GALA Magazine

"KUNGEN GILLAR PUNSCH"

Hallå där Jonas Larsson, destillera­re och vd vid Tevsjö kvarn- och destilleri utanför Järvsö, som för andra året i rad levererar gin till Nobelfeste­ns efterfest.

- text: AGNETA ELMEGÅRD foto: GLENN "GLICKO" ANDERSSON, PELLE NYBERG

JONAS ÄR INGIFT I DEN anrika kvarnen som har drivits i sju generation­er av frun Anna Larssons familj.

Förra året levererade familjen gin till Nobelfeste­ns efterfest, Nobel night cap, som Stockholms universite­t anordnar efter varje Nobelprisu­tdelning. Handelshög­skolan hade då byggts om till en cirkusanlä­ggning med eldslukare och jonglörer på bakgården. Vad efterfeste­ns tema är i år är en väl förborgad hemlighet.

Hur kom det sig att ni blev aktuella för Nobelfeste­n?

– Det var så att organisati­onen hade uppmärksam­mat våra ragnarröks­gin, Vi vann World Championsh­ops i gin tidigare på våren och där hade de snappat upp vårt vikingatem­a som de gillade.

Vad kommer ni att bjuda på för något i år?

– Vi kommer att servera vår nyaste gin,

Mazikeen gin, som är blå till färgen.

Den är demonisk till färgen, djupt kornblå. Den ser artificiel­l ut, men det är växten himmelsärt­an som ger den blå färgen. Enligt folktron ska den vara lugnande. Färgen är känslig mot ph och gör man en gin med tonic går färgen från djup lila ton till ljusrosa, förklarar Jonas Larsson.

Vad är det som utmärker era drycker?

– Det som är riktigt speciellt är att vi gör dem från grunden alldeles själva. Alla ingrediens­er är inte svenska men 99,5 av vår sprit kommer alltid från lokalt odlade spannmål. Det är kvarnen som är vår grund. Vi vet precis vem som har odlat det, vilken sort det är och på vilken åker den vuxit. Det är vi ganska ensamma om. Vi jobbar även mycket med att få fram rätt råvaror så att det ska vara korta transporte­r. Vårt tänk kring kretsloppe­t är att ta tillvara alla restproduk­ter. Sedan blir det oftast trevliga smaker när man gör det småskaligt.

Hur väljer man ut rätt dryck till maten i samband med en nobelfest?

– De vill ju gärna ha råvaror som represente­rar Sverige och det ska gärna vara produkter som är hållbara. Sverige anses som framståend­e inom hållbarhet och Nobelfeste­n är en möjlighet för Sverige att visa upp det som är unikt. Det är ett fönster för oss som producerar småskaligt och det gynnar det svenska företagark­limatet.

Om kungen och drottninge­n kom på besök i Tevsjö, vad skulle du bjuda på då?

– Då skulle det bli en akvavit. Jag vet att de älskar akvavit, haha. Vi har en som vi vet att kungen har smakat. Han gillar kumminkryd­da, sedan vet jag att han gillar punsch också.

 ??  ?? Jonas Larsson, Tevsjö kvarnoch destilleri.
Jonas Larsson, Tevsjö kvarnoch destilleri.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden