Gör det Själv (Sweden)

De stora plattorna

-

Plattorna ska läggas i sättsand, som ska jämnas till. Även om det redan byggts in fall i det undre lagret, ska du säkerställ­a att underlaget även har rätt fall i avjämnings­lagret. Ett fall på 1-2 cm per meter passar bra till en beläggning som den här. Här jämnar vi till med en särskild rätskiva, där höjden går att ställa in. Du kan också använda stålrör och en lång, rak bräda.

De stora plattorna är tunga och läggs med hjälp av en maskin. Det är smart att sätta ihop ett par brädor som distanser mellan “öarna” så att du är säker på att alla avstånd blir lika stora.

efterhand som stenarna läggs. När hållarna till riktarna är på plats, kan de justeras så att de passar till de andra stenarna. Lägg riktarna på plats och kolla så att fallet är det önskade.

efterhand som plattorna läggs. Det går snabbare och du är säker på att du får samma avstånd överallt.

Här är distansen två brädor som skruvats ihop till en bredd som motsvarar gatstenarn­a.

Här används speciella riktskenor, de går att hyra. De läggs på sanden och justeras så att du får ett lämpligt fall, motsvarand­e 1-2 cm per meter.

Här används en speciell rätskena, som kan justeras på höjden och som passar till riktarna. Används rör som riktare, kan du jämna av med en vanlig rätskena eller en bräda.

med distansklo­ssar i ena änden, som motsvarar det önskade fallet. Vattenpass­et använder du för att rätta in riktarna och kontroller­a att fallet är rätt.

fyra i varje, så att de stora plattorna bildar kvadrater med avstånd emellan, där det ska finnas plats för gatsten.

 ??  ?? 6
Lägg distanser mellan “öarna”,
Två brädor har satts ihop så att de motsvarar det önskade avståndet mellan plattorna. De blir en mall när en ny “ö” ska läggas.
6 Lägg distanser mellan “öarna”, Två brädor har satts ihop så att de motsvarar det önskade avståndet mellan plattorna. De blir en mall när en ny “ö” ska läggas.
 ??  ?? 3
Riktarna ska flyttas
Hållare till riktarna.
3 Riktarna ska flyttas Hållare till riktarna.
 ??  ?? 4
Sanden dras av lite åt gången.
4 Sanden dras av lite åt gången.
 ??  ?? 5
Plattorna läggs i “öar”,
5 Plattorna läggs i “öar”,
 ??  ?? 1
Sättsanden jämnas till.
1 Sättsanden jämnas till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden