Gör det Själv (Sweden)

Limma fast stegen

-

Nu är det dags att sätta allt på plats, uppifrån och ner. Det första sättsteget är egentligen en del av golvet på första våningen. Vi väljer att såga av stegnosen och ersätta den med en ny, liknande de mörka trappstege­n. Du kan också välja att betrakta det första steget som en del av golvet på första våningen och låta det vara som det är. Limma och foga plansteg och viloplan och den nya trappan är klar.

Notera också att stegnosen (B) på viloplanet (C1) är identisk med stegnosarn­a på trappstege­n (B).

Limma fast stegen. Stryk montagelim på det gamla steget och dess framkant och sätt det nya plansteget på plats. Sätt maskerings­tejp på kanterna för att skydda stegen vid fogning.

Placera viloplanss­kivorna (C1 + C2) på avsatsen. Stryk först på montagelim på hela ytan och kanterna på de två skivorna. Täck kanterna på de två skivorna med tejp där de möts så att lim inte hamnar på ytorna.

Det första sättsteget limmas på. Det består av tre ihoplimmad­e framkanter (B) ovanpå varandra så att det blir lika högt som den gamla framkanten vi sågade bort.

Sätt en akrylfog längs kanterna, både bakkanten och sidorna. Jämna till fogen med en finhårig borste doppad i vatten och ta bort tejpen.

Tryck ihop skivorna (C1 + C2) så att kexen glider in i spåren. Banka i kilar längs väggarna för att pressa ihop skivorna. Vi monterar endast en stegnos (B) till höger om den runda stolpen som håller fast vangen.

Sätt i skruvarna genom det första sättsteget och i golvet (det gamla trappstege­t) med 6 x 120 mm skruv eller liknande. Försänk skruvhuvud­ena.

Nu återstår bara att dra bort den sista remsan maskerings­tejp från trappan och börja använda den.

 ?? ??
 ?? ?? 1
1
 ?? ?? 2
2
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden