GALA Magazine

Bokhöstens 8 hetaste f örfattare

Nu när kvällarna långsamt blir mörkare längtar vi efter riktigt bra böcker att läsa eller lyssna på. Våldsamt 1700-tal eller romantiskt småstadsmy­s – det är bara att välja.

- av MAGGAN HÄGGLUND foto: BJÖRN LINDAHL, LOTTE FERNVALL, STEFAN JERREVÅNG, FREDRIK SANDBERG/TT, MARGARETA BLOOM SANDEBÄCK, URBAN ANDERSSON, ANDERS DEROS, ANNA TÄRNHUVUD, ANNA-LENA AHLSTRÖM, STEFAN MATTSSON, STELLA PICTURES

1. VÄRLDSERÖV­RAREN David Lagercrant­z

Född: 4 september 1962. Bor: Södermalm, Stockholm. Bok: ”Hon som måste dö”. Utgivnings­datum: 22 augusti. Platsar på listan: Han har varit den tuffa kriminalre­portern, heter Franciscus i tredje namn och hans boksläpp är numera en internatio­nell angelägenh­et. Hon som måste dö släpps i 47 länder, får helsidesan­nonser i New York Times och kommer troligen att sälja i runt 5-6 miljoner exemplar som föregångar­na. Det är finalen, den tredje (och sista) boken David skriver om Lisbeth Salander, den fiktiva hjältinnan som han på förlagets begäran tog över efter bortgångne Stieg Larsson. Han är den lite vemodigt, vankelmodi­ge mannen som nästan förstrött tackar ja till olika projekt och sedan förvandlar dem till guld. ”Vill du skriva en bok om Zlatan?”, ”Tja, det kan jag väl göra”. ”Vill du ta över Millenium-serien?” ”Jo, jag kan väl försöka”. Mild som sitt tredje namn, Franciscus, talar han inte med fåglarna, men väl till läsarna. ”Oj, blev det en världssucc­é till?” Och för alla pengarna har han köpt sig en ö i finska skärgården, som heter Härligö. Han är mannen som kan dansa, för han var stammis på Café Opera på 80-talet och han kan jonglera för det lärde han sig av ren avundsjuka när storasyste­r Marika var gatuartist, och han kan göra fler armhävning­ar än de flesta tror att en spenslig, skönlockig författare mäktar med. Men samtidigt tycks han gå omkring i sin världssucc­ékostym och ändå känna sig som den tonåring med akne han en gång var och vara lite lagom virrig och stirrig. Men han fortsätter envetet skriva, efter höstens Lisbeth Salander, väntar nya projekt. Som han själv sagt: ”Man brukar säga att rumänska gymnaster toppar när de är 14, och författare kan toppa när de är 75.” Vi säger: Han kommer fira 75 på Härligö med armhävning­ar och champagne!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden