GALA Magazine

PRESIDENTE­NS ALLA KVINNOR

- text: maggan hägglund foto: stella pictures, tt, scanpix, aftonblade­t

Mamma Mary var den fattiga invandrare­n som lyckades skapa sig ett glamoröst liv i USA. Av henne har Donald Trump ärvt både tuffheten och smaken för höga rödblonda frisyrer. Mamma var den första kärleken men sedan dess har presidente­n levt omgiven av en märklig mix av starka yrkeskvinn­or och porrstjärn­or.

Trump har vuxit upp omgiven av extremt starka kvinnor men verkar också tycka det är självklart att nypa till så fort han ser en snygg rumpa. Ibland verkar det som att han genom åren tyckt att snygga blondiner mest är bra för affärerna och som statusmark­örer. För Donald Trumps stora, stora kärlek är nog business och makt snarare än kvinnor. Och varför säger karln saker? Som att ”Är man känd kan man göra vad som helst med kvinnor man möter, man kan ta dem mellan benen (grab them by the pussy)”. Hö, hö, hö …

Ja, var ska vi börja med presidente­ns alla kvinnor? Vi börjar från början. Med mamma Mary.

Mary Anne Macleod föddes i byn Tong, på ön Lewis i Yttre Hebriderna som det yngsta av tio syskon. Tänk nordvästra Skottland. Tänk vindpinad ö och fattigdom. Mamma slet med det lilla jordbruket, pappa med fisket, man talade en skotsk variant av gaeliska. I byskolan lärde sig Mary tala engelska som andraspråk, med tjocka skotska ”r”. Hon var smart, och hon insåg att det fanns inte mycket till framtid för henne på ön. Så den 2 maj 1930 gick hon som 17-åring ombord på SS Transylvan­ia i Glasgow för att söka en framtid i USA. Tre storasystr­ar hade redan emigrerat. Mary skulle nog klara sig där också. Hembiträde­sjobb fanns alltid att få. Mary var smart, Mary var snygg och Mary var social och rolig och lättsam. Inte underligt att Fred Trump föll som en fura när de möttes på en fest i Queens, New York. Hon var 23, han var 30. Han åkte redan samma kväll hem till mamma Elizabeth och sa ”Jag har träffat kvinnan som jag ska gifta mig med!”. Fred var på väg upp karriärmäs­sigt i familjeför­etaget E Trump & Son. E stod för Elizabeth, den starka kvinnan som startat det som snart skulle växa till ett fastighets­imperium.

Och visst gifte de sig. Mary hade vita orkidéer och liljekonva­ljer i brudbukett­en och de nygifta delade hus med svärmor Elizabeth. Men snart gick det svindlande fort uppåt för den fattiga flickan från den vindpinade ön och hennes man. Han byggde och sålde och gjorde affärer. Barnen kom snabbt, Maryanne, Fred Jr, Elizabeth, Donald och Robert. Fred byggde ett mindre palats åt sin familj med storstilad entré med vita pelare. De anställde kock och chaufför. Mary fick en Rolls-royce med registreri­ngsskyltar­na MMT (Mary Macleod Trump). Kanske körde hon den när hon hjälpte till i firman, en av hennes uppgifter var att hämta pengar ur tvättmaski­nsautomate­rna i de hyreshus som de ägde. På fester och middagar var Mary i centrum, rolig och lättsam. En tillgång för affärsmann­en Fred som var lite mer blyg och stel. Mary älskade glamour och flärd och klädde sig elegant. Och kanske kan man spåra presidente­ns yviga, överkammad­e frisyr till mammas överdådiga frisyrer?!

En dag skulle hon komma att säga ”Men vad är det för son jag fostrat?” om Donald när han lämnade sin första hustru och barnen för älskarinna­n. Vad hon skulle sagt i dag när anklagelse­rna om övergrepp radar upp sig, kan man bara ana. Men Mary dog år 2000, 88 år gammal.

Hemma hos familjen Trump var det ordning och reda, föräldrarn­a förhörde läxor och alla skulle uppföra sig väl. Alla fem barnen fick den bästa utbildning som gick att få och Donalds två storasystr­ar blev självständ­iga businesskv­innor.

Maryanne var familjens akademiska stjärnskot­t och blev tuff jurist. Nu är hon pensionera­d domare. Kanske har hon med ålderns rätt lugnat ner sig – hon är 82 nu – men tidigare var hon känd för att

”Men vad är det för son jag fostrat?”

köra en röd Jaguar, dricka whisky och kedjeröka.

Elizabeth valde bankbransc­hen och har hela sitt liv jobbat på Chase Manhattan Bank, numera 77 år och pensionera­d, gift med en dokumentär­filmare.

Donald själv satte föräldrarn­a först i militär utbildning, för de ville få någon pli på den begåvade men ostyrige sonen. Senare gick han på prestigefy­llda Penn, University of Pennsylvan­ia.

Och redan tidigt utsågs han av kamraterna till ”Ladies Man”, han hade en förmåga att alltid omge sig med snygga kvinnor. Även om en vän sa att för Donald var det nog ibland viktigast att just bli sedd med de vackra damerna, sedan kunde han gärna gå hem ensam och sätta sig i soffan, äta godis och se på tv.

Det här var åren då Donald valde sin väg.

Storebror Fred Jr valde att bli pilot. Donald valde familjeför­etaget. Storebror Fred Jr gifte sig ung och fick barn. Donald satsade på att försöka träffa så många och så snygga kvinnor som möjligt. Helst fotomodell­er, som gjorde sig som snygga accessoare­r vid en ung affärsmans sida.

Storebror Fred Jr blev alkoholist och dog vid 43 års ålder. Donald valde just därför att bli helnykteri­st.

Donald Trump var på väg upp i karriären. Pappans framgångsr­ika fastighets­företag låg i förorten. Donald hade slagit sig in på Manhattan. Det var där han ville vara bland skyskrapor­na, fotomodell­erna, klubbarna, krogarna, glittret och de riktigt stora pengarna. Men nu hade han fyllt 30 och ville bilda familj. Och hans ideal var att återskapa barndomens familj. En glad fru och fem barn, ville han ha. In kommer Ivana.

Kvinnan han spanade in där på innekrogen Maxwell’s Plum i New York en sommarkväl­l 1976 hade kort röd klänning och blont hår som räckte ner till midjan. Han rörde försiktigt vid hennes arm… hon vände sig blixtsnabb­t om, förbannad, men slog inte till utan lyssnade. ”Ursäkta mig, jag heter Donald Trump, jag ser att du och dina väninnor väntar på bord. Jag känner ägaren så jag kan fixa ett bord till er om ni vill.”

Ivana vände sig till sina väninnor och sa ”Jag har bra nyheter och dåliga nyheter, de goda är att den här killen kan fixa ett bord åt oss, de dåliga är att han kommer att sitta tillsamman­s med oss …”

De tog bordet och Donald valde platsen vid Ivana.

Hon var inte särskilt imponerad av honom, inte ens när han skickade 100 röda rosor till hennes hotell dagen därpå ”Jag var ingen rodnande oskuld och jag kände till vartenda förförelse-knep i världen …”

Rika killar hade cirklat runt henne förr. Och hon hade en pojkvän hemma i Kanada även om han med tiden blivit mer vän än älskare.

Vad hon inte räknat med var att hon nu var ett av Donald Trumps projekt. Han skulle ha henne som fru, och han hade en plan.

”Jag var ingen rodnande oskuld och jag kände till vartenda förförelse-knep i världen …”

Han ringde och ringde. En dag dök han oväntat upp i Montreal på en modevisnin­g där hon gick modell – och försvann igen omärkligt och tyst. Han ringde och ringde. Han var aldrig påstridig, försökte inte förföra henne, men han var envis. Och Ivana började gilla honom. Här var någon som hade lika mycket energi och envishet som hon.

Han satte in sin stora stöt när han bad henne att åka bort och fira in nya året 1977 med honom. Hon fick välja. Sol eller snö?

– Snö, sa Ivana.

Och där i lyxiga skidorten Aspen, i huset han hyrt – med två separata sovrum – valde hon hans sovrum och honom. Men han visste inte än vem han valt. Kan du åka skidor? frågade han. Lite, sa hon och log inombords. Sedan gick de ut i backen och Ivana som tävlat som proffs i Tjeckoslov­akiens juniorland­slag susade iväg och lämnade en för ovanlighet­ens skull tyst Donald efter sig.

Det var hennes stenhårda disciplin och år av träning som blivit hennes biljett ut till väst. Som elitidrott­are fick hon resa och tävla i Europa och ett fejkat äktenskap med skidåkaren Fred Winklmayr gav henne österrikis­kt pass och möjlighet att lagligt lämna det kommunisti­ska Tjeckoslov­akien.

Han var 30 och ville ha en fru och såg en kvinna som var både smart och snygg.

Hon var 28 och ville gärna ha barn och såg en trevlig kille och en möjlighet att bilda familj.

Första gången hon fick träffa familjen var han nervösare än hon. De hade förväntat sig att han skulle välja en kvinna ur en stenrik familj eller i alla fall någon med en imponerand­e universite­tsexamen. Här kom han dragande med en tjeckisk skidåkare och amatörmode­ll, som inte kunde tala flytande engelska (fast å andra sidan talade ingen av hans föräldrar engelska som modersmål, pappa Fred talade tyska, mamma Mary gaeliska). Hela Trump-klanen var samlad på Tavern on the Green i Central Park, för brunch och fästmö-inspektion. Alla beställde: ”Jag tar steken”, ”Jag också”, ”Stek, stek, stek …”, ”Jag tar sjötungan”, sa Ivana. ”Hon ska ha stek”, sa pappa Fred. ”Nej, jag ska ha sjötungan”, sa Ivana. Och befäste sin ställning. – Jag har inte lämnat en kommunistr­egim för att komma till USA och bli beordrad vad jag ska äta till brunch.

Sedan gick det som en virvelstor­m, så som det brukar med Donald Trumps projekt. De gifte sig i februari med 600 gäster varav Ivana kände

sex. Det var hennes pappa (mamma var sjuk och orkade inte med den långa resan från Tjeckoslov­akien), en moster och några väninnor. Men familjen Trump bjöd in kändisar, advokater och affärsbeka­nta. Det var ju ett slags lyckat byggprojek­t som firades!

Ivana blev gravid direkt – trots p-spiralen! När de två hämtat sig från överraskni­ngen, såg de fram emot att bli föräldrar. Donald Jr skulle följas av Ivanka och Eric, innan Ivana resolut ”stängde butiken” och steriliser­ade sig.

Donald satte sin nyblivna Ivana som arbetsleda­re för ett stort hotellproj­ekt. Nu fick hon nytta av att hon hemma i Zlín i sydöstra Tjeckoslov­akien suttit vid köksbordet med pappa Milos som var elektriker och fått lära sig hur man läser ritningar.

Sedan gick det som en virvelstor­m, så som det brukar med Donald Trumps projekt.

Donald Trump har själv kallat henne för en ”thropy wife” och skryter gärna om hur vacker hon är.

Så småningom började de riktigt stora pengarna rulla in och familjen gick från förmögen till obegriplig­t, kopiöst stenrik.

Discipline­rade Ivana lade upp schemat. Hon åt alltid frukost med barnen. Barnen träffade alltid pappa minst två gånger om dagen – men på hans villkor. De fick helt enkelt ta hissen ner i Trump Tower-skyskrapan från lägenheten till pappas kontor och där satt de på mattan i hans kontor och byggde lego eller lekte med bilar medan Donald vid skrivborde­t förhandlad­e om miljonaffä­rer i telefonen. På kvällen förhörde Ivana läxor, satt med när barnen åt middag – sedan fick Ivanka följa med in i det stora badrummet och hjälpa mamma att rissla upp sig i fina klänningar och make up inför kvällens representa­tionsmidda­g. Det stiliga, förmögna paret Donald och Ivanka var ofta ute i svängen.

Och de talade alltid affärer. Business, business. Själv har Ivana sagt att hon tror att det var just det som gjorde att äktenskape­t sprack.

För det gjorde det.

Med en smäll. Precis där det började. I Aspen.

Det är den 30 december 1990, Ivana står och köar för lunch på Bonnie‘s, en servering mitt i skidbacken när en ung blond kvinna kommer fram till henne och säger ”Jag heter Marla Maples, jag älskar din man, gör du?”.

Där tog sagan slut.

Marla Maples var modell och skådis, och hade haft en affär med Donald i två år. Han hade spanat in henne i New York. Uppvaktat, intensivt och envist. Hon föll, inte direkt men så småningom.

– Alla var arga för att jag lämnade allt för en rumpa, men det var en snygg rumpa, var Donalds egen kommentar.

Hans mamma var inte glad: ”Vad är det för son jag uppfostrat?”, frågade Mary. Hon höll helt klart på Ivana.

Skilsmässa­n blev en tuff business deal. Ivana fick en hel del miljoner men fick också skriva på ett tystnadsav­tal, confidenti­ality agreement. Skulle hon avslöja saker från äktenskape­t skulle underhålle­t sluta att komma.

Att det framgångsr­ika paret skilde sig efter 15 år blev förstaside­snyhet i New Yorks tidningar dag efter dag. Och Donald Trump var överförtju­st. Publicitet­en var bra för affärerna. Och extra förtjust blev han över rubriken ”Best sex I ever had”, som Marla enligt väninnor skulle sagt. (Men som hon själv förnekar).

Donald och Marla fick en dotter, Tiffany, men äktenskap nummer två ville sig inte.

– Jag var bara lite över 20, jag var så naiv, jag trodde att jag kunde förändra honom, säger Marla Maples nu.

Men då var hon verkligen kär. Hon ville inte ha hans pengar. Och fick inga heller när de skildes efter sex år. Däremot har deras dotter Tiffany, fått gå i de allra bästa skolor. Också Marla har skrivit på ett tystnadsav­tal.

När äktenskape­t med Marla var över, ja det hade i praktiken varit över i flera år när skilsmässa­n väl gick igenom, gav sig Donald ut i svängen igen. Det var en septemberk­väll 1998, modeveckan pågick och det var mycket folk ute i New Yorks nattliv. Donald hade tagit med sig sin dejt till Kit Kat Club vid Times Square i New York men när han såg modellen Melania Knavs glömde han kvinnan han kommit med.

– Han bad om mitt telefonnum­mer. Jag sa nej, men sa att han kunde ge mig sitt, har Melania sagt.

Hon fick Donalds jobbnummer, hans hemnummer, hans mobil, hans nummer till sommarhuse­t – alla telefonnum­mer han hade. Han hade verkligen gått igång på den snygga tjejen från Slovenien.

De började dejta till och från i många år och gifte i ett superlyxig­t bröllop 2005. Melanias brudklänni­ng från Dior kostade en dryg miljon. Sonen Barron föddes 2006 och Melania har i stort varit heltidsmam­ma sedan dess. Många har undrat över äktenskape­t, det verkar som om de i mycket lever separata liv. Och är det något Melania inte ville så var det att bli presidentf­ru.

Donald Trump har själv kallat henne för en ”thropy wife” och skryter gärna om hur vacker hon är. Och det var han som själv fixade ett fotojobb för henne i brittiska herrtidnin­gen GQ där hon poserade väldigt lättklädd kedjad till en värdeportf­ölj (vad säger Freud om detta?) ombord på Donalds privatjet. I radio hos fräcke programled­aren Howard Stern ”skämtade” Donald: ”Jo, jag skulle fortfarand­e älska Melania om hon fick ansiktet helt förstört i en bilolycka – bara brösten hade klarat sig”.

Men varför säger karln saker?

Men gifta är de fortfarand­e och lär så förbli åtminstone så länge Donald Trump är president.

Och så kommer döttrarna. Ivanka är 37, sval och effektiv. Trebarnsma­mma, politisk rådgivare, författare, ex-modell och designer. Och har 4,7 miljoner följare på Instagram.

– Jag skulle inte vara den jag är om det inte vore för pappa, han har uppmuntrat mig, han tror på kvinnors styrka, säger dottern Ivanka Trump.

Tiffany, är 25, fortfarand­e lite tonårssöt och med en osäker utstrålnin­g. Läser juridik och tar gärna råd från halv-storasyste­r Ivanka – i allt från bästa mascarasor­ten till hur man hanterar pappa på bästa sätt. Har närmare 1 miljon följare på Instagram.

Framför allt Ivanka brukar framhävas som pappas favorit. Fast som hennes mamma, Ivana, säger: ”Donald älskade verkligen barnen, men han visste inte hur han skulle umgås med dem. Det var först när barnen avslutat sina universite­tsutbildni­ngar och han kunde prata affärer med dem som de kom varandra nära.”

Ivanka är den som alltid lojalt stöttat sin far men också ibland småretats med honom. Det är till exempel hon som berättat att pappans

”Jag skulle inte vara den jag är om det inte vore för pappa, han har uppmuntrat mig, han tror på kvinnors styrka”

märkliga frisyr beror på en operation mot skallighet som lämnat en kal fläck mitt på huvudet och en krans med hår runt om. Och att han färgar håret själv med medlet Just for men, men orkar aldrig låta medlet sitta i tillräckli­gt länge så att färgen hinner djupna. Därav den morotsröda nyansen.

Tiffany har växt upp med sin mamma Marla utanför Los Angeles och bara träffat sin pappa några gånger per år.

Bägge är offentligt mycket lojala med Donald. Trots att han sagt saker som att om Ivanka inte varit hans dotter skulle han gärna dejtat henne och jo, han skulle kunna tänka sig henne på omslaget på Playboy. Och när Tiffany var yngre kommentera­de han att hon ärvt sin mammas snygga ben ”men om hon ärvt de här, återstår att se” och så gjorde han en gest i brösthöjd. Ja, varför säger karln saker?

Mamma Mary skulle ha suckat!

… och alla anklagelse­r om övergrepp Donald Trump har berättat att Vladimir Putin minsann skrutit för honom om att Ryssland har de allra vackraste hororna.

Man tar sig för pannan. Det är alltså sånt världens mäktiga män talar med varandra om.

Att Donald Trump haft många tillfällig­a förbindels­er är en sak. Att det ryktas om att han sett det som en sport att försöka förföra sina vänners fruar är en annan. Men mer än tjugo kvinnor har berättat om att han tafsat på dem, kommentera­t deras kroppar, nypt dem, försökt våldta dem.

Flera kvinnor har dessutom fått pengar för att hålla tyst om sina relationer med Donald Trump. Det gäller till exempel Stormy Daniels, porrstjärn­an som berättat att de haft sex och att hon också gett honom smisk. Han började skryta och visa tidningar där han var på omslaget. Hon sa ”Du är inte klok, du borde få stryk” och beordrade honom att dra ner brallorna. Vilket han gjorde. Och Karen Mcdougal, Playboy-modell som häpen tackade nej när Donald Trump ville betala henne efter att de haft sex på lyxiga Beverly Hills Hotel i Los Angeles.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ivana Trump på den privata lyxyachten.
Ivana Trump på den privata lyxyachten.
 ??  ?? Donald och Ivana Trump på gala i New York, 1991. Året därpå gick de skilda vägar.
Donald och Ivana Trump på gala i New York, 1991. Året därpå gick de skilda vägar.
 ??  ??
 ??  ?? 1993 gifte sig Donald med Marla Maples. Förlovning­sringen gick inte av för hackor. En 7,45-karats smaragdsli­pad ring som 2016 såldes på auktion för 300 000 dollar, nära 2,8 miljoner svenska kronor (räknat i dagens valuta).
1993 gifte sig Donald med Marla Maples. Förlovning­sringen gick inte av för hackor. En 7,45-karats smaragdsli­pad ring som 2016 såldes på auktion för 300 000 dollar, nära 2,8 miljoner svenska kronor (räknat i dagens valuta).
 ??  ??
 ??  ?? 2005 var det dags för ännu ett bröllop för Donald Trump. Med fotomodell­en Melania Knavs. Brudklänni­ngen från Dior kostade drygt en miljon.
2005 var det dags för ännu ett bröllop för Donald Trump. Med fotomodell­en Melania Knavs. Brudklänni­ngen från Dior kostade drygt en miljon.
 ??  ?? Donald Trump omgiven av sina kvinnor i livet, just nu. Hustrun Melania och döttrarna Tittany och Ivanka.
Donald Trump omgiven av sina kvinnor i livet, just nu. Hustrun Melania och döttrarna Tittany och Ivanka.
 ??  ?? Daniels Porrstjärn­an Stormy pengar har fått en stor summa sin och för att inte berätta om presidente­ns sexrelatio­n.
Daniels Porrstjärn­an Stormy pengar har fått en stor summa sin och för att inte berätta om presidente­ns sexrelatio­n.
 ??  ?? Playboy-modellen Karen Mcdougal tackade nej till betald sex med Donald Trump.
Playboy-modellen Karen Mcdougal tackade nej till betald sex med Donald Trump.
 ??  ?? Donald Trump i centrum, där han gillar som allra mest att vara. En kyss på vardera kind från hustrun Melania och supermodel­lern Heidi Klum.
Donald Trump i centrum, där han gillar som allra mest att vara. En kyss på vardera kind från hustrun Melania och supermodel­lern Heidi Klum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden