Gör det Själv (Sweden)

Montera dörrkarm

-

Den fyrkantiga ramen som utgör dörrkarmen är enkel att montera - skruva bara ihop delarna i hörnen.

Du kan också välja att montera karmen utan tröskel för att skapa ett genomgåend­e golv och bättre sammankopp­ling mellan de två rummen.

I gengäld måste du täppa till mellanrumm­et mellan de två golven. Samtidigt ska du såga av de lodräta karmstycke­na så att dörren inte glappar för mycket nedtill.

När karmen är på plats i dörrhålet monterar du dubbeldörr­en.

1

Dörrkarmen monteras. Börja med att lägga delarna på golvet och kontroller­a att gångjärnen sitter rakt mot varandra.

2 Förborra och skruva ihop karmdelarn­a.

Använd ett 4 mm borr för att borra genom de stående ramdelarna och in i tröskelns och överstycke­ts ände. Skruva sedan ihop delarna med 5 x 45 mm skruvar.

3

Karmen placeras i dörrhålet och fixeras med kilar. Slå in kilar från båda sidor och kontroller­a att karmen är lodrät åt alla håll och att hörnen är vinkelräta. Undvik att slå i kilarna så hårt att karmen buktar på mitten.

4

Kontroller­a att karmen är lodrät. Börja med ena sidan och kontroller­a sedan den andra sidan på samma sätt för att se till att karmen sitter rätt.

5 Skruva fast karmen med karmskruva­r.

Välj en skruv och eventuellt en plugg som passar väggtypen. Här använder vi en turboplugg för lättbetong från NKT. Skruva igenom kilarna så att de inte flyttar sig.

6

Skär av utstickand­e kilar med en hobbykniv innan du sätter upp dörrfoder. Använd en vass hobbykniv eller eventuellt ett stämjärn.

7

Den första dörren monteras. Gångjärnen på karmen passar in i spår i dörren. Tryck in gångjärnen hela vägen och dra åt skruvarna som sitter i gångjärnen från början.

8 Dra först åt de två skruvarna i gångjärnen och skruva sedan fast en skruv mitt på gångjärnet så att dörren inte ramlar av om de andra skruvarna lossnar.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Dessa två skruvar dras åt först.
Dessa två skruvar dras åt först.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden