Gör det Själv (Sweden)

Luckor och fronter

-

Vi ska tillverka fronter i 15 mm björkfanér till sex lådor och tre skåp. Vi börjar med att inspektera plywoodski­van och väljer vilken sida som ska vara utåt. Vi har förritat alla element på en digital modell av skivan så att vi kan kapa skivan med minimalt spill.

Vi använder en sänksåg för arbetet och växlar mellan en 1,5 m skena och en 3 m skena så att alla snitt kan göras i en lång rörelse. Detta ger de snyggaste kanterna.

Slutligen slipar och lackar vi delarna. De får tre lager lack.

Ställ in sågen så att klingan sänks tillräckli­gt men inte för mycket. Vi ska såga igenom en 15 mm skiva och sågen står på en 3 mm tjock skena, så vi ställer in sågen på att sänkas 20 mm.

Inspektera först skivan på båda sidor och välj vilken sida som ska vara utåt. Framsidan ska vara vänd uppåt vid sågning. Den sida som är vänd nedåt blir ofta fransig när sågen går igenom.

Innan vi sågar ser vi till att slangar och kablar är på rätt sida om skenan så att de inte drar skenan ur läge. Placera sågen på skenan och såga igenom med ett långt och jämnt snitt.

Förbered det första snittet. Vi börjar med att såga tvärs över skivan. Det är viktigt att mäta exakt så att alla snitt blir parallella. Skenan måste placeras så att gummikante­n ligger exakt. I det här fallet 40 centimeter.

Det stycke vi just sågat ska kapas, så vi mäter och sågar till biten en gång till. När den första fronten är tillsågad lägger du den åt sidan på en plan yta där den inte repas.

Såga ut återståend­e fronter och luckor en efter en. Markera på en tejpbit vilken sida som ska vara framsida och vilken sida som eventuellt ska vändas upp och ned. Ta vid behov hänsyn till genomgåend­e ådringar.

Fronterna ska slipas. En excentersl­ip är idealisk eftersom den inte lämnar ett tydligt mönster i träet. Börja med slippapper K120. Detta är ofta tillräckli­gt men om det behövs, följ upp med K180.

Kanterna är viktiga. Vi slipar även kanterna och avrundar alla hörn lätt. Om det finns bruna spår efter sågklingan måste dessa också slipas bort innan det första lagret lack stryks på.

Det är dags för det första lagret lack.

Använd en skumroller för att stryka lack på en sida och kanterna. Låt lacket torka och lacka sedan den andra sidan. När lacket är torrt, slipa och lacka ytterligar­e två gånger.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden