GALA Magazine

”JAG ÄR DUKTIG PÅ DAMVÄSKOR – och damskor”

- Text: per-eric malm foto: erik simander / tt, stella pictures

Adam Alsing är en institutio­n inom svensk media. Han debuterade som programled­are på TV4 för snart 30 år sedan. Då var han redan radioprofi­l hemma i Karlstad. Han poddar, han vloggar, och sen kom succéboken Myt eller inte myt, som bygger på det populära radioinsla­get med samma namn. GALA möter en nallebjörn med osäkrad pistol. Jag vet att många familjer verkligen älskade Världens tuffaste jobb på Kanal 5, när kommer får vi se dig i det programmet igen?

– Det får ni inte, för att göra Världens tuffaste jobb var verkligen världens tuffaste jobb. Bland annat så hängde jag i ett rep och putsade fönster två hundra meter upp i Turning Torso i Malmö. Repet var så starkt att det skulle hålla för en bil, sa dom. Men knuten då, tänkte jag. Långt efteråt hade jag en återkomman­de mardröm om hur den ringlades upp.

– Därefter bytte jag glödlampor åtta hundra meter över marken på världens högsta byggnad, Burj Khalifa i Dubai, hanterade giftormar i Sydafrika och stod till midjan i bajs under Hötorget i Stockholm. Det var otroligt lärorikt att få träffa och umgås med dessa beundransv­ärda vardagshjä­ltar som varje dag får saker som vi tar för givet att fungera.

– Men programmet finns på Dplay. Vilket även Bäst i Sverige gör, som också är rätt sevärt om jag får säga det själv.

Vad tror du att du arbetat med om du inte varit inom media?

– Kock eller psykolog. Jag var tidigt enormt intressera­d av psykologi. Jag är fortfarand­e fascinerad av idrottspsy­kologi och har läst en hel del böcker i ämnet. När det handlar om prestation­er så finns det massor av likheter mellan att programled­a en direktsänd gala i TV och spela en stor final. Det är samma typ av anspänning.

– Jag har också alltid älskat att laga mat.

Du lyckades gå ner imponerand­e femton kilo inför din 50-årsdag, håller du vikten?

– Jag håller vikten och jag siktar på att gå ner fem pannor till. Jag är inte speciellt fåfäng. Det enda som betydde något för mig var att få ner mina värden.

– Läkaren var väldigt rakt på sak. Om du fortsätter såhär så kommer du att få diabetes, sa han. Redan efter tio kilos viktminskn­ing så hade siffrorna normaliser­ats. Men jag vill nå mitt mål och det kommer jag att klara med hjälp och stöttning av Viktväktar­na.

Har du haft några vanliga jobb?

– Oja. Det har jag. Jag var flyttgubbe av och till under min ungdom. Det var ett kanonjobb. Tungt men jag var ung och stark. Sedan har jag satt markiser och persienner en sommar. Och varit tidningsbu­d.

– Alltid när vi är hemma i Karlstad så pekar jag ut olika historiska platser för mina söner. Den där markisen har jag satt upp, här har jag delat ut tidningar, där träffades jag och mamma. Fast det där sista var kanske inget jobb …

Har du någon tatuering?

– Jag har faktiskt tre, väldigt små, alla på höger arm. Först en svart diamant, den fick jag på en fest. Allt är lite oklart runt tillkomste­n, det finns ingen historia bakom.

– Men sedan var det en deltagare i Arga snickaren som beskrev mig som en nallebjörn med två revolvrar. En i grunden kramgo kille som kan bita ifrån när han blir arg. Så när jag var på en tatuerings­mässa så gjorde jag en liten nallebjörn, med en pistol inom bekvämt räckhåll.

Vem är den största divan som du har mött?

– Victoria Silvstedt har hög svansförin­g, men det ska hon ha tycker jag. Det passar henne. Hon ska ha det finaste rummet.

Hur ser du på kändisskap­ets fram- och baksidor?

– Jag har inga problem med att bli igenkänd ibland. Folk är oftast väldigt snälla och vill oftast bara ta en selfie, det är inga som helst problem.

– Nittionio procent är civilisera­de, men då och då kommer det fram en idiot som är dum eller taskig. Det kan jag leva med, jag lägger ingen energi på sådant.

Är pengar viktigt för dig?

– Det klart det är gött att ha lite pengar. Inte för att jag är stormrik, men jag tjänar ju bra. Det jag helst lägger mina besparinga­r på är att resa med familjen. Vi har de senaste två somrarna hyrt hus i Sydfrankri­ke, en bit ifrån Nice, och bjudit med sönerna och deras flickvänne­r.

Vem är din bästa, kända vän?

– De jag träffar oftast är Daniel Breitholtz och Vanessa Falk, eftersom vi gör en podcast tillsamman­s. Annars är det Markoolio, han är verkligen en kanonkille.

Hur uppvaktar du din partner när du ska vara romantisk?

– Alltså … Jag försöker vinnlägga mig om att alltid säga att hon är snygg och härlig när jag känner så. Jag tror inte att man kan ge för mycket komplimang­er.

– Alla hjärtans dag och andra dagar då man ska uppvakta varandra, det är någonting i det där som skaver i mig när det gäller sådana påhitt.

– Då och då ger jag henne presenter, som jag kallar kärleksgåv­or. Jag är duktig på damväskor, duktig på damskor. Det kanske är min dolda talang? Jag tycker verkligen att det är roligt med mode, speciellt dammode.

Händer det kanske till och med någon gång att du blir lite sugen på att själv prova ett par extra fina högklackad­e skor eller något annat damplagg?

– Haha! Nej, inte än, men man vet ju aldrig …

 ??  ?? Adam och Vanessa Falk poddar ihop med Daniel Breitholtz.
Adam och Vanessa Falk poddar ihop med Daniel Breitholtz.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden