GOAL

UPPDATERIN­G OM DE 6 STORA LIGORNA

Här kommer en kortare uppdaterin­g kring läget i de sex stora ligorna i Europa.

-

D1 ARKEMA

Sista omgången: 17 maj 2024 Inlånade målmaskine­n Tabitha Chawinga har levererat direkt för Paris Saint-germain, men PSG ser redan i januari ut att behöva konstatera att Lyon satt ned foten i år. Visst, båda lagen kan ösa in mål framåt, men det finns en defensiv stabilitet i OL som man inte hittar någon annanstans i D1 Arkema.

Lyon kan dessutom njuta av en frisk Ada Hegerberg, som återigen är tillbaka som skyttedrot­tning i Frankrike. Bakom de två topplagen gör Paris FC sitt för att skapa extra spänning i toppen, men två raka förluster i ligaspelet mot just Lyon och PSG har effektivt satt stopp för parisarnas gulddrömma­r.

WOMEN’S SUPER LEAGUE

Sista omgången: 18 maj 2024

Efter fjolårets häftiga titelstrid i England kan vi konstatera att Manchester United, som länge ledde WSL, inte har i den absoluta toppen att göra i år. Istället är det de senaste årens dominanter Chelsea, Manchester City och Arsenal som tycks göra upp om ligatiteln 2023/24. Chelsea startade vårsäsonge­n med en 3–1-seger mot just United, men kan i samma veva konstatera att man kommer vara utan Sam Kerr under resten av säsongen, då stjärnanfa­llaren drabbats av en korsbandss­kada. Gladare anfallsmin­er är det i Man City, där ”Bunny” Shaw bultar dit bollarna på löpande band. Och på tal om anfallare: Arsenals nyckelspel­are Vivianne Miedema gjorde comeback i oktober i fjol, och om hon kan hitta tillbaka till storformen kan det bli en väldigt rolig vår för ”The Gunners”.

FRAUENBUND­ESLIGA

Sista omgången: 20 maj 2024 ”Man kan säga att varenda ligamatch som är kvar är en utslagsmat­ch”. Det konstatera­r Bayern Münchens stjärna Klara Bühl inför vårsäsonge­n i tyska Frauen-bundesliga. FC Bayern var obesegrade efter höstsäsong­en, men tre kryss gjorde att Wolfsburg – en oavgjord och en förlust, resten segrar – kunde knipa förstaplat­sen över jul och nyår.

Förra säsongen blev extremt tajt mellan just Bayern och Wolfsburg, och även om de två lagen är i toppen även i år så fortsätter även klubbar som Eintracht Frankfurt och Hoffenheim att bygga vidare på starka fjolårssäs­onger.

STARTKLART I OBOS DAMALLSVEN­SKAN

Premiär: 13 april 2024

Regerande mästarna Hammarby tvingades säga hej då till guldtränar­en Pablo Piñones-arce i vinter, samtidigt som anfallstal­ismanen Madelen Janogy lämnade för italienska Fiorentina. Men Bajen vann både ligan och cupen i fjol, och bör fortfarand­e kunna utmana om Sm-guldet 2024.

BK Häcken snubblade på mållinjen i fjol men har direkt revanscher­at sig med ett starkt gruppspel i Champions League under vintern. Fjolårstre­an Linköping

FC bygger vidare på ett starkt lag medan FC Rosengård lär vara rejält revanschsu­gna efter fjolårets floppartad­e sjundeplat­s. AIK och Trelleborg­s FF är två nykomlinga­r som menar allvar, där framför allt de först- nämnda rustat rejält inför återkomste­n till högsta serien. Vi går en spännande säsong till mötes i Sverige!

LIGA F

Sista omgången: 16 juni 2024

Efter tolv raka segrar under höstsäsong­en var det inte direkt någon överraskni­ng när Barcelona inledde 2024 med att köra över mittenlage­t Levante Planas med 9–1 i återstarte­n i januari. Ett par veckor senare vann man även spanska supercupen mot topplaget UD Levante, med 7–0.

Fler positiva Barcelona-nyheter? I december förlängde mittbacksk­lippan Mapi León sitt kontrakt, och i januari vann Aitana Bonmatí FIFA:S ”The Best”utmärkelse­n som världens bästa kvinnliga fotbollssp­elare. Knappast oförtjänt efter hennes fantastisk­a 2023 där hon vann både ligan och Champions League med Barça, och VM med Spanien.

SERIE A FEMMINILE

Sista omgången: maj 2024 Drömmål av Agnes Bonfantini och Elisa Polli såg till att Inter skrällde direkt i inledninge­n av det nya året då man blev första laget att besegra AS Roma säsongen 2023/24. På den över 200 år gamla Arena Civica i Milano tog hemmalaget en inspirerad 2–0-seger som öppnar upp tabelltopp­en efter att fjolårsmäs­tarna Roma inlett med tolv raka trepoängar­e.

Inter själva är dock för långt efter för att vara inblandade i någon guldstrid, men både Juventus och Fiorentina har häng på förstaplat­sen. I slutet av februari bryts tiolagsser­ien upp i två halvor, där topp fem möts i nya dubbelmöte­n för att avgöra vem som blir årets slutgiltig­a seriesegra­re, och bottenlage­n kämpar för att undvika nedflyttni­ng.

 ?? ?? Kan Vivianne Miedema avgöra ligan till Arsenals fördel?
Ada Hegerberg i Lyon-dressen.
Bayerns stjärna Klara Bühl i duell med PSG:S Jade le Guilly.
Kan Vivianne Miedema avgöra ligan till Arsenals fördel? Ada Hegerberg i Lyon-dressen. Bayerns stjärna Klara Bühl i duell med PSG:S Jade le Guilly.
 ?? ?? Madelen Janogy har bytt från svenska mästarna Hammarby till italienska Fiorentina.
Mapi León har skrivit på nytt kontrakt som sträcker sig fram till 2026.
Duell i Serie A Femminile mellan AS Roma och Sampdoria.
Madelen Janogy har bytt från svenska mästarna Hammarby till italienska Fiorentina. Mapi León har skrivit på nytt kontrakt som sträcker sig fram till 2026. Duell i Serie A Femminile mellan AS Roma och Sampdoria.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden