Gör det Själv (Sweden)

Montera överliggar­e

-

Du kan bygga en överliggar­e av trä och gipsskivor, men eftersom den här väggen består av långa lättbetong­element väljer vi ett av de som blev över när vi sågade upp för dörrhålet.

Det är ingen skillnad mellan materialen, vilket hade kunnat orsaka sprickor i fogarna när temperatur­en i rummen varierar.

Såga ut överliggar­en och limma den på plats med lättbetong­lim. Förstärk skarvarna med några fogplattor. Det är ganska enkelt.

1

Fukta alla ytor som ska limmas, annars sugs fukten ut ur limmet och det härdar inte ordentligt. Använd vanligt vatten och en kalkkvast eller svamp.

2

Blanda limmet efter instruktio­nen på förpacknin­gen. Det ska vara slätt men inte rinnigt - som vispad grädde.

3 Stryk på lim på de ytor som ska limmas.

Det vill säga sidorna och botten av vederlagen. Stryk även lim på överstycke­ts sidor för att säkerställ­a att fogarna fylls.

4 Sätt nu överliggar­en på plats. Spänn fast ett par styrbrädor på ena sidan av väggen för att göra det lättare att få överliggar­en precis rätt och förhindra att den ramlar ut på andra sidan. 5 Spänn fast överliggar­en med brädorna, så att den är i nivå med väggen. Ta bort eventuellt lim som pressats ut där det inte sitter några brädor. Gör det nu, limmet är svårt att ta bort när det har torkat.

6 Fyll fogarna med lim och fixera överliggar­en med ett par fogplattor på

varje sida. Då kan du vara säker på att överliggar­en stannar där du lägger den och att fogen inte spricker.

7

Skarven spacklas över med lim. Den breda spackelspa­den används för att undvika spår eftersom limmet är svårt att slipa efteråt.

 ?? ?? 4
4
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden