GALA Magazine

ABBA var mina stora idoler!

- Chefredakt­ör Petra Lindell

Som liten var ABBA mina stora idoler. Jag hade en stor Abba-affisch i mitt flickrum, på grammofone­n gick LPskivorna varma och jag slukade allt som fanns att läsa om denna supergrupp. Vi brukade även uppträda som ABBA hemma på Strandväge­n. Jag som Frida och min kompis Helene som Agnetha och vi hade hopprep som mikrofoner. Syrran Marie, som är tre år äldre än jag, var väl inget större ABBA-FAN men ställde ändå upp som Björn (hon spelade dessutom gitarr) och hennes kompis fick vara Benny. Även i skolan gjorde mina klasskompi­sar och jag framträdan­den som ABBA och jag hade då på mig mosters coola, nästan lårhöga platåstövl­ar, trots att de var alldeles för stora.

När jag var i tonåren flyttade min pappa in på samma gata som Agnetha Fältskog på Lidingö utanför Stockholm och de kom snart att gå ut på gemensamma hundpromen­ader. En killkompis till mig blev dessutom ihop med Fridas dotter Lotta (som tragiskt nog dog i en bilolycka 1998, endast 30 år gammal), så alla vi vänner blev inbjudna på stor Ff-fest hemma i Frida och Bennys stora rosa hus på Lidingö. Minns att Bennys son Peter Grönvall (numera gift med Nanne Grönvall), spelade piano för oss i finrummet som - egentligen - var avspärrat med ett rep för att hålla oss partyglada tonåringar utanför ...

När det var invigning av Abba-museet i Stockholm fick jag själv äntligen träffa Frida, som var min största idol av de fyra, och hon var precis så där snygg och trevlig som jag förväntat mig.

En journalist som träffat ABBA betydligt mer än jag är Leif Schulman. Han fick till och med följa med på deras allra första turné på den amerikansk­a kontinente­n och det är nu 40 år sedan. På sidorna 44-53 delar Leif med sig av sina minnen från turnén och dessutom har vi fått äran att visa fotograf Charles Hammarsten­s unika bilder från samma resa. Känns såklart magiskt stort med denna härliga nostalgiki­ck.

Som vanligt bjuder vi även på massor av tips, vimmelrepo­rtage och spännande läsning.

Mycket nöje!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden