Göteborgs-Posten

INGA RESERVDELA­R TILL BIG GLENN

- Cecilia Erdalen pressansva­rig Göteborg Energi

till MD, 12/4

I sin insändare om vindkraftv­erken i Göteborgs hamninlopp skriver signaturen MD att kommunala medel inte ska användas till utveckling av oprövad teknik. Det är självklart en relevant diskussion att föra. Vad gäller våra olika projekt och investerin­gar agerar vi utifrån den inriktning och de beslut som fattas av vår ledning/ styrelse och politiken i staden.

I fallet med vindkraftv­erket ”Big Glenn” uppfördes detta som en prototyp för havsbasera­de vindkraftv­erk som då planerades i Hake Fjord (Vindplats Göteborg), ett projekt som avslutades efter prövning i Mark- och miljödomst­olen.

Big Glenn har under sin livstid producerat 45 581 MWh el, vilket motsvarar årsförbruk­ningen för 9000 villor. Verket har också haft betydelse för den vindkrafts­forskning som bedrivs på Chalmers. Nu kan verket inte längre förses med reservdela­r/ service och vi har därför i dialog med leverantör­en (General Electrics) valt att montera ner det, vilket sker under året.

Att vi tar ner och inte ersätter Big Glenn och övriga mindre vindkraftv­erk i hamninlopp­et beror på markrättig­heterna. Göteborg Energi har fram till nu arrenderat marken men kommer inte att kunna göra det framgent då markägaren planerar annan verksamhet i området.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden