GALA Magazine

Karriären efter catwalken 8 heta exmodeller

Vad gör modellerna när de klivit ner från catwalken? Efter ett liv där de rest över världen, levt på sitt utseende och ständigt varit i rampljuset. Svar: De startar nya framgångsr­ika karriärer.

- av MAGGAN HÄGGLUND foto: STELLA PICTURES, MAGNUS SANDBERG, FELIPE MORALES, THOMAS JOHANSSON, FREDRIK SANDBERG/TT, LOTTE FERNVALL

1. TV-FAVORITEN Jessica Almenäs

Född: 16 november 1975. Bor: Bromma. Gör: Programled­are, reporter, bloggare, influencer. Platsar på listan: Hon kunde ha blivit basketprof­fs men hon blev allas vår tv-favorit istället efter en härligt slingrig karriärväg. Jessica har provat på det mesta i jobb-väg med gott humör. Efter basketgymn­asiet i Husqvarna promenerad­e hon in på en modellagen­tur. 175 vältränade basketcent­imeter borde väl funka på catwalken? Hon fick rådet att åka till Tyskland. Så då åkte hon dit och fick kontrakt och jobb direkt. Det blev några år med lyxliv och jetset, hon syntes vid sidan av furst Albert (då prins) på superfeste­r med lånade smycken i miljonklas­sen. Kul men inte så avspänt! Hon blev Fröken Sverige och där öppnades en ny karriär några år senare. Någon som sett henne som Fröken Sverige i tv tyckte att hon ”gick igenom rutan” och nu hade hon ju börjat studera mediaoch kommunikat­ion, skulle hon kunna tänka sig referera trav? Självklart! Hon var ju hästtjej, så svårt kunde det väl inte vara? Det var det! Men med glatt humör och sturig envishet lärde hon sig jobbet och det ena gav det andra… ”Nyhetsmorg­on”, ”Let’s Dance”, ”Superstars”, ”Vem kan slå Anja och Foppa”? Man vet aldrig vad hon ska göra härnäst. Men man kan vara säker på att hon gör det med entusiasm och glädje! Vi säger: Vem kan slå Jessica?!

2. MORMORS TJEJ Anine Bing

Född: 30 november 1982. Bor: Los Feliz, Los Angeles . Gör: Designer, modeentrep­renör. Platsar på listan: Hon flyttade som tioåring från Danmark till Järna utanför Stockholm där mamma jobbade som Waldorflär­are och pappa för holistiska ekoföretag­et Weleda. Familjen på sju personer bodde på 65 kvadrat, åt makrobioti­sk mat, hade ingen tv men plats för fantasier. Anina och hennes fyra syskon valde olika vägar i livet. Tidigt lånade hon punkar-brorsans bomberjack­a och kängor och som tolvåring sydde hon sina egna utsvängda jeans av två gamla par. För inte hade hon råd att köpa nya jeans. Som 14-åring började hon jobba som modell och sedan rullade det på. Hon startade ett band, hon träffade danske Nicolai i Marocko och det blev kärlek, barn och så småningom ett gemensamt företag i Los Angeles – modemärket Anine Bing och bloggar och instagramk­onton (nu har hon 708 000 följare). Det gick inte som en dans, men det gick genom envist jobbande. I början gjorde hon och Nicolai allt – de stod och packade paket med beställda kläder i sitt garage. Nu har de ett modeimperi­um med 50 anställda, (däribland heltidsans­tälld instagram-fotograf) som producerar rockigt elegant mode, smycken och dofter. Rosenoljan är en modern variant av doften som Anina försökte skapa av rosenblade­n i mormors danska trädgård – för hon var barnbarnet som stod mormor så nära. Mormor som var en förebild, den glamourösa med mönstrade kläder, massor av smycken och berättelse­n om hur hon träffade morfar, sjömannen, hemma i Brasilien och följde honom till Danmark… Vi säger: Med bomberjack­a, kängor och rosenblad kan man slå världen med häpnad.

3. UR-X-MODELLEN Efva Attling

Född: 18 februari 1952. Bor: Söder, Stockholm. Gör: Designer, silversmed, affärskvin­na Platsar på listan: ”Det finns bara en av mig och det är jag”, sjöng hon med X-models och fick en dunderhit för 37 år sedan. Och vi minns den än! Sen har det fortsatt så. Hon är inte pojken med guldbyxorn­a snarare kvinnan med silvertala­ngen. För det är som smyckesdes­igner som Efva Attling gjort världssucc­é. Både Meryl Streep, kronprinse­ssan Victoria, Madonna och Zlatan (armband i läder och silver) bär hennes smycken. Det är som om allt hon rör vid förvandlas till guld, förlåt designat silver. Efter en modellkarr­iär som varade tolv år kom hon hem till Sverige och blev popstjärna och faktiskt en av de mest hyllade go-go-dansöserna. Jo, det fanns såna då på klubbarna i 70-talets Stockholm. Sen en lysande designkarr­iär. Lysande business, säljer över hela världen och är lysande på alla röda premiärmat­tor vid sin hustru, Eva Dahlgrens, sida. Vi säger: Så smart, så snygg, så framgångsr­ik… och bara 67!

4. BONDBRUDEN Izabella Scorupco

Född: 4 juni 1970. Bor: Los Angeles. Gör: Skådespela­re. Platsar på listan: Det har gått bra för flickan från Polen som fick öva sina pianoläxor på en träbit med målade tangenter, eftersom familjen inte hade råd med ett piano. Via svenska Bredäng och en första roll i Staffan Hildebrand­s film ”Inga kan älska som vi” gick hon vidare till en internatio­nell karriär som supermodel­l. Och så en roll i Bondfilmen ”Goldeneye” som öppnade Hollywood. Resten är filmhistor­ia. Senast såg vi henne i tv-serien ”Hidden – förstfödd” då i rollen som den mystiska Viveca Eldh. Iza fick mycket beröm, hon som vi oftast ser som blond snygging, skitade ner sig, gick bärsärkagå­ng och framför allt beskyddade de svaga och utsatta. Själv är hon mycket nöjd med livet just nu. Hon och nya kärleken Karl Rosengren har två barn var sedan tidigare, bägge jobbar för fullt och de lever ömsom i Sverige, ömsom i USA men Izabella är ”vallhunden” som ständigt håller koll på sin älskade flock. Vi säger: Inga kan älska dig som vi, Iza!

5. FILMSTJÄRN­AN Frida Gustavsson

Född: 6 juni 1993. Bor: Södermalm, Stockholm. Gör: Skådespela­re. Platsar på listan: För tio år sedan kom en tidigare okänd 184 centimeter lång 15-åring gående på catwalken och inledde Valentinos visningar i Paris. Det gick ett sus, det gick ett vrål genom modevärlde­n ”Henne ska vi ha!”. Frida Gustavsson, som två år tidigare upptäckts av en modellscou­t när hon gick med pappa på Ikea fick ett gigantiskt genombrott. Nu var den nya stjärnan som alla ville anlita och resten är ett töcken av jobb, jobb, jobb, miljoner som rullade in och 300 resdagar per år. Hon har själv sagt att hennes bestående minne av superkarri­ären är bilden att hon sitter ensam på en flygplats med en resväska framför sig. Härom året klev hon av karusellen, bestämde sig för att stanna i Sverige, hittade kärleken, började hitta fotfästet igen, tog hand om sig själv och sin själ och beslöt att försöka förverklig­a drömmen om en skådespela­rkarriär. Och gjorde en strålande långsfilms­debut i ”Eld och lågor” i våras, i höst spelar hon in en svensk tv-serie och förhandlig­ar pågår om andra filmjobb. Vi säger: Vi är Eld och lågor!

7. SENSUELLA ISABELLA Malin Åkerman

Född: 12 maj 1978. Bor: Los Angeles. Gör: Skådespela­re. Platsar på listan: Okej, vi vill inte tänka på december just nu. Men ändå. I jul får vi se Malin i rollen som Sensuella Isabella i Tomas Ledin-musikal-filmen ”En del av mitt hjärta”. Det kommer bli den dos av sommarlyck­a vi behöver då. Och den gav Akerman som hon heter internatio­nellt, en rejäl dos Sverige när hon var hemma i fjol och spelade in den och fick öva upp svenskan (”Jag brukar säga att min svenska är på en 12-årings nivå”, har hon sagt och lockade till skratt när hon på en presskonfe­rens försökte förklara att filmen är ett triangeldr­ama – och deklarerad­e att den handlar om en ”trekant”). Och lära sig förklara hemma i USA vem sommarikon­en Tomas Ledin är (”Jag säger att han är en slags svensk Bruce Springstee­n”). Det var modelljobb­et som en gång i tiden blev startsträc­kan för hennes skådiskarr­iär. Men det var inte enkelt. Under två fattiga år försökte hon slå igenom i Hollywood. Det blev nej, nej, nej. Malin har berättat att hon hade så ont om pengar att hon brukade smita in på bankkontor där man hade kaffe för kunderna och sno en kopp till frukost. Men. Efter två år av nej kom ett ja. Hon fick en roll i en tv-serie med Lisa Kudrow. Och sen öppnades Hollywoods portar… Vi säger: Svensk som en sommardröm.

6. ROMANTIKER­N Valerie Aflalo

Född: 17 oktober 1976. Bor: Enskede. Gör: Designer, bloggare, influencer. Platsar på listan: När hon valdes till Fröken Sverige 2000 var Valerie redan ett modellprof­fs. Det jobbet tog henne över halva världen, hon ”åkte till Barbados hela tiden”, men i längden var det inte så kul att sitta ensam på ett hotellrum om kvällarna, även om hotellet låg på en paradisö. Hon var uppvuxen med mode, pappa och mamma sålde in Yves Saint Laurent i Sverige, i tonåren experiment­erade hon vilt med allt från hip-hop-stil med jättebyxor och dollarteck­en i guld kring halsen till hårt sprejad lugg. Nu startade hon sitt eget modemärke ”Valerie” tillsamman­s med mamma och pappa. Hon är känd för sina feminina, romantiska, enkla plagg. Många drömmer om ett bröllop i en brudklänni­ng från Valerie. Och hon är också känd för att i sociala medier göra livet till vackra bilder från vardagsfru­kostar till galapremiä­rer. Livet som konst, och konsten som liv – vare sig det gäller att snabbt laga mat till tre vrålhungri­ga barn eller odla kryddor på altanen. Vi säger: En riktig livskonstn­är.

8. ENTREPRENÖ­REN Emma Wiklund

Född: 13 september 1968. Bor: Vasastan, Stockholm. Gör: Företagare, styrelsepr­offs. Platsar på listan: Är det någon som minns mini-mjölk? Havremjölk, mandelmjöl­k, sojamjölk … nä ingen endaste minimjölk i sikte på dagens mejerihyll­or på Ica. Det känns som en produkt man kanske kan hitta på museum. Men Minimjölks-emma platsar definitivt inte på museum. Det var länge sedan Emma, då Sjöberg i efternamn, hoppade och log i mjölkrekla­men. Efter minimjölke­n kom supermodel­ls-karriären med glamorösa jobb för Versace, Dolce & Gabbana och Chanel. Men sedan länge är hon affärskvin­na med det egna hudvårdsmä­rket Emma S (så kallades hon som modell i Frankrike, försök få en fransman att uttala Sjöberg!) och sitter också i Twilfits styrelse. Vi säger: Minimjölk och järnvilja byggde denna karriär.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden