Göteborgs-Posten

Yogatrende­n som lockar

En flera 1 000 år gammal tradition, kombinerad med bondgårdsd­jur. Trenden att utföra yoga tillsamman­s med getter har spritt sig världen över och har nu fått fäste i norra Halland.

- MICHAELA KARLÉN michaela.karlen@gp.se

SOMMAR: Trenden att utföra yoga tillsamman­s med getter har spritt sig världen över och har nu fått fäste i norra Halland. Djuren kan lägga sig ner på mattorna, nafsa på deltagarna­s tår och kanske till och med hoppa upp på deras ryggar. ”Jag tänkte att jag bara måste prova om det här fungerar”, säger Tina Strandberg, som äger Rompens gård. I Sverige har flera gårdar nappat på trenden.

Sätt ner händerna i mattan och kom bak i plankan. Raka armar, blicken fram och händerna rakt fram. Andas ut och kom tillbaka till hunden, instruerar Marie Forsell, yogalärare.

Hon står barfota på sin blå matta. Framför henne står dagens yogaelever som mjukt följer hennes anvisninga­r och sträcker ut armar, ben och rygg. Marie Forsells stämma leder gruppen genom nästa övning när hon plötsligt avbryts av ett ljudligt bräkande som ekar mellan väggarna. Någon fnissar till och sträcker ut en hand för att klappa en av getterna som klapprar fram mellan yogamattor­na.

Djuren hör hemma på Rompens gård som ägs av Tina Strandberg. Hon har haft getter som kött- och betesdjur i fyra år, men att utöva yoga med dem är nytt för i år.

– Eftersom vi har haft getter några år skickade kompisar olika klipp på sociala medier och jag har sett att det finns getyoga i USA. Jag tänkte att “jag bara måste prova om det här fungerar”, säger hon.

PASSEN KÖRDE IGÅNG tidigt i vår och då var getterna både mindre och mer osäkra än nu. Mellan yogamattor­na ligger högar med mat för att uppmuntra djuren.

– Maten lockar såklart men getterna går in av egen fri vilja. De första gångerna var de lite tveksamma, men nu är det väldigt lugnt bland dem. De känner sig ganska bekväma, säger Tina Strandberg.

Enligt Gunnar Palmqvist, djurskydds­handläggar­e på Jordbruksv­erket, har inte myndighete­n något uttrycklig­t förbud mot att utföra aktivitete­r som yoga tillsamman­s med getter. Men en grundförut­sättning är att djurhållar­en följer de regler som finns som exempelvis djurskydds­lagen, smittskydd­slagen och hygienkrav.

– Det kan finnas vissa riskmoment, det beror på vem som håller i det. Den som äger djuren ansvarar för att djuren skyddas mot onödigt lidande och inte överansträ­ngs, men är det en duktig djurhållar­e som är insatt och kan sina djur kan det nog fungera, säger Gunnar Palmqvist.

GETYOGA SKA HA uppstått i USA runt 2016. Före detta frilansfot­ografen Lainey Morse från delstaten Oregon har kurser i ”goat yoga” över hela landet och svenska Instagramk­ändisen Rachel “Yoga Girl” Brathen visar hur hon och hennes get Penny utövar yoga ihop på sociala medier.

GRUNDIDÉN ÄR SIMPEL: man utför ett yogapass medan getter får röra sig fritt bland utövarna. Djuren kan lägga sig ner på mattorna, nafsa på deltagarna­s tår och kanske till och med hoppa upp på deras ryggar. I Sverige har flera gårdar nappat på trenden – i norra Halland har både Rompens gård och Stättareds 4H-gård bjudit in till yoga med getter under våren.

När Tina Strandberg bestämde sig för att köra igång med getyoga hörde hon av sig till vännen Marie Forsell för att fråga om hon ville instruera några pass.

– Jag fattade ingenting och började gapskratta, säger Marie Forsell.

Hon har hållit på med yoga i 13 år och trots att hon var lite tveksam till en början har hon nu anammat konceptet med getter.

– Det är trevligt och avdramatis­erar det lite. När jag instruerar kikar jag mycket på hur folk står, men det släpper jag här. Man måste inte göra allting perfekt, säger hon.

Till hösten börjar de vanliga passen igen men under sommaren kan lite större grupper boka in en omgång getyoga. När dagens pass är över får getterna springa in i ladans inhägnad igen.

Tina Strandberg­s dotter Julia Strandberg och hennes barndomsvä­n Louise Wislander skakar av hö från sina mattor för att sedan torka av och rulla ihop dem. Julia kom nyligen hem från en längre utlandsres­a och Louise visste precis vad de skulle göra när de återförena­des igen.

– Jag har funderat på detta sedan jag hörde att det började och jag nämnde för henne att jag jättegärna ville gå på getyoga, säger Louise Wislander.

De är båda nöjda med dagens pass, även om de inte ser sig själva som några yogatjejer.

– Jag har provat yoga innan men har aldrig riktigt fastnat för det. Jag blir lätt uttråkad på ett yogapass men här är det något kul att fokusera på. När de går runt och puffar på en blir det underhålla­nde, oavsett om man vill eller inte, säger Julia Strandberg.

”Jag har provat yoga innan men har aldrig riktigt fastnat för det. Jag blir lätt uttråkad på ett yogapass men här är det något kul att fokusera på.” JULIA STRANDBERG.

 ?? Bild: NICKLAS ELMRIN ?? KÖR ETT PASS. Grundidén är simpel: man utför ett yogapass medan getter får röra sig fritt bland utövarna.
Bild: NICKLAS ELMRIN KÖR ETT PASS. Grundidén är simpel: man utför ett yogapass medan getter får röra sig fritt bland utövarna.
 ?? Bild: NICKLAS ELMRIN ?? FULLT I LADAN. Getyogan på Rompens gård har varit populär under våren och Tina Strandberg, som äger gården, hoppas att de kan fortsätta till hösten.
Bild: NICKLAS ELMRIN FULLT I LADAN. Getyogan på Rompens gård har varit populär under våren och Tina Strandberg, som äger gården, hoppas att de kan fortsätta till hösten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden