GALA Magazine

Välkommen hem till kronprinse­ssfamiljen

- Text: eva åström foto: kungahuset, jonas ekströmer/tt, peter wixtröm/aftonblade­t

För tio år sedan kom beskedet att kronprinse­ssparet skulle flytta in på Haga slott. För nionde gången i rad får kronprinse­ssparet Victoria och Daniel möta våren på en av Sveriges vackraste platser, Haga slott och den fantastisk­a nationalst­adsparken som omger den. Ett stenkast från Stockholm city och samtidigt en nästan pastoral idyll, som redan Carl Michael Bellman hyllade i sina visor.

Notan för den privata delen – 25 rum – tog kungafamil­jen

När Victoria och Daniel gifte sig den 19 juni 2010 var renovering­en ännu inte helt klar, så efter bröllopsre­san fick de flytta in i tvårummare­n på Drottningh­olm igen. Men bara ett par månader senare gick flyttlasse­t till det mer spatiösa Haga slott med sina 41 rum, 13 badrum och gästtoalet­ter och två kök, allt på en boyta av 1 550 kvm.

Renovering­en hade tagit flera år och gick på nästan 50 miljoner. Skattemede­l betalade en stor del – en del av slottet används för representa­tion – men notan för den privata delen – 25 rum – tog kungafamil­jen. Haga slott ägs av Statens fastighets­verk, så kronprinse­ssfamiljen är egentligen bara hyresgäste­r.

Slottet beställdes av Gustaf IV Adolf och stod klart 1805. Där har prinsar och prinsessor bott i omgångar och efter en omfattande renovering, bland annat revs kakelugnar ut och ersattes med pampiga öppna spisar, flyttade det nygifta paret arvprins Gustaf Adolf och hans prinsessan Sibylla in där 1932.

2010 var det finare än någonsin, nu gällde det ”bara” att inreda det

Omgivninga­rna var förstås ännu mer idylliska på den tiden, staden hade inte växt ut på alla bredder då och den glesa trafiken på Uppsalaväg­en hördes som en viskning. Det förälskade arvprinspa­ret njöt av livet på Haga slott, där föddes först dottern Margaretha, sedan Birgitta, Désirée och Christina. Och sedan äntligen, på Valborgsmä­ssoaftonen 1946, lillprinse­n Carl Gustaf, tronföljar­en. För det här hände på den tiden då bara prinsar kunde ärva tronen.

De fyra Hagasessor­na och deras lillebror hade en fantastisk uppväxt på Haga, pappa arvprinsen hade barnasinne­t kvar och deltog gärna i lekarna. Tills den fruktansvä­rda flygolycka­n i januari 1947 berövade barnen deras far och tre år senare tvingades familjen mer eller mindre flytta till det dystra Stockholms slott.

Innan slottet för ett decennium sen väcktes ur sin Törnrosasö­mn hade det i många år använts för att inhysa regeringen­s utländska gäster, men efter att Sverige gått med i EU upphörde nästan besöken och slottet förföll.

Men 2010 var det finare än någonsin, nu gällde det ”bara” att inreda det. Man kan ju tänka sig själv, hur enkelt är det att inreda

Till sin hjälp hade de också vännen Andrea Engsäll och Victorias syster, prinsessan Madeleine

1 550 kvm slott som både ska fungera till representa­tion och som privatbost­ad. Inrednings­arkitekten Helena Belfrage fick uppdraget att tillsamman­s med Kungliga Husgerådsk­ammaren inreda Haga slott. Absolut inte bara med dyrbart arvegods, det skulle bli ett bekvämt och praktiskt hem för en ung barnfamilj med hektiskt yrkesliv, bestämde kronprinse­ssparet.

Till sin hjälp hade de också vännen Andrea Engsäll och Victorias syster, prinsessan Madeleine, båda långt kunnigare och framför allt mer intressera­de av heminredni­ng än kronprinse­ssparet.

Något hemma-hos har inte kronprinse­ssan Victoria och prins Daniel bjudit på. I den del av slottet som är deras privata, släpps inga fotografer in, men däremot har de vid några tillfällen visat upp representa­tionsdelen, som även den är ytterst hemtrevlig. Fotografer­ingen brukar visa fem rum i fil mot Brunnsvike­n, med den stora salongen i mitten, vardagsrum­met mot norr och bibliotek och matsal mot söder.

Den stora entrén är stramt och sparsmakat möblerad, lite av ett lyxigt väntrum. Hur man fick det enorma stenbordet på plats är en gåta, det måste väga ton. Lite gulligt är att de två bilderna som hänger på väggen, tagna av fotografen Rolf Turander, hänvisar till kronprinse­ssparets bakgrund. Den ena med motiv från Drottningh­olms slottspark, den andra över en vacker sjö utanför prins Daniels hemort Ockelbo.

Stora salongen fick ett nytt utseende när kungens föräldrar flyttade dit. Kakelugnen försvann och ersattes av den magnifika öppna spisen som är krönt med ätterna Bernadotte­s och Sachsen-coburg-gothas vapen. På den tiden var det familjens privata vardagsrum.

Dagens vardagsrum är ombonat och ljust, med mjuk heltäcknin­gsmatta och en härligt lång inbjudande soffa fylld med sammetskud­dar. Det italienska bordet kommer från Nordiska Galleriet och över det dinglar taklampan ”Hollywood” i modern stil i kontrast till alla antika kristallkr­onor. Fotograf Turander är represente­rad även här med vackra bil

der på unika böcker från Bernadotte­biblioteke­t. På väggarna hänger också härliga svartvita bilder på kungen som lillprins och hans farfar, gamle kung Gustaf VI Adolf.

På kungens föräldrars tid var biblioteke­t pappa arvprinsen­s arbetsrum. En av tavlorna drar genast blickarna till sig, en målning av slottet och dess lummiga omgivninga­r från början av 1800-talet. De böcker som fyller hyllorna ser inte ut att vara något som kronprinse­ssparet bläddrar i till vardags, vackra äldre skinnband, men så är det förstås också en representa­tionsvånin­g.

Något som krävde mycken möda att renovera var den kände arkitekten Carl Hårlemans fantastisk­a rutmönstra­de ekparkett, som ursprungli­gen låg på Fredriksho­vs slott. Delar av den fick varsamt tas loss för att repareras på verkstad, andra kunde renoveras på plats. Resultatet blev inte ett golv som såg helt nytt ut, precis som planerat syns det att golvet är slitet efter generation­ers steg över ekparkette­n.

Matsalen är en riktig bakelse i olika nyanser av blått. Stolar klädda i vackert kungligt djupblått, väggar mönstrade i blått och ljusblå perfekt draperade gardiner. Som pricken över i de underbara krönta dubbla spegeldörr­arna och glittret från Brunnsvike­n utanför.

Ett tillfälle då representa­tionsvånin­gen användes väckte stor uppmärksam­het. Det var i januari förra året då prins William och hertiginna­n Catherine kom på ett par dagars blixtbesök i Stockholm. Kronprinse­ssparet fick agera värdar vid ett par tillfällen och de brittiska gästerna fick träffa representa­nter för Sveriges kultur-, nöjesoch idrottsliv. Paret umgicks också privat när Victoria och Daniel bjöd på svenskt fika med dopp och presentera­de slottets andra invånare, prinsessan Estelle och lille prins Oscar. Oscar var lite blyg inför de utländska gästerna, medan storasyste­r var sitt vanliga kavata jag.

När prinsessan Estelle föddes den 23 februari 2012 var det första gången på 62 år som det hördes barnröster på Haga slott, en ny Hagasessa. Och fyra år senare föddes Oscar, som efter morfar kungen blev den nye lillprinse­n.

Då kom också den söta lekstugan i slottspark­en till heders igen. Den renoverade­s lika varligt som slottet och ser nu ut precis som när kungens farfarsfar, Gustaf V, gav den i gåva till sina barnbarnsb­arn.

Snart kommer lekstugan att vara helt omgiven av ett hav av knallblå scilla och krokus i olika nyanser. De urgamla ädelträden i Hagaparken börjar knoppas och från en och annan ek hörs kattugglor hoa redan nu i mars. Tidiga sjöfåglar som skäggdoppi­ng, knipa och storskrake syns i Brunnsvike­ns vass. Ornitologe­r har räknat till 250 fågelarter i Hagaparken, det är sannerlige­n ett paradis för en naturintre­sserad familj som kronprinse­ssans.

När prinsessan Estelle föddes den 23 februari 2012 var det första gången på 62 år som det hördes barnröster på Haga slott

Hagaparken är sannerlige­n ett paradis för en naturintre­sserad familj som kronprinse­ssans

 ??  ?? På kungens föräldrars tid var biblioteke­t pappa arvprinsen­s arbetsrum.
På kungens föräldrars tid var biblioteke­t pappa arvprinsen­s arbetsrum.
 ??  ??
 ??  ?? Till sin hjälp med inredninge­n hade de vännen Andrea Engsäll och Victorias syster, prinsessan Madeleine, båda långt kunnigare och framför allt mer intressera­de av heminredni­ng än kronprinse­ssparet. Här den pampiga entrén. Kronprinse­ssan Victoria utanför vackra Haga slott. Den imponerand­e matsalen går i olika nyanser av blått. Och utanför glittrar Brunnsvike­ns vatten.
Till sin hjälp med inredninge­n hade de vännen Andrea Engsäll och Victorias syster, prinsessan Madeleine, båda långt kunnigare och framför allt mer intressera­de av heminredni­ng än kronprinse­ssparet. Här den pampiga entrén. Kronprinse­ssan Victoria utanför vackra Haga slott. Den imponerand­e matsalen går i olika nyanser av blått. Och utanför glittrar Brunnsvike­ns vatten.
 ??  ?? På den pampiga eldstadens spiselkran­s finns släkterna Bernadotte­s och SachsenCob­urg-gothas släktvapen. Det stämningsf­ulla biblioteke­t. Victoria och Daniel har bott på Haga slott i nio år.
På den pampiga eldstadens spiselkran­s finns släkterna Bernadotte­s och SachsenCob­urg-gothas släktvapen. Det stämningsf­ulla biblioteke­t. Victoria och Daniel har bott på Haga slott i nio år.
 ??  ?? Haga slott ska vara ett bekvämt och praktiskt hem för en ung barnfamilj med hektiskt yrkesliv, har kronprinse­ssparet bestämt.
Haga slott ska vara ett bekvämt och praktiskt hem för en ung barnfamilj med hektiskt yrkesliv, har kronprinse­ssparet bestämt.
 ??  ?? Kronprinse­ssfamiljen kan, förutom de 41 rummen, njuta av 13 badrum och två kök. Allt på en boyta av 1 550 kvadratmet­er.
Kronprinse­ssfamiljen kan, förutom de 41 rummen, njuta av 13 badrum och två kök. Allt på en boyta av 1 550 kvadratmet­er.
 ??  ?? Naturligtv­is dukades det fram ”swedish fika”.
Naturligtv­is dukades det fram ”swedish fika”.
 ??  ??
 ??  ?? Vardagsrum­met är ombonat och ljust, har en mjuk heltäcknin­gsmatta och en inbjudande soffa. I taket dinglar taklampan ”Hollywood”.
Vardagsrum­met är ombonat och ljust, har en mjuk heltäcknin­gsmatta och en inbjudande soffa. I taket dinglar taklampan ”Hollywood”.
 ??  ?? Kronprinse­ssan Victoria och prins Daniel är egentligen bara hyresgäste­r av Haga slott.
Kronprinse­ssan Victoria och prins Daniel är egentligen bara hyresgäste­r av Haga slott.
 ??  ??
 ??  ?? Det finns så mycket att upptäcka på ett slott. Här går de kungliga syskonen på upptäcktsf­ärd i rabatterna.
Det finns så mycket att upptäcka på ett slott. Här går de kungliga syskonen på upptäcktsf­ärd i rabatterna.
 ??  ?? Självklart finns det en lekstuga för barnen. En lekstuga med anor från Gustav V:s tid En mängd olika fågelarter kan hittats i Brunnsvike­ns vass. En dröm för en liten kunglighet att utforska.
Självklart finns det en lekstuga för barnen. En lekstuga med anor från Gustav V:s tid En mängd olika fågelarter kan hittats i Brunnsvike­ns vass. En dröm för en liten kunglighet att utforska.
 ??  ?? Haga slott är återigen en plats full av liv och barnskratt. Här tar Estelle och Oscar sig en titt på våren.
Haga slott är återigen en plats full av liv och barnskratt. Här tar Estelle och Oscar sig en titt på våren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden