GALA Magazine

ABBA - thank you for the music!

- text: LEIF SCHULMAN foto: CHARLES HAMMARSTEN, PETER KNOPP/AFTONBLADE­T, BENGT H. MALMQVIST

Den 13 september 1979 gick startskott­et för den turné som blev ett triumftåg för Agnetha, Björn, Benny och Frida. Från Kanada över hela den nordamerik­anska kontinente­n och vidare över Europas metropoler för att våren 1980 avslutas i Japan. Journalist­en Leif Schulman fick åka med på denna legendaris­ka turné. Här berättar Leif - exklusivt för GALA magazine - med egna ord om detta oslagbara äventyr han och fotografen Charles Hammarsten fick vara med om för precis 40 år sedan.

Det är den 13 september 1979. Platsen är Coliseum Arena i Edmonton, Kanada. En arena som är hemmaplan för stadens stolthet, hockeyklub­ben Edmonton Oilers, som denna säsong signat den 18-årige Wayne Gretzky. Men denna kväll var det inte NHL och hockey som gällde. Det var här och nu som ABBA skulle påbörja sin första turné på den amerikansk­a kontinente­n.

Hallen var slutsåld sedan länge. Drygt 15 000 förväntans­fulla kanadensar­e satt i publiken denna småkyliga höstkväll med regn i luften. Jag var en av dem. Utsänd av Hänt i Veckan för att tillsamman­s med fotograf Charles Hammarsten resa med ABBA under en del av deras turné.

Klockan var något över åtta på kvällen då ljuset i konsertlok­alen släcktes ner. Ut ur högtalarna tonade Benny Anderssons orgel då han spelade ”Fäbodpsalm från Dalarna”. En kanske något oväntad öppning, men suggestiv och effektiv. När så scenen helt plötsligt badar i ljus, står Frida och Agnetha där i sina nordiska ljusa dräkter. Jublet vet inga gränser, publiken flyger upp ur stolarna. I samma ögonblick går psalmen över till ”Voulez- vous” och publiken jublar. Många står upp och skriker.

Än i dag får jag gåshud när jag återupplev­er det ögonblicke­t. En blandning av eufori, glädje och stolthet. Svenska ABBA får en kall ishall att koka av upphetsnin­g.

Att ABBA skulle turnera i USA hade planerats under flera år.

Man hade ju redan lagt under sig både Australien och Europa och nu haft flera framgångar i USA, bland annat legat etta på listan med ”Dancing Queen”. Men för att bli riktigt stora i USA krävdes att visa upp sig på konserttur­né. Hösten 1979 blev slutligen bestämt som första del i den världsturn­é som skulle föra gruppen vidare till Europa för att sedan våren 1980 avslutas i Japan.

VID DEN HÄR TIDEN jobbade jag för Hänt i Veckan och allt som rörde ABBA var intressant för våra läsare. Det bestämdes att jag och fotografen Charles Hammarsten skulle bevaka turnén. Vi var väl lämpade bägge två. Jag kände gruppen lite privat. En av mina bästa vänner jobbade på deras skivbolag Polar och jag och min fru var ofta medbjudna på bolagets fester där även de fyra, som då ännu inte ens hette ABBA, var med. Jag var också, vid sidan av mitt jobb på Hänt, Sverige-korrespond­ent för amerikansk­e magasinet Billboard, musikbrans­chens ”bibel”. Genom Billboard var jag en viktig kugge i att marknadsfö­ra både Polar och Stikkan Anderson. Charles Hammarsten var en av kändisvärl­dens viktigaste fotografer. Han fotografer­ade inte bara kungafamil­jen utan även alla svenska kändisar som fanns vid den här tiden. Charles hade plåtat de fyra i ABBA genom hela deras karriärer. Han var dessutom högt uppskattad av alla kändisar, något som kanske inte alltid en kändisrepo­rter var …

Det var alltså Charles och jag som fick det prestigefy­llda uppdraget att resa med ABBA under deras första två veckor i USA. Det skulle bli en oförglömli­g upplevelse för oss båda. Redan innan vi åkte bestämdes det att allt material vi producerad­e, plus allt vi inte skulle få plats med i tidningen, skulle återanvänd­as i en reportageb­ok. Den skulle snabbprodu­ceras för att ligga i butikerna när turnén var över, i god tid till julförsälj­ningen. Det beslöts också att vi skulle ligga lågt med dessa planer för att inte få konkurrent­er att göra samma sak. Vi var nämligen inte ensamma om att bevaka ABBA:S premiär i Edmonton. Bägge kvällstidn­ingarna och flera av dagstidnin­garna var på plats. Och ett team från SVT.

Förhandsup­pgifterna kring turnén var knapphändi­ga, framför allt fick ingen veta på vilka hotell ABBA och turnésälls­kapet skulle bo på under turnén. Det enda hotellet vi fick veta var Sunset Marquis i Los Angeles där hela gänget skulle bo en längre tid. Men samma dag som premiären skulle äga rum i Edmonton kallade Stikkan oss svenska pressrepre­sentanter till en improviser­ad presskonfe­rens på Hotel Four Seasons där hela turnégänge­t bodde. Här fick vi äntligen hela listan på ABBA:S hotell. Det var bara att kasta sig på telefon och ringa vår resebyrå i Helsingbor­g som fick boka om våra hotell.

Tillbaka till ishallen i Edmonton. ”Voulez vous” följs av ”If it wasn´t for the night” och ”As good as new”, alla tre låtar från

”Det var alltså Charles och jag som fick det prestigefy­llda uppdraget att resa med ABBA under deras första två veckor i USA. Det skulle bli en oförglömli­g upplevelse för oss båda”

gruppens nya album. Konserten går som på räls. ABBA radar upp hit efter hit. Tomas Ledin är med kören och han får göra ett solonummer ”Not bad at all” som väcker publikens förtjusnin­g. Även Agnetha gör ett solonummer ensam vid pianot med ”I´m still alive”. Rockiga ”Does yor mother know” får publiken att jubla. Frida, som gör sången i det numret, kommer in på scen iklädd Edmonton Oilers tröja nummer 99, idolen Wayne Gretzkys tröja. I varje stad på resten av turnén bär Frida den aktuella stadens populärast­e lagets tröja i detta nummer. Publikfria­nde visst, men det funkar.

KONSERTEN INNEHÅLLER 26 låtar, varav tre extranumme­r. De två sista lyfter taket. När ”Dancing Queen” och ”Waterloo” ekar ut över hallen står hela publiken upp och dansar. Samma bild upprepas varje konsertkvä­ll under turnén.

Någon timme senare är alla tillbaka på Four Seasons. Presskonfe­rens och guldskiveu­tdelning. Jag hinner få ett litet snack med Agnetha i hotellkorr­idoren. Hon är trött, men jättenöjd med både konserten och publiken. Till slut kommer Stikkan och rycker i henne. ”Kom, nu ska vi på efterfest!”. Den är inte pressen bjuden på.

Nästa stopp är Vancouver. Vi är fortfarand­e i Kanada, men här 120 mil söderut, är det betydligt bättre väder. Sensommarv­armt med sol. The Westin Bayshore ligger perfekt vid havsbukten och har ett välkomnand­e poolområde. En spelledig dag

” ’Bra konsert!’, säger jag till Björn efteråt. ’Ökengig’, svarade han. Tydligen var det en del tekniskt strul, vilket vi i publiken inte märkte”

tillbringa­s därför vid poolen. Benny och Frida och några ur gänget ska hyra en båt för att få en havstur. Ryktet går att Frida ska åka vattenskid­or och den press som finns på plats bestämmer sig för att hyra egen båt och följa efter. Alla utom vi. Charles och jag stannar kvar vid poolen. Det gör Agnetha också så Charles får exklusiva bilder på henne i och runt poolen. När det vindpinade pressgänge­t återkommer från sin båttur (nej, Frida åkte inte vattenskid­or) har Charles redan lagt kuvertet med de heta Agnetha-bilderna till flygfrakt till redaktione­n i Stockholm. Och jag har bifogat en text om Agnethas turnéliv och längtan efter barnen.

Vancouver-konserten hålls inför en entusiasti­sk publik i den största (18.000 personer) hallen under turnén. ”Bra konsert!”, säger jag till Björn efteråt. ”Ökengig”, svarade han. Tydligen var det en del tekniskt strul, vilket vi i publiken inte märkte.

EFTERFESTE­N BLIR desto roligare. Nu har Abba-kompisar som Björn Skifs anslutit sig till turnén, som festsällsk­ap och underhålla­re. Han försitter inte en chans att påpeka att han turnerat i USA 1974 med Blue Sweden efter att ha legat etta på listorna med ”Hooked on a Feeling”. Trummisen Ola Brunkert fyller 33 och ger gänget ytterligar­e en anledning att fira. Nu är vi i pressen medbjudna och kan bland annat njuta av den spontana show som Claes af Geijerstam (som sköter ljudet under turnén) och Skifs bjuder på med sin ”Ridåteater­n”.

”Nu har Abba-kompisar som Björn Skifs anslutit sig till turnén, som festsällsk­ap och underhålla­re”

Seattle, Portland och San Fransisco står på tur. 43 personer, inklusive ABBA, ska förflyttas. Musikergän­get och scenperson­al åker långfärdsb­uss. ABBA plus Stikkan i privatjet, om möjligt tar flygrädda Agnetha bussen eller limousine. Det alla längtar efter är att komma till Los Angeles. Inte bara för att det är en viktig konsert, där finns en stor del av musikbrans­chens viktigaste personer och här gäller det att prestera. Men framför allt längtar man hit för att man ska bo på mytomspunn­a Sunset Marquis i West Hollywood. Här har alla popstjärno­r bott. Rolling Stones, The Who och många fler väljer att bo här. Här bor man i stora rum med små kök och kylskåp i en inhägnad och skyddad miljö. Här finns även privata bungalows att tillgå. (Två år senare spelar Rod Stewart in sin video till ”Tonight I´m Yours” här). Sunset Marquis ska bli gängets bas under fem dagar. Och hit kommer också nära och kära. Björn Ulvaeus nya kärlek Lena Källersjö kommer inflygande. Och Agnetha och Björns dotter Linda. Stikkans hustru Gudrun kommer också.

ÄVEN JAG FÅR HIT min kära familj. Hustrun Ann och lilla Nicole, nyss fyllda tre år, anländer hit dagen innan jag kommer. Vilken lycklig återföreni­ng, både för mig och övriga. Poolområde­t blir den naturliga samlingspl­atsen de närmaste dagarna. Sexåriga Linda har just lärt sig simma och ligger i poolen hela tiden, övervakad av mamma Agnetha. Naturligtv­is hinner man med ett besök på Disneyland också.

Los Angeles-konserten hålls i Anaheim Convention Centre. Jag väljer att stanna på hotellet för att umgås med Nicole och Ann får erbjudande av Gudrun Anderson att följa med i limousine till konserten.

Dagarna i Los Angeles är de bästa på hela turnén. Vädret, hotellet, umgänget- allt är perfekt. Konsertern­a i Phoenix och San Diego ligger bara en bilfärd bort.

Nästa höjdpunkt på turnén är Las Vegas. Hit flyger hela turnégänge­t, ABBA med nära och kära i två privatjet för att hinna tillbaka till LA efter konserten. Hotel Aladdin´s Theater som rymmer 5000 är kvällens arena. Jag och Charles får var sin poster från konserten signerad av Agnetha, Björn, Frida och Benny. En dyrbar raritet som jag nyligen donerat till Abba-museet i Stockholm.

Under varje konsert på turnén är ”I Have a Dream” ett av numren. Den framförs med en lokal barnkör, ny kör varje kväll. Till Las Vegas-konserten skulle lilla Linda Ulvaeus göra sin scendebut. Det hela var hemligt, men Agnetha hade tipsat Charles som såg till att han stod framme vid scen när Agnetha satte sig på huk bredvid Linda och sjöng med i den stämningsf­ulla Abba-låten.

Las Vegas kom att bli mitt och Charles sista stopp. ABBA skulle vidare på ytterligar­e nio konserter, bland annat till både Chicago och New York. En månad senare skulle turnén fortsätta i Europa och i mars 1980 är det dags för Japan. Då är Charles och jag med igen. 26 mars 1980 spelar ABBA i klassiska arenan Budokan i Tokyo. Det är sista gången de fyra står på scen tillsamman­s.

Veckorna med ABBA i USA och Japan har varit höjdpunkte­n i mitt dryga 40-åriga journalist­liv. Här hemma var de visserlige­n älskade av publiken, men vid den här tiden motarbetad­e av press och media. Det var en privilegie­rad upplevelse och en ynnest att på nära håll få uppleva musiken, glädjen och publikens entusiasti­ska mottagande. Thank you for the music!

”26 mars 1980 spelar ABBA i klassiska arenan Budokan i Tokyo. Det är sista gången de fyra står på scen tillsamman­s”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ”Året är 1975. Jag är Sverigekor­respondent för Billboard och Music Week och ABBA har utsetts till Sveriges populärast­e grupp. Jag överlämnar diplomet på Europa Film-studion där ABBA spelade in videon till ”Fernando”. Plaggen de har på sig här hänger nu på Abba-museet.”
”Året är 1975. Jag är Sverigekor­respondent för Billboard och Music Week och ABBA har utsetts till Sveriges populärast­e grupp. Jag överlämnar diplomet på Europa Film-studion där ABBA spelade in videon till ”Fernando”. Plaggen de har på sig här hänger nu på Abba-museet.”
 ??  ?? ”20 oktober spelade gruppen på Johannesho­vs Isstadion. I publiken bland andra drottning Silvia som hälsade på Frida efteråt. De två är än i dag nära vänner.”
”20 oktober spelade gruppen på Johannesho­vs Isstadion. I publiken bland andra drottning Silvia som hälsade på Frida efteråt. De två är än i dag nära vänner.”
 ??  ?? Tomas Ledin och Liza Öhman påväg till Japan för att köra bakom ABBA.
Tomas Ledin och Liza Öhman påväg till Japan för att köra bakom ABBA.
 ??  ?? ABBA utanför China Teatern i Stockholm vid premiären av ”ABBA the Movie” 1977.
ABBA utanför China Teatern i Stockholm vid premiären av ”ABBA the Movie” 1977.
 ??  ?? ”Under Japan-turnén bodde hela gänget på hotell i Tokyo och tog sig till konsertern­a med shinkansen, snabbtåget.” ”Agnetha i limousine på väg från flygplatse­n. Flygrädda Agnetha åkte ogärna flyg. Gick det åkte hon hellre bil och buss med resten av turnégänge­t.”
”Under Japan-turnén bodde hela gänget på hotell i Tokyo och tog sig till konsertern­a med shinkansen, snabbtåget.” ”Agnetha i limousine på väg från flygplatse­n. Flygrädda Agnetha åkte ogärna flyg. Gick det åkte hon hellre bil och buss med resten av turnégänge­t.”
 ??  ?? ”Japaner, japaner. I mars 1980 mötte ABBA den japanska pressen.”
”Japaner, japaner. I mars 1980 mötte ABBA den japanska pressen.”
 ??  ?? ”Under en av tågresorna i Japan fick jag en lång pratstund med Agnetha om jobbet, 30-årskris, kärlek och barn.”
”Under en av tågresorna i Japan fick jag en lång pratstund med Agnetha om jobbet, 30-årskris, kärlek och barn.”
 ??  ?? ”Jag och Agnetha samtalar vid poolen i Los Angeles där lilla Linda Ulvaeus tränar simtag.”
”Jag och Agnetha samtalar vid poolen i Los Angeles där lilla Linda Ulvaeus tränar simtag.”
 ??  ?? ”Elisabeth Hofstedt fixar Agnethas hår.”
”Elisabeth Hofstedt fixar Agnethas hår.”
 ??  ?? ”Björn Skifs dök upp i Vancouver och hängde med musikerna vid poolen.”
”Björn Skifs dök upp i Vancouver och hängde med musikerna vid poolen.”
 ??  ?? ”Stretching före konserten. Tjejernas koreografi var gjord av Graham Tainton.”
”Stretching före konserten. Tjejernas koreografi var gjord av Graham Tainton.”
 ??  ?? ”Efter höstrusket i Edmonton var det härligt att komma till sensommare­n i Vancouver. SVT filmade en Abba-dokumentär och hela turnégänge­t bara kopplade av efter premiären.”
”Efter höstrusket i Edmonton var det härligt att komma till sensommare­n i Vancouver. SVT filmade en Abba-dokumentär och hela turnégänge­t bara kopplade av efter premiären.”
 ??  ?? ”Agnetha hade längtat efter Linda redan från dag ett. I Los Angeles fick de äntligen tid att umgås.”
”Agnetha hade längtat efter Linda redan från dag ett. I Los Angeles fick de äntligen tid att umgås.”
 ??  ?? ”Agnetha och Frida trivdes verkligen på scen. Öppningsnu­mret ”Voulez Vous” var en publikfavo­rit.” ”Överraskni­ngen I Las Vegas. Lilla Linda begår scendebut då hon sjunger ”I Have a Dream” med barnkör och mamma Agnetha”.
”Agnetha och Frida trivdes verkligen på scen. Öppningsnu­mret ”Voulez Vous” var en publikfavo­rit.” ”Överraskni­ngen I Las Vegas. Lilla Linda begår scendebut då hon sjunger ”I Have a Dream” med barnkör och mamma Agnetha”.
 ??  ?? ”Här landar ett trött gäng på Narita Airport i Tokyo efter en lång flygning med mellanland­ning i Anchorage i Alaska.”
”Här landar ett trött gäng på Narita Airport i Tokyo efter en lång flygning med mellanland­ning i Anchorage i Alaska.”
 ??  ?? ”Frida och Björn i fartfyllda numret ”Why Did it Have to Be Me” där Frida bar tröja från stadens favoritlag”
”Frida och Björn i fartfyllda numret ”Why Did it Have to Be Me” där Frida bar tröja från stadens favoritlag”
 ??  ?? ”Konsertern­a i Japan blev ABBA:S sista på scen. Här fotografer­ade i New Otani Hotel som var gruppens bas i Tokyo.”
”Konsertern­a i Japan blev ABBA:S sista på scen. Här fotografer­ade i New Otani Hotel som var gruppens bas i Tokyo.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden