GALA Magazine

MAGISKA mystiska MARIETTE

Nyligen förlorade Mariette finalen i ”Stjärnorna­s stjärna” mot Andreas Weise, men det bekymrar henne inte nämnvärt. Privat är hon kär och lycklig med sin flickvän, men hon har lite att jobba med. – Amanda pikar mig för att jag är så oromantisk.

- Text: anna & hans shimoda foto: mia carlsson, mickan palmqvist, peter wixtröm, andreas hillergren/aftonblade­t, karin törnblom/ibl

Det är ganska exakt tio år sedan som den blyga Mariette Hansson klev in till Idol-juryn bestående av Laila Bagge, Andreas Carlsson och Anders Bagge och framförde en egenskrive­n akustisk låt. Trion blev hänförda och Mariette gick därifrån med en guldbiljet­t i handen. I finalen slutade hon fyra och det är hon i dag nöjd med. Då var det värre för tio år sedan när hon fick lämna programmet i en rafflande fredagsfin­al.

– Jag blev helt förstörd när jag åkte ut i Malmö arena och skulle på signerings­turné dagen efter i min hemstad Halmstad. Jag satt i bussen mot Halmstad arena och jag fixade inte det. Det är klassiskt; alla lampor slocknar och tomheten när man checkar ut från hotellet, då kom känslorna och jag bara ”jag vill åka hem!. Och det fick jag faktiskt”, säger Mariette och skrattar.

Man kan konstatera att lamporna bara slocknade temporärt. Idag tio år senare har Mariette, 36, varit med i Melodifest­ivalen tre gånger och tagit sig till final lika många gånger. Hon utsågs till Årets Homo av tidningen QX 2010 och har agerat förband åt Roxette på deras ”30th anniversar­y tour”.

Det var dock nära att det inte hade blivit någon Idol-resa.

– Folk hade tjatat; ”ska inte du söka till Idol, men jag bara ”Sånt kommersiel­lt skit.” Men jag hade släppt en skiva som inte gick så bra och försäljnin­gen dalade och gigen från den plattan började sina.

Då åkte jag och en kompis för att testa och jag kom med och kom ändå fyra!

Vad har Idol betytt för dig?

– Jättemycke­t. Jag hade en skitbra resa i Idol och jag var så pass gammal att jag kunde njuta av det. Jag är glad att jag ställde mig i den där åttatimmar­skön.

Hur är Mariette i dag tio år senare jämfört med Mariette då?

– Jag var 26 och tio år äldre än vissa som var med, Tove Styrke var 16 vet jag, så jag hade varit ute och gigat en del och gått den hårda skolan, kånkat grejer och rattat mitt eget ljud så på något sätt kände jag mig som storasyste­r till de andra tjejerna.

Du menar att det inte är jättestor skillnad mellan Mariette för 10 år sedan och i dag?

– När jag ser tillbaka på det så var jag jätteliten, men ändå så pass gammal att jag vågade ta för mig. Men jag var ett asplöv och ständigt nervös under de där månaderna.

2015 gjorde Mariette debut i Melodifest­ivalen med Don’t stop believing. Hon slutade på en hedrande tredjeplat­s och då var det ändå Måns Zelmerlöw och Heroes som vann och som senare och kammade hem hela Eurovision.

Är du sugen på Mello igen?

– Ohhhhhh ... Det är sjukt, men jag tänkte på det i morse,

”när ska jag vinna det där?”. Att ta sig till Eurovision finns kvar på min lista. Det hade varit fint. Nu har jag varit med i Mello och smakat på den karamellen, men den stora klubban finns kvar.

Det här samtalet äger rum när Mariette och sommarens Diggiloo-gäng är på inspiratio­ns- och repetition­sresa på Mallorca. Med i ensemblen är John Lundvik som nyligen försvarade Sveriges färger i Israel.

– Jag jobbade med John här och han åkte till Tel Aviv och shit vilken resa han gjorde. Ända sen 2015 har jag känt att ”jag vill”.

Det handlar om att jag ska få en låt som jag kan stå för oavsett resultat.

I sommar ska Mariette alltså, som en gång i världen tyckte Idol var ”kommersiel­lt skit”, vara med i den familjeinr­iktade Diggiloo-turnén för andra året i rad. Hennes kollegor kommer vara bland andra Jessica Andersson, David Lindgren, Arvingarna, Magnus Carlsson och nämnde John Lundvik.

– Jag är så glad att jag fick frågan att vara med i år igen. Av artisterna är det bara jag och David Lindgren som var med förra året.

Hur känns det att teama upp med den här saliga blandninge­n av artister?

– Jag vet att jag undrade var jag skulle hitta min plats i det här gänget, men det är verkligen en underbar familj. Alla tjatar om att det är sådan sammanhåll­ning, men det är fantastisk­t och ett tacksamt arbete. Det är också en lyxig turné, vi blir skjutsade till spelplatse­rna, scenen är på plats sen får man smink. Blir det dessutom en sådan sommar som förra året så kommer det bli magiskt.

När väcktes egentligen ditt intresse för musik?

– Jag fick min första elgitarr när jag var elva år, jag var inne på Nirvana och grungebite­n, men den väcktes innan det. Jag har alltid sjungit med mössen på julafton ...

När märkte dina föräldrar att du hade talang?

– Intressant fråga. Jag tror att det var när jag började musikskola i Halmstad, då fick jag göra en låt av Alanis Morissette med skolans musikskole­band. Jag spelade munspel och sjöng inför 900 personer och då tror jag mina föräldrar fattade att ”Wow! Hon kan ju det här”. Jag var tolv år och gick i sexan. Det här var en kommunal skola där man hade musik en gång i veckan som ett inslag, det var ingen riktig musikskola. Sen på gymnasiet gick jag musiklinje­n med inriktning gitarr och sång, då växte intresset.

Det är nog få förunnat att så tidigt i livet fatta vad som är ens kall.

Privat är Mariette tillsamman­s med Amanda Oscarsson, 30, som till vardags är publikansv­arig på SVT och hon driver även det egna smyckesmär­ket MINDORIS som Mariette burit vid flera tillfällen, bland annat under Melodifest­ivalen.

– Vi har varit tillsamman­s åtta månader. Vi räknade veckor i början, men det blev för jobbigt, haha!

Är du romantisk?

– Nej, nej, inte alls! Jag är verkligen inte det. Jag tycker det är romantiskt att överraska, att komma över och hälsa på oväntat eller köpa en blomma och det är jag inte bra på. Amanda kan däremot köpa nån liten gullig grej som hon vet att jag tycker om. Ett doftljus eller något sådant, då blir jag jätteglad, men jag förväntar mig inte det. Eftersom jag inte är det själv så förväntar jag mig inte romantik. Det låter ju skittråkig­t.

Händer det att hon pikar dig för att du är så oromantisk?

– Lite pikar kan man få, men nu fyllde hon ändå 30 nyligen och hon fick en flaskpost. Jag skrev att hon skulle infinna sig i Köpenhamn på ett vitt A4-papper, men jag tänkte hur gör jag för att det ska bli liiiite romantiskt? Då fick det bli flaskpost. Det var så romantisk jag blev.

Vad gör ni när ni är tillsamman­s?

– Vi ser till att bara hänga, vi har mycket på varsitt håll så det är bara kvalitetst­id när vi ses.

Ni har inte flyttat ihop?

– Nej, så det går några veckor mellan gångerna vi ses. Vi kör distans och det har både sina för- och nackdelar. Då kan man jobba utan att behöva ta hänsyn, men då får man längta. Det blir kvalitet före kvantitet.

Så frågor om förlovning och barn är i nuläget onödiga?

– Det väntar vi med, det känns lite avlägset just nu. Det tar vi nästa gång när jag hunnit tänka på det själv, säger Mariette och skrattar.

Under vintern och våren har vi sett Mariette tävla i Tv4-programmet Stjärnorna­s stjärna mot bland andra Andreas Lundstedt, Peter Larsson från Lars-kristerz, Plura, Renaida och Andreas Weise. Mariette gick hela vägen till final och där ställdes hon mot Andreas Weise.

– Det har varit så jäkla kul, mycket bättre än jag hade förväntat mig. Jag är så tacksam och glad att jag fått göra det. Jag

”Jag vet att jag undrade var jag skulle hitta min plats i det här gänget, men det är verkligen en underbar familj”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Mariette med flickvänne­n Amanda Oscarsson.
Mariette med flickvänne­n Amanda Oscarsson.
 ??  ?? Förra året kom Mariette på en femte plats i Mello-finalen.
Förra året kom Mariette på en femte plats i Mello-finalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden