Gör det Själv (Sweden)

OLIKA SORTERS SPECIALLIS­TER

-

Kanske mest känd som listen som ligger i hörnet mellan köksbänk och vägg. Gör det lättare att hålla rent och finns i olika dimensione­r. Finns också och används mycket som taklist.

Används för att hålla rutan på plats i ramen och skydda den. Den nedre listen är bredare och leder bort vattnet. Mellan listen och glaset läggs en tätningsli­st, som hindrar vatten från att tränga in. Övergången mellan vägg och tak är inte alltid så snygg. Därför används skuggliste­r av fur, där den speciella profilen döljer ojämnheter och sprickor. Profilen gör det också lättare att måla och tapetsera.

Vinklade lister som är både dekorativa och har ett praktiskt syfte. De döljer brister och skyddar ytterhörn, till exempel mellan vägg och fönstersmy­g eller i ett valv mellan två rum.

SKARVLIST

Där köksbänken och väggen möts, eller golvlisten och det ojämna golvet, samlas det en massa smuts. Det problemet undviker man helt om man sätter en skarvlist i övergången.

VÄGGLIST

Dekoration­slister på väggen är inte så vanligt längre, men de profilerad­e listerna finns i ett otal olika varianter och kan användas dekorativt för att skapa avstånd mellan olika ytor på väggen.

LEDSTÅNG

Den kraftiga, avrundade list som finns överst på trappräcke­t, utsätts för vardagligt slitage och ska hålla i många år. Därför används ett hårt träslag, antingen obehandlat, lackat eller målat.

 ??  ?? HÅLKÄLSLIS­T
HÅLKÄLSLIS­T
 ??  ?? GLASLIST
GLASLIST
 ??  ?? SKUGGLIST
SKUGGLIST
 ??  ?? HÖRNLIST
HÖRNLIST
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden