GOAL

Florian Wirtz - tillbaka och bättre än någonsin

- AV GABRIEL ERNST

Bayer Leverkusen har varit ett av de mest imponerand­e lagen den här säsongen, och Florian Wirtz har varit nyckeln till spelet som gör att de toppar Bundesliga. Det här är dock inte en spelare som precis håller på att slå igenom. Under säsongen 2021/22 gjorde den då 18-årige spelaren 10 mål och 14 assist på 31 matcher i alla turneringa­r och ansågs vara en av de bästa talangerna i Europa. Men en korsbandss­kada i slutet av den säsongen satte honom ur spel i över åtta månader. Korsbandss­kador kan vara svåra att helt komma över, och det fanns tvivel om tyskens förmåga att återskapa sin form från före skadan. Men Wirtz påminner nu alla om att han är tillbaka i toppform och att han är här för att stanna.

Rollen under Xabi

En stor anledning till Wirtz fina form är Bayer Leverkusen­s tränare Xabi Alonso, som snabbt insåg vilken supertalan­g han hade till sitt förfogande. Wirtz trivs mellan linjerna och det är precis den roll som Alonso har gett honom, som en av de två framskjutn­a mittfältar­na i ett 3-4-3-system. Det är från dessa positioner som han använder sin speluppfat­tning, blick och kreativite­t för att luckra upp motståndar­na. Rörlighete­n i Leverkusen­s system ger Wirtz friheten att röra sig runt och falla djupare än vad man kan förvänta sig av någon som spelar i hans position. Det är här han kombinerar sina dribblinga­r och sin bolltransp­ortförmåga för att driva framåt och attackera boxen från djupet.

Bra betalt

Den unge tysken har redan gjort fem mål och åtta assist i Bundesliga och har visat att han blir allt bättre på att ta rätt beslut i den sista tredjedele­n. Det här är uppenbarli­gen inte vilken spelare som helst. Wirtz har redan kopplats ihop med Barça, Liverpool och Bayern, och det finns nog en hel del andra storklubba­r som håller koll på honom. Det ska bli spännande att se vad Wirtz nästa steg blir, men oavsett var han hamnar så lär Leverkusen få riktigt bra betalt.

 ?? ?? Florian Wirtz och Xabi Alonso i samspråk.
Leverkusen­s spelskickl­ige Florian Wirtz.
Wirtz vänder och vrider med bollen.
Florian Wirtz och Xabi Alonso i samspråk. Leverkusen­s spelskickl­ige Florian Wirtz. Wirtz vänder och vrider med bollen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden