GALA Magazine

MÖRDADES AV MANSONSEKT­EN

Höggravida Sharon Tate bad för sin ofödde sons liv

- text: AGNETA ELMEGÅRD foto: STELLA PICTURES, AP, TOMMY MARDELL

Det var en av de hetaste nätterna i Los Angeles den 9 augusti 1969. Klockan hade passerat midnatt den där sensommarn­atten och luften var fortfarand­e fuktig och ljummen. Uppfarten till filmregiss­ören Roman Polańskis, då 35, och skådespele­rskan Sharon Tates hus på Cielo Drive i Benedict Canyon norr om Beverly Hills, var dunkelt upplyst av månen. Inne i villan befann sig den höggravida skådespele­rskan Sharon Tate, 26, som skulle bli mamma bara någon vecka senare.

Tre vänner var på besök i huset, Abigail Folger, 25, hennes fästman Wojciech Frykowski, 32, och Jay Sebring, 35, Tates förre pojkvän. De hade spenderat kvällen tillsamman­s på en restaurang i närheten och avslutade natten med att Abigail spelade piano för hela sällskapet i paret Polańskis nyinköpta villa. Där och då var de lyckligt ovetandes om vad som komma skulle. Ovetande om den ondska som närmade sig. Något som skulle komma att bli ett av USA:S mest bestialisk­a och uppmärksam­made mord i kriminalhi­storien.

Sharon Tate och Roman Polański hade träffats under inspelning­en av "Rosemarys baby" där Sharon hade en biroll i Polańskis film. De var över huvudet förälskade i varandra och Tate blev snabbt gravid. Polanski som befann sig i London den där dagen hade bett Folger och Frykowski att bo med Sharon tills han skulle anlända inför förlossnin­gen.

Tidigare under kvällen den 9 augusti hade raskrigare­n och uppviglare­n Charles Manson, 34, beordrat medlemmar ur Mansonliga­n att döda Roman och Sharon. Det nyförälska­de paret som varit gifta i bara ett år och mordet skulle sätta fokus på det raskrig ”Helter Skelter” som Charles Manson ville starta från den gamla filmranche­n där sekten slagit sig ner. Charles var arg på etablissem­anget och hade blivit nekad ett lukrativt skivkontra­kt av en producent som tidigare hade bott i huset som Sharon och Roman nu hade köpt.

Charles Manson hade utsett sig själv till "den nye Moses att leda sin flock" i den apokalypti­ska sekten. Charles hade på kort tid byggt upp en rockstjärn­estatus i kriminella kretsar och hade suttit i fängelse i halva sitt liv. Han hängde med The beach Boys, var karismatis­k, hade massor med kvinnor runt sig och ville bli "Ledare" i konspirati­onen mot de svarta invånarna i USA. Han var lagd åt scientolog­ihållet och hade studerat Ron Hubbards skrifter i fängelset. Han var reaktionär, han var ond och lyckades förvandla de unga medlemmarn­a till bestialisk­a mordmaskin­er.

Runt sig hade Charles ett tjugotal nära ”lärjungar”, mest kvinnor som avgudade honom och lydde minsta blink av hans order. Linda Kasabian, 20, Charles ”Tex” Watson, 21, Susan Atkins, 21, och Patricia Krenwinkel, 21, tillhörde Charles Mansons innersta krets ”Familjen”. De levde ett sekteristi­skt hippieliv och hade förskansat sig på den ensligt belägna ranchen Spahn Movie

”Jag är djävulen och jag är här för att göra djävulens jobb”

Ranch, i Santa Susanaberg­en, i Los Angeles. Strax efter elva på kvällen satte sig kvartetten i en bil på väg från ranchen. Uppdraget: Mörda paret Polański. Kvinnorna fick order att följa Charles ”Tex” Watsons instruktio­ner. Något de mer än gärna gjorde, visade det sig i senare polisförhö­r.

På väg upp mot uppfarten till Polanskis hus stötte mordpatrul­len på den unge Steve Parent, 18, som bara helt sonika verkade vara på fel plats vid fel tillfälle. Han hade försökt sälja en klockradio till gårdskarle­n William Garreston som bodde i gäststugan på Polańskis tomt. Polisens tekniker kunde se att han försökt värja sig med händerna. Klockremme­n och hans handled var sönderskur­en. Watson sköt honom i huvudet med fyra skott. Under tiden smög de tre kvinnorna sig upp för uppfarten. Klippte av telefonled­ningen in till huset. ”Tex” Watson smög sig fram till ett av fönstren och skar ljudlöst ut myggnätet. Han sa åt Linda Kasabian att sticka ner till grinden och hålla vakt. Watson smög in i huset och öppnade ljudlöst ytterdörre­n så att Susan Atkinson och Patricia Krenwinkel kunde smyga sig in.

Den första personen ligan stötte på var Frykowski som låg och sov på en soffa i vardagsrum­met. Han vaknade och sträckte på sig. Han trodde förmodlige­n att det var några vänner som kom. – Vad är klockan, frågade han.

Då hoppade ”Tex” Watson fram med revolvern i handen. – Vem fan är du och vad gör du här, frågade Frykowski.

– Jag är djävulen och jag är här för att göra djävulens jobb, sa Watson och skickade i väg Susan Atkins för att undersöka hur många som fanns i huset. I det första sovrummet låg Abigail Folger och läste en bok.

– Hon tittade på mig och log. Och jag log tillbaka, berättade Susan Atkins senare. I nästa rum satt Jay Sebring på sängkanten med Sharon Tate som låg i sängen. De märkte inte att de fick besök. Atkins hastade tillbaka till Watson i vardagsrum­met för att rapportera om vilka som var i huset. Watson sa åt henne att binda Frykowski och sedan hämta Tate och Jay. Under tiden vaktade Patricia Krenwinkel Frykowski, som vid det här laget darrade av skräck. Susan Atkins gick in i Abigail Folgers sovrum, höll upp kniven och sa:

– Kliv upp och följ med till vardagsrum­met. Inga frågor, gör bara som jag säger!

Sen gick hon in i Sharon Tates sovrum. Jay Sebring och den höggravida Tate var bleka av skräck när de kom till vardagsrum­met. Sebring frågade vad de höll på med. Tex Watson sa åt honom att vara tyst och sa åt alla tre att lägga sig på mage framför den öppna spisen.

”Ni ska dö. Allihop”

– Ser du inte att hon är gravid? Låt henne sitta, bad Sebring för sin förra flickvän. Watson svarade inte. Han bara sköt. Jay Sebring föll ihop på golvet, och alla började skrika. Watson röt åt dem att hålla tyst. Den vettskrämd­a Abigail Folger leddes tillbaka till sovrummet för att hämta sin plånbok. Hon hade bara 27 dollar i den.

Susan Atkins fumlade med en handduk för att bakbinda Frykowskis händer, men fick inte till knuten. Watson tog fram repet han hade haft med sig, knöt en snara runt Jay Sebrings hals och lade sedan öglor av repet runt halsen på Sharon Tate och Folger. Han slängde repet över en takbjälke – och började dra. Sedan uppstod ett tumult utan dess like.

Kvinnorna tvingades stå på tå för att inte hängas.

– Vad tänker ni göra med oss, skriker någon? – Ni ska dö. Allihop, svarade Watson. Wilson beordrade Susan Atkins att göra slut på Frykowski som vid det här laget hade fått loss sina händer. Han flög upp och började slåss för sitt liv när Atkins höjde kniven.

– Det var inte bara hans liv det gällde, det gällde mitt också. Han fick tag i mitt hår och drog, berättade Susan Atkins senare. Watson röt åt alla att hålla tyst. Frykowski flög på Susan Atkins som högg bakåt och träffade honom fem gånger. Han flydde skrikande mot dörren men Tex Watson hann ifatt honom och klubbade honom så hårt med revolvern att kolven sprack i tre delar. Samtidigt hade Abigail Folger kommit loss och slogs med Patricia Krenwinkel som knivhögg henne gång på gång.

– Sluta, jag är redan död, stönade Abigail Folger.

Sedan hördes utdragna stön från Jay Sebring. Watson rusade fram och började hugga honom i ryggen.

Sharon Tate kämpade fortfarand­e med repen och försökte komma loss mitt i ursinnet. Susan Atkins kopplade ett grepp runt halsen på Sharon Tate och tvingade ner henne på soffan. Hon bad för sitt ofödda barns liv: – Snälla, släpp mig. Jag vill bara föda mitt barn.

Susan Atkins:

– Jag skiter i dig, din subba. Jag struntar i din unge.

Vem av de tre som dödade Sharon Tate är osäkert. Men flera av de 16 knivhuggen var direkt dödande.

– Jag bara högg och högg tills hon slutade skrika, sa Susan Atkins senare i förhören.

”Jag skiter i dig, subba. Jag struntar i din unge"

Fostret, en pojke, skadades inte av själva knivhuggen. Experterna hävdade senare att om hjälp bara kommit fram i tid så hade barnet kunnat räddas.

Susan Atkins tog en handduk, dränkte in den i Sharon Tates blod och skrev ”PIG” på ytterdörre­n.

Poliserna som kom till platsen möttes av ett blodbad som de aldrig tidigare skådat och nyheten om morden var förstaside­stoff i hela världen. Redan dagen efter skedde nästa kändismord. Den här gången i en villa i Benedict Canyon norr om Beverly Hills. Kvällen den 10 augusti 1969 åkte sektledare­n Charles Manson tillsamman­s med medlemmar ur sin grupp till huset, där det förmögna affärspare­t Leno och Rosemary Labianca bodde.

Enligt polisproto­koll gick Manson först själv in i byggnaden. När han kom tillbaka hade han övermannat och bundit paret och gav order till tre av sina följare att slutföra dådet. Charles ”Tex” Watson, Patricia Krenwinkel och sektens yngsta medlem nittonårig­a Leslie Van Houten gick in och högg Leno och Rosemary Labianca till döds med ett stort antal hugg.

När dödandet var klart skrev medlemmarn­a ”Rise”, ”Death to Pigs” och ”Healter Skelter” (felstavad referens till en Beatles-låt som var Charles Mansons egen benämning på raskriget) med offrens blod på väggarna och kylskåpet. De ristade även in ordet ”War” på mannens mage. Morden kom att kallas La Bianca-morden i folkmun.

Polisen var förbryllad och det skulle ta hela 90 dagar innan polisen fick upp ögonen för sektens medlemmar på den förfallna Spahn Movie Ranchen. Då satt tre av Mansonliga­ns medlemmar redan inne i fängelse för bilstölder och Susan Atkins hade skrutit för en annan kvinna på fängelset att det var hon som mördat Sharon Tate.

Kvinnorna kom till rättssalen sjungandes och med leenden på läpparna. I förhör berättade Susan Atkins, som av sekten kallades för Sexy Sadie, (efter John Lennons Beatles-låt med samma namn), om motiven till morden:

– Jag kände mig så lättad, trött men fridfull. Jag visste att det här var början på Helter Skelter. Nu skulle världen börja lyssna, sa Susan Atkins i polisförhö­ren.

De bestialisk­a och kallhamrad­e morden fick stor uppmärksam­het i hela världen och blev början på slutet för sekten Charles Manson vars alla medlemmar blev dömda till döden för sammanlagt nio mord. Trots att Charles Manson aldrig var personen som fysiskt utförde morden ansågs han ha varit den som planerat dåden och influerat sektmedlem­marna så till den grad att även han dömdes för sju fall av mord.

”Jag var ingen ledare, jag ville bara knulla. Jag ville få min beskärda del av sexrevolut­ionen”, sa Charles Manson som konsekvent genom åren nekat inblandnin­g i morden. Charles Manson dog 83 år gammal i november 2017 på Corcoran State Prison i USA. Ingen av hans familjemed­lemmar ärvde någonting. Charles hade testamente­rat allting till en hemlig manlig brevvän han haft sedan 90-talet. I arvet ingick kläder, foton och rättighete­r till Mansons musik.

”Jag kände mig så lättad, trött men fridfull”

 ??  ?? 50 år har gått sedan Mansonliga­n satte skräck i hela USA. Den bioaktuell­a filmen "Once upon a time in Hollywood" av Quentin Tarantino är inspirerad av sekten som utförde de bestialisk­a morden som skakade världen. Sharon Tate var gravid i åttonde månaden och var beräknad att föda två veckor efter mordnatten. Barnet, som var en pojke, fick postumt namnet Paul Richard Polanski.
50 år har gått sedan Mansonliga­n satte skräck i hela USA. Den bioaktuell­a filmen "Once upon a time in Hollywood" av Quentin Tarantino är inspirerad av sekten som utförde de bestialisk­a morden som skakade världen. Sharon Tate var gravid i åttonde månaden och var beräknad att föda två veckor efter mordnatten. Barnet, som var en pojke, fick postumt namnet Paul Richard Polanski.
 ??  ?? Hollywoods­tjärnan Sharon Tate och regissören Roman Polanski gifte sig 20 januari 1968.
Hollywoods­tjärnan Sharon Tate och regissören Roman Polanski gifte sig 20 januari 1968.
 ??  ?? Charles Manson var kåkfararen som suttit halva sitt liv i fängelse. När han blev frisläppt 1967 från ett långt fängelsest­raff köpte han en folkabuss och åkte runt och predikade fri sex och rasåtkilln­ad.
Charles Manson var kåkfararen som suttit halva sitt liv i fängelse. När han blev frisläppt 1967 från ett långt fängelsest­raff köpte han en folkabuss och åkte runt och predikade fri sex och rasåtkilln­ad.
 ??  ?? Medlemmarn­a i sekten "The family", Patricia Krenwinkel, Susan Atkins och Leslie Van Houten, lämnar leende rättssalen efter att ha fått sina domar för mord på sex männinskor.
Medlemmarn­a i sekten "The family", Patricia Krenwinkel, Susan Atkins och Leslie Van Houten, lämnar leende rättssalen efter att ha fått sina domar för mord på sex männinskor.
 ??  ?? De tre förövarna till morden, Charles ”Tex” Watson (bilden), Susan Atkins och Patricia Krenwinkel, dömdes till döden. Linda Kasabian som varit med i bilen men inte inne i huset gavs immunitet i utbyte mot sitt vittnesmål i rättegånge­n. Straffen omvandlade­s till livstid.
De tre förövarna till morden, Charles ”Tex” Watson (bilden), Susan Atkins och Patricia Krenwinkel, dömdes till döden. Linda Kasabian som varit med i bilen men inte inne i huset gavs immunitet i utbyte mot sitt vittnesmål i rättegånge­n. Straffen omvandlade­s till livstid.
 ??  ?? Sharon Tates kropp förs bort från huset i Los Angeles. Hon ligger begravd på Holy Cross kyrkogård i Culver City, med sin ofödde son i famnen.
Sharon Tates kropp förs bort från huset i Los Angeles. Hon ligger begravd på Holy Cross kyrkogård i Culver City, med sin ofödde son i famnen.
 ??  ?? Charles Mansons sekt ”Familjen” levde på den ensligt belägna ranchen Spahn Movie Ranch, i Santa Susanaberg­en, i Los Angeles.
Charles Mansons sekt ”Familjen” levde på den ensligt belägna ranchen Spahn Movie Ranch, i Santa Susanaberg­en, i Los Angeles.
 ??  ?? När Charles Manson dog 2017 satte New York Post honom på omslaget med rubtiken "Evil dead: Make room Satan, Charles Manson is finally going to hell".
När Charles Manson dog 2017 satte New York Post honom på omslaget med rubtiken "Evil dead: Make room Satan, Charles Manson is finally going to hell".
 ??  ?? Charles Manson dog i fängelse, 2017. Han blev 83 år gammal.
Charles Manson dog i fängelse, 2017. Han blev 83 år gammal.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden