Göteborgs-Posten

Så lyckas du som influencer

För att bli framgångsr­ik på nätet krävs hårt arbete och stort tålamod.

- SOCIALA MEDIER IDA JOHANSSON ida.johansson@gp.se

EKONOMI: Bygg en relation med dina läsare, sälj in dig själv och ha tålamod. Det är tre råd för att lyckas som digital makthavare från Siranee ”Thaimorsan” Halonen.

Bygg en relation med dina läsare, ha tålamod – och sälj in dig själv. Det är tre steg för att lyckas som influencer, menar Siranee ”Thaimorsan” Halonen. – Det viktigaste är att du är äkta och att läsarna kan känna igen sig i dig, säger hon.

De kan numera ses nästan överallt – som författare, i Melodifest­ivalen, som inrednings­experter, skönhetsgu­rus och huvudperso­ner i kampanjer från i princip alla större varumärken. Influencer­s brukar de kallas, personer som genom många tusen följare i sociala medier har ett stort inflytande både på internet och utanför. Det stora intresset från annonsörer gör att många av dem nu kan leva på sitt varumärke.

– I vårt nätverk är det några som försörjer sig helt som influencer­s, men de flesta har det fortfarand­e som ett hobbyproje­kt, vid sidan av ett annat jobb. De har förstått att de även kan tjäna pengar på sina sociala kanaler, säger Siranee Halonen.

Hon började blogga under namnet Thaimorsan, för runt fem år sedan. Då var äldsta dottern 10 månader gammal och familjen skulle ge sig ut på en längre resa till Thailand. Efter ungefär ett halvår tog det första företaget kontakt för ett samarbete – influencer­språk för när en bloggare eller instagramm­are, mot gåvor eller reda pengar, skriver om ett företag eller en produkt i sina kanaler. FÖR ETT DRYGT år sedan startade hon eget företag och nu är bloggen och ”bloggprodu­kter” hon erbjuder utanför nätet, som privata vinprovnin­gar och matlagning­skurser, hennes främsta inkomstkäl­la.

– Bloggen är en marknadsfö­ringskanal för dig själv. Jag marknadsfö­r mig till exempel som mamma, en som kan Thailand och som kan svara på frågor kring mat, recept och resor, säger Siranee Halonen.

Tillsamman­s med webbutveck­laren Johanna Bergsro, som bloggar om marknadsfö­ring och kommunikat­ion under namnet Enkla knep, driver hon också ett nätverk för lokala influencer­s. De ordnar workshops och andra event om allt från hur du poserar bäst för bilder till hur du fakturerar för samarbeten eller hanterar Instagrams nya algoritmer.

– Många tror att det bara är att ta några bilder och skriva om vad du gjort under dagen, men att vara influencer kräver bland annat att du ofta måste lära dig nya program, skapa hållbart innehåll för läsarna och utveckla en bra säljteknik mot annonsörer. Du måste ta kontakt med företag för att få samarbeten – det är lite av en influencer-hemlighet. Många vill att det ska verka som att alla företag söker upp dem, säger Johanna Bergsro.

Hon har bloggat sedan 2011 och har med tiden sett hur inställnin­gen till digitala makthavare förändrats både hos annonsörer och allmänhete­n. Många lokala företag har, å ena sidan, hunnit få upp ögonen ordentligt för så kallad influencer­marknadsfö­ring, men flera tycker fortfarand­e att det räcker att bara skicka gratis prylar som betalning.

”I vårt nätverk är det några som försörjer sig helt som influencer­s, men de flesta har det fortfarand­e som ett hobbyproje­kt” SIRANEE HALONEN

– Det är väldigt lite jobb som du kan fakturera. Många företag är också dåligt insatta i influencer­världen och kan till exempel inte se skillnad på riktiga och köpta följare eller interaktio­ner, säger Johanna Bergsro. PÅ SÅVÄL INSTAGRAM som i bloggosfär­en går det numera nämligen att, för en liten summa, köpa på sig tusentals följare som gillar eller kommentera­r på dina inlägg, för att det ska se ut som du har stort inflytande.

Rapporter om stora influencer­s som får mängder av gratis smink och kläder samtidigt som de blir inbjudna till tjusiga event och invigninga­r har också fött en ny, opportunis­tisk grupp sociala medier-användare.

– Nu startar många bloggar bara för att tjäna pengar eller få gratis saker. Det hör av sig

folk till oss som i princip startat en blogg på måndagen och på torsdagen förtvivlat frågar: Var är mina gratissake­r, varför hör inga företag av sig, säger Johanna Bergsro.

Greppet att använda influencer­s för att, relativt enkelt och billigt, nå ut med reklambuds­kap har också uppmärksam­mats av såväl Skatteverk­et som Konsumentv­erket – inte minst för att flera av de mest kända bloggarna flera gånger slarvat med reklammärk­ningen av inlägg som gjorts mot betalning.

BÅDE JOHANNA Bergsro och Siranee Halonen tror att många misstag beror på att en del influencer­s själva inte riktigt har koll på reglerna. En ambition med nätverket är också att utbilda om branschen och tillsamman­s lära sig hur man får sponsorer och hur sponsrade inlägg ska märkas. De menar också att det ligger i en digital makthavare­s eget intresse att bara lyfta fram produkter och företag man själv faktiskt kan stå för, och som passar in i det egna varumärket.

– Det handlar om förtroende. Att ha för många sponsrade inlägg ger inte läsaren någonting, säger Johanna Bergsro.

– En del gör till exempel sponsrade inlägg om altanmöble­r ena dagen, badkar den andra och smink den tredje – det finns ju ingen läsare som på riktigt tror att du står bakom alla de olika sakerna. Då blir det bara som tv-shop, det fungerar inte på lång sikt, säger Siranee Halonen.

”Nu startar många bloggar bara för att tjäna pengar eller få gratis saker.” JOHANNA BERGSRO

 ??  ??
 ??  ?? NÄTVERKAR PÅ NÄTET. Webbutveck­laren Johanna Bergsro, som driver bloggen Enkla knep, och Siranee Halonen, som bloggar under namnet Thaimorsan, driver ett nätverk för 10 lokala influencer­s i Göteborg.
NÄTVERKAR PÅ NÄTET. Webbutveck­laren Johanna Bergsro, som driver bloggen Enkla knep, och Siranee Halonen, som bloggar under namnet Thaimorsan, driver ett nätverk för 10 lokala influencer­s i Göteborg.
 ?? Bild: JONAS LINDSTEDT ?? INFLUERAR. Influencer­s är personer, som genom många följare i sociala medier, har ett stort inflytande online. De kan till exempel vara bloggare, instagramm­are eller youtubers.
Bild: JONAS LINDSTEDT INFLUERAR. Influencer­s är personer, som genom många följare i sociala medier, har ett stort inflytande online. De kan till exempel vara bloggare, instagramm­are eller youtubers.
 ?? Bild: JONAS LINDSTEDT ??
Bild: JONAS LINDSTEDT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden