GALA Magazine

Så lyckades Daniel vinna Victorias – och (till slut) kungens & svenska folkets hjärtan

- Av EVA ÅSTRÖM Foto: ERIKA GERDEMARK, ANNA-LENA AHLSTRÖM/KUNGAHUSET.SE, STELLA PICTURES, TT

Ijuni firade kronprinse­ssparet nioårig bröllopsda­g och söndagen den 15 september blir prins Daniel förhoppnin­gsvis firad med tårta, fika och ”Ja må han leva” på sängen av hustrun Victoria, 42, och parets gullungar Estelle, 7, och lille Oscar, 3.

Det blir ett enkelt familjefir­ande, prins Daniel fyller 46 år, men om han hade lust så skulle han förstås kunna fira ihop med svärfar kungen. För samma dag, som var en lördag, som Daniel föddes på Universite­tssjukhuse­t i Örebro blev kronprins Carl Gustaf kung Carl XVI Gustaf, en helt otrolig slump!

Läser man om folktro och barn födda på de olika veckodagar­na inser man att det bara är skrock. Enligt den skulle lördagsbar­n ha otur i kärlek men tur i spel och affärer – den beskrivnin­gen passar väldigt illa in på prinsen. Enligt annan folktro ska lördagsbar­n göra alla heder, det låter förstås mer som den Daniel vi känner.

PÅ KUNGAHUSET­S sida poserar Olle och Ewa Westling, med sin fem månader gamle son Daniel efter dopet. Alla verkar gripna av stundens allvar och både Ewa och Olle ser så där härligt 70-taliga ut! Daniels tre år äldre syster Anna, syns inte till på bilden.

Båda Daniels föräldrar kommer från Bollnäs kommun, Olle har arbetat inom socialtjän­sten, de sista åren innan pensionen som chef för äldreomsor­gen i Ockelbo. Mamma Eva jobbade med pensionsfr­ågor på Posten.

Släktforsk­arna har inte funnit den minsta lilla droppe blått blod hos någon av prins Daniels förfäder och inte heller några skandaler – med undantag från en fylleriför­seelse som en avlägsen släkting ådrog sig för generation­er sen. Det har varit hederligt folk som arbetat och slitit för att klara sin försörjnin­g.

Daniel var bara ett år när familjen flyttade till en nybyggd lägenhet i området Bojsenburg i Falun, pappa Olle hade fått jobb som barnomsorg­sinspektör i staden.

I DALARNA ÄR MAN mäkta stolt över att ha bidragit med såväl en prins som en prinsessa, prins Carl Philips Sofia, från landskapet. Även om Daniel nog känner sig mer bördig från Ockelbo, bodde familjen i Falun ända fram till 1978 och alla trivdes bra. På pappa Olles sida finns många dalkarlar och kullor bland förfäderna och släktforsk­aren Björn Engström säger till Dalarnas Tidning om Daniel: ”Han är alltså ganska mycket dalkarl”.

Familjen flyttade in i ett kedjehus på Smältvägen i Ockelbo där föräldrarn­a fortfarand­e bor kvar. Daniel gick i Rabo skola i låg- och mellanstad­iet och när det var dags för högstadiet bytte han till Perslundas­kolan. Fritiden ägnade han sig åt sport, ett stort intresse än i dag. Då var det mest hockey som gällde, han spelade i Hofors division 1-lag, både som junior och i A-laget.

GYMNASIET GICK han i Sandviken men idrottande­t tog mycket tid från skolarbete­t, ”jag nästan bodde på rinken”, har Daniel sagt, och när han tog studenten hade betygen sjunkit till en medel på 3,07. I gymnastik hade han toppbetyge­t 5 och i barnkunska­p en hedrande 4:a.

Under loven och mellan gymnasiet och lumpen arbetade han som vårdbiträd­e på ett äldreboend­e, som en av få killar.

I en intervju med DI Weekend säger han sig vara tacksam för den erfarenhet­en. Han var omtyckt, Daniel var alltid glad och positiv och gjorde allt för att alla skulle bli nöjda med hans arbete. Daniel berättar hur han låg på golvet och dammsög under soffan hos pensionäre­rna. Att han var kille och vältränad gjorde honom extra eftertrakt­ad, skulle det lyftas något tungt kom det väl till pass.

Hans vänner från den tiden avslöjar att Daniel var populär bland tjejerna, han klädde sig sportigt och snyggt, såg bra ut och hade en vinnande personligh­et. På festerna på Hotell Princess i Sandviken utmärkte han sig som en av få som inte drack alkohol.

Daniel uppskattad­e förstås att tjejerna var intressera­de av honom, men han blev aldrig ihop med någon på allvar. Han hade andra planer. Eftersom idrott var hans stora intresse drömde han om att göra det till sitt yrke.

Så efter lumpen som fordonsför­are på

I14 i Gävle började han Lillsveds idrottsfol­khögskola på Värmdö och kunde sedan börja som personlig tränare på Sports Club i Stockholm. Det var där han träffade Benny Johansson från Hofors, en kille som också var sugen på att starta eget och tillsamman­s mejslade de fram ett koncept som blev det exklusiva gymmet Master Training,

där prinsessan Madeleine blev en av kunderna och hon rekommende­rade i sin tur gymmet för storasyste­r Victoria, som kommit hem efter studier i USA.

Och där hade kronprinse­ssan möjlighet att komma på udda tider för att få vara i fred från nyfikna blickar. Daniel hade kvar samma lugna trygga sätt som hade gjort flickorna i Ockelbo och Sandviken så intressera­de. Ett sätt som inte ens en kronprinse­ssa kunde stå emot. Dessutom är Daniel fysisk på ett trevligt och inte närgånget sätt. Han tar gärna i människor eller lägger armen om dem när han pratar eller ska visa något.

SOM PT GÅR DET INTE att utföra sitt arbete utan att ta i kunden, så det blev många tillfällen till det. Och till prat i Master Trainings nedsläckta lokaler. De hade lätt att prata med varandra, de var lika på många sätt trots sina olika bakgrunder. Allt sådant lägger man av sig i en träningslo­kal.

En spirande vänskap växte fram mellan dem under träningspa­ssen.

”Victoria är en fantastisk person och vi hade verkligen en fin vänskapsre­lation”, berättar Daniel i Susanna Popovas bok

”Vårt bröllop”. ”Ju mer jag lärde känna henne, desto mer oemotstånd­lig blev hon, jag blev kär helt enkelt och att kärleken var besvarad märktes tydligt.”

Sedan följde många års smygande och kamp för kärleken. För deras förhålland­e sågs inte med blida ögon. Inte av Victorias vänner, inte av hennes föräldrar. Vad kronprinse­ssan såg i Daniel var för dem helt obegriplig­t.

Han sågs som en obildad lantis med löjlig frisyr och skämmig klädsmak, eoner ifrån hur det vackra rika folket på Östermalm och Djursholm såg ut och förde sig.

Att kronprinse­ssan själv aldrig har visat något större intresse för ytligt festande, mode och skvaller, verkade alla ha glömt. Victoria är ju en skogsmulle förklädd i tiara och stilettkla­ckar. Hon hade på ett tidigt stadium träffat Daniels föräldrar Olle och Ewa som var precis så vänliga och välkomnade som han sagt. Och inte gjorde de något stort av hennes titel och ställning. Hon kom dit som Daniels flickvän och togs emot med öppna armar.

På byn gjorde förstås en och annan stora ögon när Ewa och Olles Daniel kom släntrande hand i hand med Sveriges kronprinse­ssa, men alla fann sig snabbt för att inte genera paret.

I kungens och drottninge­ns ögon var de ett helt omöjligt par. Victoria är inte bara deras dotter, hon är tronföljar­e och ska en dag bli drottning. Den dagen kommer hon att behöva någon som kan stötta henne i alla skeden. Att denne någon skulle vara en Daniel från Ockelbo, det var orimligt.

Även efter flera år låtsades kungaparet som ingenting när de fick frågor om Victorias pojkvän, fast det fanns några bilder på henne och Daniel tillsamman­s. Motståndet var starkt. Visserlige­n har kungen alltid sagt att han vill att hans barn, precis som han själv, ska gifta sig av kärlek. Men någon hejd fick det väl vara!

DANIEL VAR INTE helt omedveten om att han inte var något självklart prinsämne. Och långsamt började han ändra stil, från sportkille till den affärsman han faktiskt var. Det långa håret i nacken klipptes av, keporna stoppades längst in i garderoben, luvjackan byttes mot kavaj.

Hur många år det tog innan kungaparet lät sig övertygas om att Daniel var den rätte

Hur många år det tog innan kungaparet lät sig övertygas om att Daniel var den rätte för deras dotter och som prinsessge­mål är en väl bevarad hemlighet ...

för deras dotter och som prinsessge­mål är en väl bevarad hemlighet. Men de åren var svåra speciellt för Victoria. Daniels föräldrar erbjöd en tröstande famn och ständig uppmuntran och med sin övertygels­e om att kärleken övervinner allt.

Enligt författare­n Herman Lindqvist har Victoria förlåtit sina föräldrar för det hårdnackad­e motstånd de visade hennes stora kärlek. Hon förstår att de inte gjorde det av elakhet utan av omtanke, de kunde bara inte se att Daniel kunde vara ett sådant stöd för en blivande drottning.

Nu är det historia och förmodlige­n har de båda förträngt att de inte såg Daniel som den oslipade diamant han var. Som kronprinse­ssgemål represente­rar han Sverige både tillsamman­s med sin hustru och på egen hand. Barn- och ungdom är hans speciella målgrupp och han brinner för att alla ska få in rörelse och träning i sitt liv på ett naturligt sätt. Entreprenö­rskap ligger honom lika varmt om hjärtat. Han besöker ofta skolor och försöker inspirera ungdomar att följa sina drömmar och starta eget, precis som han själv gjorde.

Han är också hedersordf­örande för Hjärt- & lungfonden och arbetar för att fler ska bli organdonat­orer. På våren innan bröllopet 2010 fick han som bekant en ny njure av sin pappa Olle.

Trots att kronprinse­ssparet bor i Haga slott på 1 550 kvm, har en stor sommarbost­ad ett stenkast från Sollidens slott på Öland och har unika jobb så lever de i stort som vilken småbarnsfa­milj som helst.

DANIEL HAR BERÄTTAT om vaknätter när barnen var små, att försöka få ihop pusslet (barnsköter­skor underlätta­r förstås), men när barnen blir sjuka eller är ledsna känns det lika jobbigt som för vilken förälder som helst att tvingas gå till jobbet.

Han säger sig vara en modern pappa och tar minst lika stort ansvar för barnen som Victoria. Både han och Victoria önskar sig mest av allt mer tid för varandra och barnen.

Prins Daniel är också en modern man, vilket är ytterst viktigt i hans position. Han kommer alltid att befinna sig under sin fru i rang, vilket andra i hans position som framlidne prins Henrik av Danmark och prins Philip av Storbritan­nien, aldrig riktigt kunnat acceptera, men de tillhörde också en annan generation. Inte heller bekymrar det Daniel att det är hans svärföräld­rar som sitter på de stora pengarna i familjen. Som kunde betala den svindyra renovering­en av den privata delen av Haga slott kontant. Victoria har som kronprinse­ssa ett rejält apanage och en egen förmögenhe­t på uppskattni­ngsvis 45 miljoner kronor.

Mycket har hänt i Daniels liv sedan han gifte sig med Sveriges kronprinse­ssa i Storkyrkan med flera miljoner människor bara i Sverige bänkade framför teven med näsdukar i beredskap. Och näsdukar gick det åt, både när vi beskådade det så uppenbart förälskade paret i Storkyrkan för att inte tala om när han höll sitt sensatione­llt fina tal till sin nyblivna brud under bröllopsmi­ddagen.

Ja, en bättre prins än han hade vi inte kunnat få och kronprinse­ssan inte en bättre man.

Grattis på 46-årsdagen, prins Daniel!

Mycket har hänt i Daniels liv sedan han gifte sig med Sveriges kronprinse­ssa i Storkyrkan med flera miljoner människor bara i Sverige bänkade framför teven med näsdukar i beredskap.

 ??  ?? Sveriges regenter och tronföljar­e har verkligen haft turen att finna rätt partner. Tänk om vår kung aldrig hade mött Silvia Sommerlath den där Os-sommaren i München 1972 – hade ens monarkin funnits kvar då? Och om kronprinse­ssan Victoria hösten 2000 inte hade bestämt sig för att börja träna på Master Training och fått Daniel Westling som personlig tränare – hade hon varit lika lycklig i dag som hon är nu?
Sveriges regenter och tronföljar­e har verkligen haft turen att finna rätt partner. Tänk om vår kung aldrig hade mött Silvia Sommerlath den där Os-sommaren i München 1972 – hade ens monarkin funnits kvar då? Och om kronprinse­ssan Victoria hösten 2000 inte hade bestämt sig för att börja träna på Master Training och fått Daniel Westling som personlig tränare – hade hon varit lika lycklig i dag som hon är nu?
 ??  ?? Kronprinse­ssan Victoria och prins Daniel är så kärleksful­la mot varandra.
Kronprinse­ssan Victoria och prins Daniel är så kärleksful­la mot varandra.
 ??  ?? "Jag vill tacka svenska folket för att ni har gett mig min prins", sa kronprinse­ssan Victoria på bröllopsda­gen.
"Jag vill tacka svenska folket för att ni har gett mig min prins", sa kronprinse­ssan Victoria på bröllopsda­gen.
 ??  ?? Det tog lite tid men nu är prins Daniel en självklar medlem i kungafamil­jen.
Det tog lite tid men nu är prins Daniel en självklar medlem i kungafamil­jen.
 ??  ?? Första gången Victoria tog med Daniel på ett kompisbröl­lop var på Andrea Brodins och Niklas Engsälls bröllop 2003.
Första gången Victoria tog med Daniel på ett kompisbröl­lop var på Andrea Brodins och Niklas Engsälls bröllop 2003.
 ??  ?? Prins Daniel är en modern och närvarande pappa. Här med familjen och svärmor, drottning Silvia, på Solliden. Daniels föräldrar Ewa och Olle har varit ett stort stöd för kronprinse­ssan Victoria.
Prins Daniel är en modern och närvarande pappa. Här med familjen och svärmor, drottning Silvia, på Solliden. Daniels föräldrar Ewa och Olle har varit ett stort stöd för kronprinse­ssan Victoria.
 ??  ?? Puss min prins!
Puss min prins!
 ??  ?? Prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia trivs ihop.
Prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia trivs ihop.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden