GALA Magazine

Pär tar pulsen på...

ANN-LOUISE HANSON

-

Hur gala är det att fylla 75?

– Vad ska man svara på det?! Kanske något smart som att varje födelsedag är gala, eftersom man ju har fått vara med ännu ett år, och det måste såklart firas. Även om det inte blir så stort varje gång!

”Jag har fått EN enda dålig recension”

Hur firade du din 75-årsdag?

– Min man Bruno ville att jag skulle fira stort, men jag sa ”nej”, så det blev ett lagom firande hemma i Hägernäs tillsamman­s med familjen och våra nära vänner. Vi åt en härlig buffé med mycket fisk och skaldjur, som jag för en gångs skulle inte hade lagat själv. Och så drack vi champagne, då blir det alltid gala, ha ha! Sedan fortsatte vi firandet med att åka till USA, först till min dotter Jenny och hennes familj i Washington DC, och sedan till New York där jag och Bruno tittade på musikaler och vandrade i Central Park.

När du fyllde år förra gången dog din nära vän Barbro Svensson dagen före …

– Jag bara grät och grät, så det var en sorglig födelsedag förra året. Barbro hade ju planerat en jättefest för att fira sin 80-årsdag en knapp månad tidigare som hon tyvärr tvingades ställa in … Jag har många fina minnen från Barbros födelsedag­ar, och speciellt kanske från hennes 25-årsfest eftersom jag och Bruno förlovade oss på den. Det är sådana tillfällen man aldrig glömmer!

Hur ofta och i vilka sammanhang tänker du på Barbro i dag?

– Varje dag! Barbro finns i allra högsta grad med mig i vardagen. Det kan exempelvis vara ett klädesplag­g i garderoben som väcker minnena, ”det var den jag hade på mig i den där showen” …

I vår firar du också 60 år som artist – vad minns du från debuten med Anders Burmans orkester i april 1959?

– Jag var ju bara 15 år, så det är lite fragmentar­iskt. Men jag minns att det var i en folkpark någonstans, smyckad med kulörta lyktor, där folk dansade. Jag minns att jag sjöng för glatta livet, och att Anders gjorde tummen upp efter varje sång.

Om du får välja en enda höjdpunkt i karriären?

– Jag får frågan SÅ ofta och den är alltid lika svår att svara på! Mina egna shower på Hamburger Börs, Kronprinse­n och Trädgår’n är självklara höjdpunkte­r. En annan höjdpunkt jag kommer att tänka på var när jag i ett hyllningsp­rogram till Povel Ramel sjöng duett med Svante Thuresson i Håll musiken igång!

Något riktigt lågvattenm­ärke i karriären?

– Det kanske låter förmätet, men jag har faktiskt aldrig varit med om några skandaler. Jag har fått EN enda dålig recension, efter ett folkparksf­ramträdand­e på 60-talet.

Du har även samarbetat med legendaris­ka världsstjä­rnor som Marlene Dietrich och Charles Aznavour … – Det var också på 60-talet när jag och många andra svenska sångerskor som Lill, Siw, Barbro och Sylvia var populära i Tyskland och var ofta med i väldigt påkostade tv-shower där. Marlene Dietrich var gästartist när jag deltog i den tyska melodifest­ivalen; henne fick man absolut inte prata med, men vi tog en bild tillsamman­s. Charles Aznavour träffade jag i ett holländskt tv-program, och när jag kommit tillbaka till mitt hotellrum ringde hans manager och frågade om jag ville ta en drink med Charles i hotellbare­n. Jag var ju bara 17 år då och blev så rädd att jag kastade på luren! Bruno, som jag precis träffat då, har efteråt sagt att det nog var tur, för man vet ju aldrig vad som kunde ha hänt …

Vilken är din personliga favorit bland de över 600 låtar du spelat in?

– Då väljer jag en låt som väldigt få känner till, en duett med legendaris­ke Billy Preston som spelade med både Beatles, Rolling Stones och Aretha Franklin. Jag kände Billys manager, vilket ledde till att vi spelade in två låtar hemma i Stocksund. Bland annat So good, so fine

som jag fortfarand­e tycker är skitbra!

Det var i folkparker­na allt började, och i sommar ska du turnera i dem igen …

– Ja, i några stycken, det finns ju inte så många kvar. Jag har 12 spelningar i sommar, bland annat på Gothenburg Culture Festival och i Dalhalla med Kalle Moraeus och Lasse Berghagen. Jag har fått många fler erbjudande­n men kan inte tacka ja till allt eftersom jag ju vill hinna njuta lite av sommaren tillsamman­s med mina barn och barnbarn.

Sista frågan – vad ger dig puls?

– Mina barnbarn! Jag har ju precis träffat några av dem i USA; två tvillingsy­strar som är 13 och båda jättedukti­ga på att dansa. Och så deras storebror som är 15 och vill bli hockeyprof­fs.

 ??  ?? Pär tar pulsen på Ann-louise Hanson som precis fyllt 75 och i vår firar 60 år som artist.
Pär tar pulsen på Ann-louise Hanson som precis fyllt 75 och i vår firar 60 år som artist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden