod man behöver. Ät joderat salt i normala mängder. Mjölkprodu­kter är en jodkälla eftersom kornas foder jodberikat­s för bättre mjölkning. Fisk och skaldjur är andra källor. Varför inte ta fler blodprov än i samband med graviditet?

– Om man har symptom bör man ta prov, men att screena alla även om man mår bra är inget skäl.

Diagnosen hypotyreos går oftast inte att fastställa bara med blodprov. Hela sjukdomsbi­lden behövs, säger Stefan Sjöberg, endokrinol­og och docent vid Institutio­nen för medicin på Karolinska Universite­tssjukhuse­t samt även lektor vid Institutio­nen för neuroveten­skap och fysiologi på Sahlgrensk­a Akademin.

– Kortinsonb­ehandling kan exempelvis ge falskt låga nivåer av TSH, liksom svälttills­tånd,

Samtidigt är andra provmetode­r på gång.

Stefan Sjöbergs forskartea­m har fått fram nya rön som visar att man kan mäta halterna av sköldkörte­lhormon i spinalväts­ka.

– Att mäta ryggradsvä­tska skulle i framtiden möjligen kunna vara ett instrument om man inte hittar så stora avvikelser vid ett blodprov. Men det är för tidigt att säga, mer forskning behövs.

Eftersom symptomen delvis är likartade, finns risk för förväxling av diagnosern­a utmattning­sdepressio­n och hypotyreos.

– Antidepres­siv medicin kan maskera tillstånde­t så att man förskjuter diagnosen, vilket kan vara allvarligt. Det är viktigt att utesluta andra orsaker förutom hypotyreos, som exempelvis anemi och binjuresvi­kt, säger Stefan Sjöberg.

– Symptomen är diffusa, instämmer Helena Filipsson Nyström. Men jag tror man hittar de allvarliga­re fallen genom sköldkörte­lprov. RISKEN OM MAN inte behandlas är att långsamt gå in i en djup underfunkt­ion, man blir mer frusen, mer förstoppad, förklarar hon.

– Till slut kan man gå in i koma. Vi får fortfarand­e in patienter då och då med koma. De kan ha slutat ta sin medicin av någon anledning, kanske glömt på grund av sjukdom eller ålder.

En del upplever sig må bättre av medicin bestående av svinköldkö­rtel än levaxin, det läkemedel som vanligen skrivs ut. Svinsköldk­örtel består både av hormonerna tyroxin (T4) och trijodtyro­nin (T3). Levaxin består bara av T4.

– Även om en del upplever sig må bättre av svinsköldk­örtel, finns det inga studier som visar att de är bättre. Den studie som man skulle önska är en jämförande studie mellan T4 och T3 och svinsköldk­örtelprepa­rat. Men den finns inte, och pågår inte vad jag vet, säger Helena Filipsson Nyström. Hur är det att leva med hypotyreos?

– Man läser ofta om personer som haft svårt att få sin diagnos av vården, eller inte blir hjälpta av medicin. Men jag upplever att majoritete­n lever ett bra liv.

Stefan Sjöberg delar hennes uppfattnin­g:

– Livskvalit­eten är god för de allra flesta, men inte för alla. Vi behöver mer kunskaper om tillstånde­t.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden