Gör det Själv (Sweden)

Genvägar till en tegelvägg

-

Den utristade tegelvägge­n som du lär dig att göra i den här artikeln är utmärkt om du vill ha en vattenskur­ad look. Om du istället vill ha en look med synliga tegelstena­r behöver du en annan lösning. De två mest givna alternativ­en är att antingen täcka väggen med tunt ”fusktegel”, så kallat väggtegel, eller tapetsera med tryckt tegel. Det är en enorm skillnad i krångel, kostnad och utseende mellan de två alternativ­en.

Väggtegel

Här får du riktiga tegelstena­r på väggen, och nyfikna ögon och fingrar har ingen möjlighet att känna att de bara är tunna klinker monterade på väggen. Det finns många tillverkar­e och även flera som specialise­rat sig på att återanvänd­a gamla, rengjorda tegelstena­r så att du inte får ett alltför fräscht utseende utan kan matcha husets stil.

Fördelar: Ger en riktig tegelvägg i både utseende och känsla. De är vanligtvis bara cirka 15 mm tjocka, så de är lätta att arbeta med och tar inte upp mycket av rummets storlek. Ett stort utbud av återvunna tegelstena­r ger möjlighet till ett autentiskt resultat.

Nackdelar: Det är betydligt dyrare och mer tidskrävan­de än vår lösning. Priset ligger normalt på 1.000-1.500 kronor per kvadratmet­er och arbetet tar en timme per kvadratmet­er. Om du vill ta ner dem igen blir det också en hel del arbete innan du åter har en slät vägg.

Tapeter

Bör betraktas som ett inrednings­alternativ precis som att måla med färg. Du kommer inte kunna lura någon att tegelstena­rna är äkta, men resultatet kan bli vackert och stämningsf­ullt om det passar in i rummets stil.

Fördelar: Det tar kort tid, priset ligger på ca 75-100 kronor per kvadratmet­er. Om du väljer en non-woven tapet kan den lätt tas bort om du blir trött på den i framtiden.

Nackdelar: När man ser tegel förväntar man sig att känna stenmateri­alet och texturen. Skillnaden mellan utseendet och känslan av slät tapet kan få vissa människor att välja bort lösningen. Dessutom är det svårt att få skarvarna mellan tapetvåder­na helt osynliga när du tittar närmare.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden