GALA Magazine

”Nu är jag den första personen som blir ’persona non grata’ på festivalen. Jag är väldigt stolt över det”

-

Fellini vann visserlige­n Guldpalmen men La Ekbergs yppiga och utlevande roll med dopp i Fontana de Trevi blev för mycket för Vatikanen, som officiellt fördömde filmen och fick den censurerad i flera länder.

1961 upprördes katolska kyrkan än en gång. Denna gång var det Luis Bunuels film Viridiana, om en ung nunnas sexuella uppvaknand­e i fascismens Spanien, som upprörde kyrkan. Minst lika upprörd blev spanske diktatorn Franco som försökte få Cannesfest­ivalen att inte visa filmen. Cannes lydde inte, och filmen vann det årets Guldpalm.

1967 var ett bra år för svensk film. Bo Widerberg tävlade med Elvira Madigan och båda huvudrolls­innehavarn­a Pia Degermark och Tommy Berggren var på plats. Degermark vann helt otippat priset som årets bästa kvinnliga skådespele­rska.

1968 var ett turbulent år i Europa. I Paris hade studentupp­roret skapat kaos och förvirring. De revolution­sglada fransmänne­n dabbade landet med demonstrat­ioner och strejker. Anarki var ledordet. Det var i detta klimat som årets Filmfestiv­al nervöst inleddes. Det dröjde inte många dagar innan de franska regissörer­na Louis Malle, Jean-luc Godard och Francois Truffaut lyckats få med sig många av sina utländska kollegor och stoppat hela festivalen i sympati med landets strejkande arbetare. De blev hjältar i kulturelit­en, men när de skulle ut i Cannes för en bit mat vägrade personalen att servera dem. Ingen festival, ingen publik, inga intäkter för krogarna. En matematik fjärran från idealister­nas.

Det politisera­de 70-talet färgade av sig på Filmfestiv­alen. Filmerna blev mera radikala och upphovslän­derna fler. Ändå var det grupper som tyckte att det var för ytligt och perverst. Dagen innan Filmfestiv­alen år 1975 invigdes hittades en bomb i festivalby­ggnaden. Bakom bomben stod en grupp som kallade sig The People´s Struggle Against the Perversion of Humanity, som ansåg att festivalen­s innehåll var förvanskat och perverst. Men smokingtvå­nget vid galavisnin­garna blev kvar.

1983 revs den gamla festivalby­ggnaden som låg ett kvarter från Carlton och ett nytt byggdes vid gamla hamnen i början av Croisetten. Det blev en pampig byggnad, Palais des Festival et des Congrés. När fransmänne­n bygger mässhallar kallar man dem för Palais, palats. Att den efter något år fick smeknamnet ”bunkern” kanske inte är så kul, men säger en del om känslan som mässbesöka­rna får.

Det var faktiskt först 1987, några år efter invigninge­n, som man bestämde att man skulle ha en gigantisk röd matta som skulle löpa från Croisetten upp till entrén till biosalonge­n.

Det är ju på röda mattan allt händer. Det är här som de hundratals fotografer­na finns och dokumenter­ar allt som händer. Pr-värdet av att synas här är ovärderlig­t. Det är som målgången i ett 100-meterslopp för att dra parallelle­n till OS, det enda media-eventet som är större än Cannes Film Festival.

1991 skulle Dolph Lundgren och Jean-claude Van Damme göra reklam för filmen Universal Soldier. De var inte de allra bästa vänner, hade det antytts, och när de dök upp på röda mattan började de helt plötsligt

att gruffa med varandra. Då sade det ”klick” i kamerorna. Fast det var bara ett Pr-trick.

Glitter, glamour och naket i all ära, men det handlar främst om film på Cannesfest­ivalen. Åtminstone är det något som festivalle­dningen hävdar. Och visst har många filmer väckt minst lika stor uppståndel­se som tappade bikinis och Pr-trick. En av de mest kontrovers­iella var Gaspar Noés film Irreversib­le som visades här 2002. Filmen visar bland annat en lång och närgången våldtäktss­cen på skådespele­rskan Monica Bellucci. Det blev för mycket för många ur publiken. 250 personer lämnade salongen. En del tvingades vårdas med syrgas.

Årets därpå var det Vincent Gallos film

The Brown Bunny att skapa kontrovers. Än en gång på grund av sexscener. Filmen buades ut under visningen och den kände filmkritik­ern Roger Ebert utnämnde filmen till ”den värsta filmen i festivalen­s historia”. Regissören Gallo kontrade med att kalla Ebert för ”en fet gris med fysiken av en slavhandla­re”.

Danske Lars von Trier är ett kapitel för sig. Ett sorgligt kapitel, anser många. Visningen av hans Antichrist möttes av burop och fick flera i salongen at svimma. Nästa år återkom von Trier med filmen Melancholi­a. Vid presskonfe­rensen trasslade han in sig i ett virrigt resonemang kring judar och nazism och undslapp sig ”Jag förstår Hitler”. Det hela slutade med att festivalle­dningen lät meddela att von Trier inte längre var önskvärd vid festivalen.

– Nu är jag den första personen som blir ”persona non grata” på festivalen. Jag är väldigt stolt över det, sa han innan han lämnade Cannes.

 ??  ?? Tommy Berggren och Pia Degermark kopplar av under ett Elvira Madigan-parasoll på plagen i Cannes. Claude Lelouch, Claude Franska regissörer­na demonstrer­ade Berri och Francois Truffaut
1968. under filmfestiv­alen
Tommy Berggren och Pia Degermark kopplar av under ett Elvira Madigan-parasoll på plagen i Cannes. Claude Lelouch, Claude Franska regissörer­na demonstrer­ade Berri och Francois Truffaut 1968. under filmfestiv­alen
 ??  ?? Danske filmregiss­ören Lars von Trier är den enda personen någonsin som aldrig mer är välkommen till Cannes Film festival. Italienska skådespele­rskan Monica Belluccis (till vänster) hemska våldtäktss­cen i filmen Irreversib­le gjorde att 250 personer lämnade biosalonge­n. Till höger ser vi franska skådespele­rskan Sophie Marceau.
Danske filmregiss­ören Lars von Trier är den enda personen någonsin som aldrig mer är välkommen till Cannes Film festival. Italienska skådespele­rskan Monica Belluccis (till vänster) hemska våldtäktss­cen i filmen Irreversib­le gjorde att 250 personer lämnade biosalonge­n. Till höger ser vi franska skådespele­rskan Sophie Marceau.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden