Ga dig i form (Sweden)

Mat som gör kroppen glad

HÄR FÅR DU EN PERFEKT DAGSMENY SOM KAN HJÄLPA DIG GÅ NED NÅGRA KILO. VI SER OCKSÅ NÄRMARE PÅ FEM VANLIGA FEL SOM DU BÖR UNDVIKA.

- JORDAN DAVIDSON OCH BLAKE MILLER

Vi tittar närmare på en perfekt dagsmeny för gångmotion­ärer och fem vanliga fel du bör undvika.

Glöm allt om evinnerlig kaloriräkn­ing. Vi avslöjar hur lätt det faktiskt är att äta hälsosamt!

Att gå är utan tvivel en av de bästa träningsfo­rmerna. En färsk studie visar faktiskt att personer som regelbunde­t gick en 30 minuters promenad i snabbt tempo vägde mindre, hade smalare midja och lägre BMI än personer som deltog i idrott eller gick på gym. Men om du inte äter rätt kan det vara svårt att tappa de kilon du vill gå ned.

”Efter 30 år fyllda börjar kvinnor förlora muskelmass­a. Förbrännin­gen går långsammar­e och det blir svårare att gå ned i vikt”, säger näringsfys­iologen Tanya Zuckerbrot.

Den goda nyheten är att om du äter enkla, rena råvaror och går dagligen kommer det leda till en fastare, starkare kropp. Du behöver inte räkna kalorier som besatt. När du äter ren, naturlig mat kommer du inte få i dig tomma kalorier som lägger sig runt magen. Men för att gå ned i vikt bör du beräkna cirka 1 200–1 700 kalorier per dag, säger Zuckerbrot. (Det här kan förstås variera beroende på dina mål och hur fort du går.)

Du bör också se till att du får i dig rätt kombinatio­n och mängd av näringsämn­en som bygger muskler, motverkar sötsug och ger energi till gåturerna. ”De som går och följer en diet på 1 600 kalorier per dag bör få i sig 90 gram protein, 50 gram bra fett som avokado och olivolja, och 38 gram fibrer”, säger Zuckerbrot.

Och du behöver inte sky kolhydrate­r som pesten, lägg bara upp en portionspl­an. ”Kolhydrate­r ger energi, så se till att äta de flesta tidigt på dagen, till frukost och lunch”, säger Zuckerbrot. ”En bra regel är 50 gram till frukost, 40–50 gram till lunch, 25 gram till mellanmål och väldigt lite till middag.”

Är du redo att sätta i gång? Vi har gjort några superenkla och jättegoda recept till dig. I det här kapitlet kan du blanda och byta bland rätterna och tillbehöre­n så att du får precis den dagsmeny du vill ha. Varje recept är för en person, om inte annat anges.

 ??  ?? Med rena råvaror på menyn håller du rak kurs mot din önskevikt.
Med rena råvaror på menyn håller du rak kurs mot din önskevikt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden