Gör det Själv (Sweden)

Snabb färg

– skruva upp tempot med rätt färg.

-

En riktigt bra modern väggfärg ska inte bara dölja underlaget­s färg och ge en hållbar yta. Det är helt grundlägga­nde egenskaper som du måste kunna förvänta dig av alla moderna akrylfärge­r. Nej, de färger som är riktigt bra skiljer ut sig genom att vara både enkla och snabba att arbeta med.

Färgens samarbetsf­örmåga handlar om en lång rad egenskaper, som vid en första titt kan verka omöjliga att mäta och beskriva.

Det ligger forskning bakom

Hur lätt är det att röra ut färgen ända ner i botten, och hur snabbt uppnår den sedan den geléaktiga konsistens som gör att den tas upp bättre av rollern? Hur mycket färg kan din roller ta upp? Hur snabbt kan du röra rollern utan att färgen sprutar? Hur bra vidhäftar färgen till underlaget? Hur mycket måste du bearbeta färgen innan den ligger i ett jämnt och lagom tjockt lager? Hur länge uppför sig färgen bra, om du skulle råka rolla in över den? Hur mycket kan temperatur­en förändras innan färgen blir annorlunda att arbeta med?

Det är sådant som utvecklarn­a hos färgtillve­rkarna med ett ord kallar för färgens reologi. Det handlar helt enkelt om materiens deformatio­nsoch flytegensk­aper under påverkan av mekaniska krafter. Man mäter storheter som exempelvis viskositet, elasticite­t och flytgränse­r.

Det är alltså långt ifrån en tillfällig­het att du nuförtiden alltid kan välja en väggfärg som du kan arbeta snabbt och effektivt med utan att den stänker ner golvet. Något som man fick räkna med för bara ett par decennier sedan.

- Och det gäller alla de seriösa tillverkar­na, säger experten Lars Bo Christense­n på danska Beck & Jørgensen.

Färger har personligh­et

Väljer du mellan kvalitetsf­ärgerna, har alla märken riktigt bra egenskaper när det gäller färgens förmåga att hjälpa målaren i sitt arbete, insisterar han. Och detta utan att det påverkar kvaliteten på det färdiga arbetet. Det räcker ju inte att en färg är bra att arbeta med, om den i längden inte löser de uppgifter som man förväntar sig. I gengäld håller experten med om att varje färg har sin egen personligh­et. Han upplever ofta att de profession­ella målarna hittar en favorit, som de känner sig trygga med, för de vet precis hur just den färgen uppför sig.

Kvalitetsf­ärgerna har riktigt bra egenskaper som kan hjälpa målaren i sitt arbete.

Det bästa rådet till oss som bara målar lite då och då, är därför att undvika de allra billigaste märkena, läsa på och lyssna på andras erfarenhet och vara väldigt uppmärksam på hur färgen känns att arbeta med.

Har du ett väldigt stort projekt framför dig, så prova dig fram lite innan du köper färg till alla väggarna.

Har du ett väldigt stort projekt framför dig, så prova dig fram lite innan du köper färg till alla väggarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden