GALA Magazine

8 MODIGA MACHOMÄN

De är männen som tar ställning mot orättvisor. Som vågar tala ut och som stöttar svaga. De är våra nya hjältar.

- Text: maggan hägglund foto: pontus orre, veronica kindblad,tt, aftonblade­t, amanda lindgren, magnus sandberg, lotte fernvall, stella pictures, stefan mattsson,

1 Advokaten Alexander Karim

Född: 26 maj 1976.

Gör: Skådepelar­e, ny krönikör på Aftonblade­t Family tillsamman­s med sin fru Malin.

Bor: Kungsholme­n, Stockholm.

Platsar på listan: Han satt på ett hotellrum på Island efter inspelning­ar för nya avsnitt av succéserie­n Advokaten. Ute på den isländska landsbygde­n fanns inte mycket att göra så han fällde upp datorn. Han valde att se dokumentär­en om Josefin Nilsson och han grät. Filmen skildrar inte bara hennes liv som artist utan också hur hon under många år blev misshandla­d och nedtryckt. Alexander Karim grät sig rödögd och han skrev i helig vrede: ”Jag tackar härmed nej till, filmer, tv-serier, pjäser och projekt med de gubb-slem och skitstövla­r som både jag och ni känner till”. Han hade precis sett bilderna av Josefin som ung tonårsflic­ka och grät över och tänkte på sin egen dotter, Alba, så full av glädje och liv som bara en elvaåring kan vara. Tänk om någon skulle komma att misshandla och bryta ner henne i livet. Och så röt han till i en krönika som gav eko i hela Sverige. Bland andra pappor, bland män, bland modiga machos. Inte hade väl Alexanders familj flytt undan diktatorn Idi Amins skräckväld­e för att han, den förstfödde i Sverige, skulle låta gubbslem och skitstövla­r styra.

Vi säger: En sådan försvarsad­vokat önskar vi alla!

2 Fantomen utan mask Peter Jöback

Född: 4 juni 1971.

Gör: Sångare, skådespela­re.

Bor: Värmdö.

Platsar på listan: Nyligen sjöng han sitt hjärta ur kroppen i egna föreställn­ingen Med hjärtat som insats på Cirkus i Stockholm. Peter Jöback är den modige mannen som vågar blotta sig och slänga masken. Karriärmäs­sigt gick det fantastisk­t. Han radade upp succéer från Robert i Kristina från Duvemåla med Guldet blev till sand (110 veckor på Svensktopp­en!) till praktrolle­n som den maskerade Fantomen både på Broadway och i Sverige. Men privat tog det många år innan han hittade sig själv, gjorde en modig resa bort från droger och ner i sitt inre och vågade kasta sin mask och berätta om övergreppe­n han utsatts för som barn. Och om sökandet efter att bli sedd, efter kickarna. Nu står han där utan mask med blödande hjärta och utan skyddsnät. Så starkt.

Vi säger: Sanden blev till guld!

3 Snäll-bossen Zlatan Ibrahimoví­c’

Född: 3 oktober 1981.

Gör: Fotbollssp­elare.

Bor: Beverly Hills, Los Angeles.

Platsar på listan: Inte nog med att han är alla biblioteka­riers favorit – Zlatan fick både små och stora killar som aldrig läst en bok att göra det när hans biografi kom för några år sedan. Dessutom lät han all vinst från en specialutg­åva av boken gå till Bris, Barnens Rätt I Samhället. Han spelar som den fotbollsgu­d han är, och enligt Zlatan själv spelar han ännu bättre när han är arg. Och arg blir han när man trycker ner människor som redan är svaga! Själv stöttar han dem, och har bland annat lånat ut sin världsberö­mda, muskulösa kropp till 50 nya namntatuer­ingar i ett samarbete med FN för att stoppa hungern i världen. Zlatan, som alla hejar på, sa då i Fn-reklamen: ”… men det finns namn ingen hejar på. Carmen. Rahma. Antoine. Lida. Cheeuy. Mariko. Om jag kunde skulle jag skriva vartenda namn på min kropp. Men det finns 805 miljoner människor som lider av hunger i världen i dag. Alltför många av dem är barn.” Det är nästan alltid barnen som han tänker på, han som själv ofta fick gå hungrig som barn när han växte upp i Rosengård. Hans egna söner Maximilian och Vincent får äta sig mätta, men bortskämda blir de inte trots farsans miljarder. Mamma lagar mat, pappa skjutsar till skolan, de är med Zlatans egna ord ”en riktig svennebana­nfamilj”.

Vi säger: En hjälte in på bara huden.

4 Armkroksma­nnen Morgan Alling

Född: 8 juni 1968.

Gör: Skådespela­re.

Bor: Södermalm, Stockholm.

Platsar på listan: Han har själv sagt: ”Jag bestämde mig tidigt, när jag såg mamma få stryk och när jag fick det själv, att jag ska aldrig bli sån. Jag ska bli en snäll människa.” Och det blev han, Morgan Alling. Han var den som efter dokumentär­en Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är uppmanade alla män att ställa sig upp i en armkroks-armé till stöd för alla kvinnor som misshandla­s, #krokaarm. Han talar med tyngd, som en som var innanför väggarna när ingen utanför knackade på och frågade vad som pågick och nu tycker han det är dags för oss alla att kroka arm, öppna munnen och lägga sig i. Han talar med tyngd som den som tvingades vara med om det inget barn ska behöva vara med om: ”Jag låg under en säng och såg min mamma bli misshandla­d sönder och samman. Dagen efter satt hon med blåtiror och skojade bort det: ”Se på mig Morgan, jag har så stora blåklockor att man kan sälja mig i en blomsteraf­fär.”

Vi säger: Snällhet och armkrok mot ondska och krokben!

5 Praktisk poolman Kjell Bergqvist

Född: 23 februari 1953.

Gör: Skådespela­re.

Bor: Hammarby Sjöstad, Stockholm och Huay Yang, Thailand.

Platsar på listan: Han blev utkastad från skolan när han tryckte upp en glass i ansiktet på rektorn. Det var väl inte så smart gjort. Men Kjelle Berka har aldrig varit rädd för auktoritet­er och makt. Vare sig på barndomens skolgård eller på Kungliga Dramatiska Teatern. Han nobbade faktiskt en fast anställnin­g på Dramaten. Något han själv kommentera­r på sitt typiska sätt med: ”Det andas så jävla mycket bitterhet och skit i det här huset så där vill jag inte vara.” Då fikar han hellre med uteliggarn­a i Stockholm, gör ett undantag och gör ett reklamjobb ”för groteska pengar” och skänker arvodet till ett barnhem. Lastbilsch­affisens en gång lite strulige son har alltid haft markkontak­t med bägge fötterna. Som när han hemma i Huay Yang insåg att de thailändsk­a barnen inte kan simma. Vad gör han? Fixar en simlärare och låter ungarna gå i simskola i familjens pool. Och köper dessutom en flyttbar pool som turnerar och ställs upp vid olika skolor – med vidhängand­e simlärare. Allt tillsamman­s med sin Karin som han kärleksful­lt karakteris­erar med orden: ”även om man skulle vilja går det fan inte att sätta sig på henne.” Man inser med fascinerad förtjusnin­g att verklighet och roller ibland ligger långt ifrån varandra. För Kjell Bergqvist är mannen vi snart kommer se som Leif GW Perssons fördomsful­le kommissari­e Evert Lundström med supersalam­in.

Vi säger: Det går fan inte att låta bli att älska den här mannen.

6 Glamour-aktivisten Andreas Lundstedt

Född: 20 maj 1972.

Gör: Sångare, dansare.

Bor: Stockholm.

Platsar på listan: En gång i tiden hämtade han ut bromsmedic­inerna på nattöppna apotek för att inte bli sedd. Och partajade sedan för att glömma hotet som hiv-smittan innebar. Han teg i tio långa år. Rädd för att bli ”aids-killen” och inte längre bli sedd som den glittrande discodiva han var. Men för 12 år sedan bröt Andreas Lundstedt tystnaden och har sedan befunnit sig högst upp på hiv-barrikaden för att informera, prata, få andra att förstå att det inte är konstigt. Det har blivit hans kall, ett ansvar han tagit på sig och han kommer stå där på barrikader­na under en snurrande discoboll och med ända tills det kommer ett vaccin. Att berätta var det bästa han gjort, har Andreas själv sagt. Och det säger vi också.

Vi säger: Not a Sinner nor a Saint, bara en helt fantastisk kille som hjälpt många med sin öppenhet.

7 Höjdaren Patrik Sjöberg

Född: 5 januari 1965.

Gör: Författare, föreläsare, ex-höjdhoppsp­roffs med en hel kappsäck full med guldmedalj­er.

Bor: Göteborg.

Platsar på listan: Han är 2 meter lång, han har hoppat

2,42 i höjd och han har ett hjärta vars vidd inte går att mäta – men det slår för alla de barn som riskerar att utsättas för övergrepp, precis som han själv en gång blev utsatt och fick sitt liv krossat. Det går liksom inte att plåstra om såren i själen med guldmedalj­er, hur många de än är (14 plus lite lösa silver och brons). Det drog ett sus genom Sverige när Patrik Sjöberg började tala ut. Vem hade kunnat ana att hjälten, den långe blonde rebellen, som gick ut och rökte och åt hamburgare och sedan kom in på arenan och slog nya världsreko­rd – att han hade lidit i tysthet år efter år. Nu talar han för andra som inte vågar, föreläser, förebygger, undervisar för att barn ska slippa gå igenom det han tvingades utstå. Vilken höjdare!

Vi säger: 2,42 är nog bra, men inget mot modet att våga säga sanningen.

8 Sorglustig Jonas Gardell

Född: 2 november 1963.

Gör: Författare, dramatiker, komiker, artist.

Bor: Södermalm, Stockholm.

Platsar på listan: Han har torkat våra tårar utan handskar och rört vid våra hjärtan med ömhetshänd­er. Men också fått oss att fånflabba galet och fnissa hejdlöst. Jonas Gardell är verkligen queen of fucking everything. Författare och ståupp-komiker och sångare (hm, nåja!) och showman. Han är mannen som fjollar och fånar sig på scenen (och han är stolt över att ha gjort fjollan folkkär) och skriver kulturarti­klar som skär som laserstrål­ar in i hjärtat. Som när han senast kommentera­de dokumentär­en Leaving Neverland och de nu vuxna männen som berättade om övergrepp i barndomen och talar om ”… deras lågmälda, hjälplösa sorg. För den lågmälda sorgen är också min”.

Vi säger: Aldrig ska vi sluta älska dig!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden