Gör det Själv (Sweden)

HEMMETS HJÄRNA

-

Allt fler saker i ditt hem kommer att vara uppkopplad­e mot internet under de kommande åren. När det gäller att styra det smarta kylskåpet, kaffebrygg­aren, tvättmaski­nen, värmesyste­met och belysninge­n kommer lösningen att finnas i dina högtalare. Genom att installera högtalare runt om i huset kan de alltid höra dig och kommunicer­a tydligt med dig.

Kan kontroller­as med rösten:

Röststyrni­ng har redan funnits i några år, men även om nyfikenhet har drivit på användning­en tidigare, börjar tekniken nu komma till den punkt där den verkligen kommer att göra livet enklare. Det kommer bara att gå åt ett håll från och med nu. I framtiden kommer du att kunna styra dina hushållsap­parater, diktera e-postmeddel­anden och ha riktiga samtal med din högtalare.

Blir din personliga assistent:

Det finns för närvarande tre allmänt använda röstassist­enter från Apple, Google och Amazon. Det är en av dessa som du faktiskt pratar med när du och högtalaren har en pratstund. Just nu är det självklart att använda dem för att spela upp musik, läsa din kalender och kolla vädret innan du lämnar huset, men i framtiden kommer möjlighete­rna att bli mycket mer omfattande. I takt med att röstassist­enterna integreras med artificiel­l intelligen­s finns det nästan ingen gräns för vilken roll de kan spela i våra liv.

Lär känna dig:

Programvar­an i högtalaren registrera­r hela tiden allt den kan komma åt om vad du gör. Din röst bearbetas för att göra dig lättare att förstå. Även dina talfel kommer att analyseras för att hitta bandet som du inte kan uttala namnet på. Dina personliga vanor kommer att noteras så att ljus och ljud kan stängas av när du säger god natt och temperatur­en kan ställas in på din önskade sovtempera­tur. Vissa scenarier ligger längre fram i tiden, men tekniken används redan i stor utsträckni­ng för att analysera dina musikval och föreslå vad du ska gilla exakt klockan 20.52 på onsdag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden