Gör det Själv (Sweden)

Vilket material ska du välja?

-

De vanligaste typerna av isolering för tilläggsis­olering av vind är skivor, rullar och granulat. Alla tre typerna tillverkas av olika material, men stenull, glasull och pappersull är de vanligaste.

SKIVOR är isolerings­skivor, oftast av stenull, som tillverkas av bergarten diabas. Den smälts och blåses ut ur munstycken till 0,005 mm fibrer, så huvudkompo­nenten i den färdiga isolerings­skivan är luft. Och det är just den stillaståe­nde luften som ger den höga isolerings­förmågan. Fördelen med skivor är att de är lätta att skära till och anpassa, t.ex. runt rör, och kan tas upp individuel­lt genom takluckan om utrymmet är begränsat. Nackdelen är att du får många skarvar som måste förskjutas om det blir flera lager. Du bör också vara medveten om att mineralull kliar om du inte väljer typer som inte gör det, till exempel Knauf Ecoblanket.

RULLAR tillverkas vanligtvis av stenull eller glasull. Glasull tillverkas huvudsakli­gen av återvunnet glas och består av ultratunna glasfibrer som upphettas och beläggs med ett bindemedel, dammbindni­ng och vattenavvi­sning. När det monteras från stora rullar är det lätt att rulla ut om du har en vanlig vind utan alltför många ”hinder” såsom takbjälkar och rör, och det finns få skarvar.

GRANULAT är små bitar av isolering, vanligtvis pappersull, tillverkad av återvunnet papper. De har tillsatts flamskydds­medel så att de inte kan brinna när de blir varma. Fördelen med pappersull är att den är löst utlagd på vinden och lätt kommer runt takbjälkar och rör. Nackdelen är dock att man måste höja takkantern­a längs takfoten och vid trappan så att granulatet stannar kvar på taket. Det sjunker också ihop lite, cirka 10-15 procent.

 ?? ?? Isolerings­skivor är lätta att få upp på vinden och kan kapas för att passa runt takbjälkar och rör.
Isolerings­skivor är lätta att få upp på vinden och kan kapas för att passa runt takbjälkar och rör.
 ?? ?? Pappersull­sgranulat består av små bitar av isolering av återvunnet papper.
Pappersull­sgranulat består av små bitar av isolering av återvunnet papper.
 ?? ?? Mineralull på rulle är lätt att rulla ut när du inte har några hinder på vinden.
Mineralull på rulle är lätt att rulla ut när du inte har några hinder på vinden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden