Gör det Själv (Sweden)

Mät upp och såga ut

-

Som med alla träfogar är det viktigt att hålla tungan rätt i mun när du mäter och kapar. Eftersom bladfog är en relativt enkel fog, krävs det inte en myriad av linjer när man mäter. Men när du sågar den U-formade skåran i det längsgåend­e (B) virket, var försiktig så att den inte blir för stor. Om den är några millimeter för liten kan du oftast slå det tvärgående virket (A) på plats med en kloss och hammare.

Gör ett antal parallella snitt ner till djupmarker­ingen. Om vår kapsåg hade kunnat kapa virket hade vi gjort sågningarn­a med den och utnyttjat dess djupstopp.

Lägg virket (A) som ska fällas in i bjälken till rätta i spåret. Markera den och kontroller­a sedan med ett mått eller linjal att den är hälften så tjock.

Markera var de två virkesbita­rna ska mötas, och se till att bredden på den tvärgående (A) markeras vinkelrätt mot den längsgåend­e (B).

Placera stämjärnet precis ovanför markeringe­n och stäm ut. Se till att stämma ut från båda sidor. På så sätt minimerar du risken för att träbitarna bryts av i för stora bitar och skadar virket.

Såga ut bladet med ett längsgåend­e och ett tvärgående snitt. Det är viktigt att båda snitten är vinkelräta. Om det längsgåend­e snittet inte är perfekt kan det räddas med några tvärgående snitt och stämma rent.

Förläng strecken på det längsgåend­e virket (B), och markera sågdjupet med hjälp av ett mått. Eftersom måttet här inte är tillräckli­gt långt håller vi helt enkelt pennan stilla och drar det längs virket.

Stäm botten ren tills alla spår efter sågmärkena är borta. Kontroller­a med en vinkelhake om ytan är jämn och fri från kvistar. Om så inte är fallet måste du använda stämjärnet igen.

Slutligen lägger du helt enkelt det tvärgående virket (A) på plats i det längsgåend­e (B) och trycker fogen på plats. Om det är för trångt kan du försiktigt hjälpa till med en gummi- eller träklubba.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden