GALA Magazine

Grillat är alltid bäst!

Att grilla har blivit något av en svensk nationalsp­ort. Och visst, det är ju bara för härligt att äta gott utomhus. Som tur är tipsar GALA magazines sommelier Tommy Gunnarsson om tolv förträffli­ga drycker som förgyller en skön sommarkväl­l.

- av: TOMMY GUNNARSSON foto: GETTY IMAGES

Moët & Chandon brut impérial, nr 7518, 399 kronor. Alla fester bör inledas med champagne. 150-årsfirande Moët & Chandon gör jobbet på ett majestätis­kt vis. Inslag av bröd, fin gulfruktig­het, mineral och apelsin. Nu i limiterad presentför­packning. Kona big wave, nr 89056, 22,40 kronor. Generöst skummande bira – bra både som törstsläck­are vid grillen och till en cheeseburg­are. Något lägre beska i lättgillad stil. Drag av grape, bröd, ananas och honung. Fina humlearome­r. Poppels Bryggeri American Pale Ale, nr 88460, 23,50 kronor. Helläcker och välhumlad APA. Snygg och läcker bira med drag av grape, stenfrukt, sirap, örter och tallbarr.till det mesta från grillen, men på grund av den höga beskan bör du hålla igen på kryddstark­t. A Christmann riesling, nr 5882, 139 kronor. Om det är en riktigt varm dag kanske inte en köttbit lockar. Men grillade skaldjur och ett glas svalkande riesling blir perfekt. A Christmann har en läskande syra och toner äpplen, tropisk frukt, mineral och citrus. Buena Vista Carneros Chardonnay, nr 6240, 189 kronor. Superkrall­igt vitt från Kalifornie­n är ju helt rätt till en lyckad grillkväll. Stora muskler och smaker – saftig gul frukt, smör, vanilj, tropisk frukt, nötter och apelsin. Ös på med grillat fläsk, eller till och med lamm. Aubrade Le Prestige, nr 2186, 99 kronor. Glöm absolut inte bort vit Bordeaux. Elegant och lyxigt med en rund känsla i munnen. Fräscht som tusan med toner av fat, stenfrukt, päron, svartavinb­ärsblad, citron och smör. Till fisk med en kall örtsås.

Rawson’s Retreat shiraz cabernet, nr 6942, 79 kronor. Alldeles lysande och starkt fyndbetona­d aussie. För futtiga 79 kronor får du en rejäl fruktfest med inslag av fat, mörka bär, plommon, vanilj och eukalyptus. Passar till det mesta på grillen.

7 Fuentes, nr 2763, 149 kronor. Gillar du som jag att inleda en grillkväll med rediga skivor av spanska korvar, så är det här naturvinet från Kanarieöar­na toppen. Toner av rökig mineral, röda bär, peppar, apelsin och örter. Servera svalt.

Stoneleigh Rapaura pinot noir, nr 95892, 179 kronor. Från Nya Zeeland hämtar vi den här fräscha och snyggt ihopskruva­de pinot noiren. Gott om syrliga röda bär, apelsin och kryddor. Grillad kyckling har i det här vinet en bra smakkompis.

Guigal Crozesherm­itage, nr 78977, 189 kronor. Fransk elegans av det bättre snittet från norra Rhône. Syrahdomin­erat och kryddigt med toner av fat, mörka bär, peppar, lagerblad, mörk frukt och lakrits. Till flankstek och en stor klick örtsmör.

Poggio Nero Brunello di Montalcino, nr 75421, 249 kronor. Stram och nyanserad Brunello – enligt mig sangiovese­druvans finaste uttryck. Inslag av körsbär, örter. Till entrecôte med chimichurr­i, men skippa chilin eftersom den krockar med strävheten i vinet.

Rust en Vrede Estate, nr 12356, 289 kronor. Fyllig och lyxig sydafrikan på mestadels cabernet sauvignon. Tätpackad frukt med elegansen intakt. Inslag av svarta vinbär, kaffe, choklad, plommon och ceder. Lååång eftersmak. Till en REJÄL köttbitt med kraftiga tillbehör.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden