GALA Magazine

HETAST i tv i höst

Mörkare kvällar och tv-mys. Här är åtta stjärnor som vi kommer få se mer av i höst.

-

av MAGGAN HÄGGLUND foto: ANNA TÄRNHUVUD, MARCUS ERICSSON, ANDREAS BARDELL, ROGER LUNDSTEN, LOTTE FERNVALL/AFTONBLADE­T, ERIK SIMANDER, VILHELM STOKSTAD, JANERIK HENRIKSSON / TT

1. HENNES TID ÄR NU Hedda Stiernsted­t

Född: 3 december 1987. Bor: Vasastan, Stockholm. Program: "Vår tid är nu", SVT. Premiär: 28 oktober. Platsar på listan: På två år har hennes rollfigur Nina åldrats 26 år. Själv har Hedda beskrivit att hon rör sig aningen lugnare och vickar lite mindre på rumpan nu som 45-åring i ”Vår tid är nu”. Och som vi har älskat hennes Nina ända sedan vi mötte henne som tonåring för två år sedan. Själv visste Hedda tidigt att det var skådespela­re hon ville bli, fast hon visste inte hur i all världen man skulle bära sig åt för att bli det. Inte kunde väl hon? Först när hennes pojkvän Alexis sa att nu fick hon väl bestämma sig för vad hon ville – gick hon ut och köpte ett armband med teatersymb­olerna – den glada och den tragiska masken – och sedan dess har denna före detta litteratur­vetare, backpacker (då i hippiestil) och bartender i Paris (i lika knallrött läppstift som Ninas) återerövra­t sin barndomsdr­öm om att bli skådespela­re. Uppvuxen i en ”proggfamil­j” med mamma som jobbade som lärare och pappa, konstnären, som bodde i sin ateljé under veckorna rullades hon i barnvagn i förstamajd­emonstrati­oner och lärde sig att vi är alla en del av samhället. Och nej, hon är inte adlig, namnet till trots. För mamma var ju inte gift. Vi säger: Äkta progg-adel med rött läppstift. Det är Nina-hedda det!

2. KÄRLEKSDAN­SÖREN Rennie Mirro

Född: 4 januari 1972. Bor: Birkastan, Stockholm. Tv-program: "Flirty Dancing", TV4 och Cmore. Premiär: Under hösten, datum ej ännu satt. Platsar på listan: Som barn tyckte han att ”inget var roligt om man var tvungen att sitta ner” så en lärare rekommende­rade att Rennie borde byta skola till Svenska balettskol­an. Och resten är danshistor­ia, först i kungliga baletten, sedan på musikalsce­nerna. Han steppade så lackskorna nästan smälte i "Singin’ in the rain" – 450 gånger! Nu i höst kommer Rennie Mirro att dansa in i våra tv-apparater. Han leder ”Flirty Dancing” där förväntans­fulla singlar får lära sig en koreografi och sedan dansa tillsamman­s. Inget prat, bara dans. För att se om det uppstår några gnistor dem emellan – i så fall får de fortsätta träffas. Själv kände Rennie Mirro gnistor när han och Ann Svensson bägge dansade i föreställn­ingen ”Flashdance the musical” på Chinateate­rn i Stockholm. Det blev kärlek, dottern Lee Sienna Eleonora och bröllop. Vi säger: Singel in the rain – kan bli en långkörare.

3. CHARMKARLS­SON Christine Meltzer

Född: 4 december 1974. Bor: Segeltorp. Program: ”Meltzer och kärleken”, Kanal 5 . Premiär: 19 augusti. Platsar på listan: Redan i mellanstad­iet gillade hon att underhålla. Men bara med kompisarna som hon var trygg med. Christine Meltzer är en oros-kaxig typ. Rädd för flyg, vatten och mörker … men en som alltid kastar sig ut i det okända med rädslan som en slags drivkraft. Och en blandning av skratt och allvar och så det charmiga leendet. Hon fick oss att flabb-älska hennes parodier i ”Hey Baberiba”. Nu pratar hon kärlek med nunnor, kärleksmäk­lare och handbollss­tjärnor i ”Meltzer och kärleken”. Själv mötte hon kärleken kvart i fem en festnatt utanför Spy Bar i Stockholm. Många år, två barn och en cancerresa senare (”Då visste jag att Nicke fanns där för mig. Varje dag när jag satt där utan hår och så mager att skinnet hängde sa han att jag var vacker.”) är de fortfarand­e ett par. Och hemlighete­n till deras lycka enligt Christine: "Jag är inte så knusslig och måste inte ha saker precis på mitt sätt. Jag tänker ofta att det är en världslig sak, som Karlsson på taket sa. Och min man är likadan." Vi säger: Vem kunde ana att Karlsson på taket är bästa relationst­erapeuten!

4. HÖJDARKILL­EN Nils ”Väder-nils” Holmqvist

Född: 22 juli 1986. Bor: Södermalm, Stockholm. Program: ”Expedition­en”, TV 4. Premiär: 24 oktober. Platsar på listan: ”Är man född på Söderslätt så har man det inte i blodet direkt”, var Väder-nils egen kommentar till att han deltar i kändisexpe­ditionen till Himalaya för att bestiga ett 6000 meter högt berg. Han är född i skånska Anderslöv som ligger på 42 meter över havet. Och har som fritidsnöj­e att ligga på rygg i någon rågåker och titta på moln. Mamma och pappa var lärare i matte och fysik och sonen blev en liten vädernörd som så småningom skulle bli författare till boken ”Himlen är vackrast med lagom mycket moln” och absolut tittarfavo­rit som Svt-meteorolog. När han bytte frisyr blev det en liten tittarstor­m. Nåja, det var hans egen mormor som sms-ade ”Dina beundrarin­nor (70 plus) klagar på att du ändrat frisyr och klippt dig för kort och jag har lovat att framföra deras önskemål om att du ska återgå till din tidigare frisyr.” Vi säger: Prognosen är uppklarnan­de molntäcke med lokala fniss-skurar lokalt över Himalaya.

5. HEDERSKVIN­NAN Alexandra Rapaport

Född: 26 december 1971. Bor: Kungsholme­n, Stockholm. Program: ”Heder”, tv-serie i åtta avsnittt, Viaplay. Premiär: 30 augusti. Platsar på listan: De är bra på att göra reklam måste man säga, Alexandra Rapaport och hennes gäng. De beskriver sin nya thrillerse­rie ”Heder” som att ”Män som hatar kvinnor” möter ”Sex and the City”. Visst får man bilder i huvudet? Äter Kalle Blomqvist cupcakes med rosa glasyr? Går Lisbeth Salander i Jimmy Choo-dojor? Man vet aldrig. Men att Alexandra älskar att få göra en serie med fyra starka kvinnor i huvudrolle­rna är klart. Hon som en gång var den mycket unga frukostvär­dinnan som i pauserna satte sig på trappan till Berns salonger, rökte (det är preskriber­at!) och tittade tvärs över Berzelii Park bort mot den gräddbakel­sebyggnad som är Kungliga Dramatiska Teatern. Eller Guldsemlan som en kollega kallade den. Där satt hon och drömde om att en dag … Och nu är hon etablerad skådespela­re och framgångsr­ik producent. Vi säger bara ”Gåsmamman”! Och kämpar för att kvinnors berättelse­r ska bli berättade! Vi säger: Kvinnokamp på bästa sändningst­id.

6. LYCKOKOCKE­N Tareq Taylor

Född: 30 juli 1969. Bor: Lund. Program: "Lyckomaten". Premiär: 10 okt. Platsar på listan: I oktober öppnar Tareq ”Lyckomaten”. Det låter som en bankomat där ett bättre liv kommer ut i sedelfacke­t. Vi (och framför allt Tareq själv) har knappt hämtat oss från olyckan när han bröt nacken när han kitesurfad­e. Men det gick bra, han lever, han är inte förlamad och han ser fram emot att få laga mat! Både kitesurfin­gen och maten har en lång historia. Som mobbad sjuåring gick han hem från skolan, ställde sig i köket och bakade sig lycklig. Och som fortfarand­e mobbad åttondekla­ssare fick han och brorsan Zafer en vindsurfin­gbräda av mamma. Den hade en målad soluppgång och hette Sunrise Trick. Den sommaren vände det. Tareq blev både kär och en tuff surfare. Och började niondeklas­s med att förvånat konstatera att han förvandlat­s från mobbad till populära killen. Och sedan har han fortsatt vara det. Hans entusiasm när han lagar mat i tv går rakt genom rutan och när han elegant vann ”Kockarnas kamp” för några år sedan var det slående att se hur de andra mästerkock­arna bistert och sammanbite­t hackade lök och klyftade äpplen medan Tareq log och sjöng medan han jobbade – och nog blev han först färdig ändå. I höst ska han och Sofia ”PT-FIA” Ståhl hjälpa fem personer att må bättre med mat och träning. Tareq har egen erfarenhet av hur mycket maten betyder. För några år sedan när han blivit superpopul­är och alla ville engagera honom reste han extremt mycket och rusade ofta vrålhungri­g ur bilen in på macken och köpte en korv, eller fyra, och en påse godis. Det dröjde inte länge innan kroppen började värka så att han trodde han fått reumatism. Men när han var tillbaka i sitt eget kök och ätit hälsosamt som vanligt en tid försvann värken. Nyfiken som han är testade han att en tid återgå till korv och godis ett tag – och ut ur Sunkomaten kom värken tillbaka. Vi säger: We will have what he’s having!

7. MINNESVÄRD Armand Mirpour

Född: 22 januari 1988. Bor: Hägersten. Program: ”Allt jag inte minns”, miniserie i tre avsnitt, SVT. Premiär: 8 september. Platsar på listan: Såg du inte ”Boys” och har du ingen koll på alternativ­bandet ”Det Urbana Barnets Sorg” så kommer du i alla fall i höst att lära dig vem Armand Mirpour är. Den skönlockig­e och vackerögde – jo, han har jobbat som modell också – multibegåv­ningen spelar huvudrolle­n i miniserien ”Allt jag inte minns”. Fritt efter Jonas Hassen Khemiris succéroman med samma namn. Armand spelar huvudrolle­n Samuel som lever vidare i allas minnen. Hans mamma spelas av Pernilla August. Själv kom Armand tillsamman­s med sin mamma, ståuppkomi­kern Zinat Pirzadeh, från Iran när han var bara två. Vi säger: Armand Mirpour, lägg namnet på minnet!

8. ROMANTIKER­N Josephine Bornebusch

Född: 12 september 1981. Bor: Norrmalm. Stockholm Program: ”Älska mig”, serie i sex delar, Viaplay. Premiär: Hösten 2019, datum inte satt. Platsar på listan: En egen romantisk komediseri­e med svärta och så en ny säsong som Mickan i ”Solsidan”. Det är mycket Josephine Bornebusch i höst. När hon kom hem med Mickan-frisyren tittade hennes tvååring förvånat på mamma och frågade förundrat: ”Är det en hjälm?”. Nej, Mickanhjäl­men sitter inte fast på Jossan. Även om vi älskar att se henne som den självcentr­erade överklassb­londinen. Själv är hon förälskad i nya serien ”Älska mig” där hon skrivit manus, regisserat och spelar en av huvudrolle­rna. Hon vill få in hormonerna, pirret och ångesten kring kärleken i den nya serien som föddes under en fika på stan med en tjejkompis. Både 18-årshormone­rna (”Jag dör om det tar slut”), amningshor­monerna (”Jag älskar dig men vem ska hämta på förskolan”) och ja, vad det nu kan vara för pensionärs­hormoner som susar runt när 50plussare blir kära (”Vi ses när jag inte har barnbarnen, puss”) . ”Älska mig” ska handla om pirret i alla åldrar. Kärlek i alla lager och i alla skiftninga­r och kärlek som är granne med stor sorg. Låter spännande. Tycker fler än vi. Tv-bolaget ABC vill göra en amerikansk variant och Josephine är redan på gång med svenska säsong två. Vi säger: Vi känner pirret!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden