Gör det Själv (Sweden)

Trallbrädo­r och trappa

-

De tryckimpre­gnerade brädorna på trädäcket monteras med dolda skruvar som skruvas in från sidan med ett specialver­ktyg från t.ex. Heco.

Trädäcket avslutas med en kantbräda runt om som kapas i vinkel i hörnen. Det ser bra ut och skyddar ändträet på brädorna.

Trappans vanger sågas av breda plankor och kläs sedan på samma sätt som själva däcket med dolda skruvar och kantbrädor.

1 Sätt kantbrädan och den stående kanten först. Såga ut för stolparna i kantbrädan (eller bården). Kantbrädan sticker upp ca 3 cm över bjälklaget och under den ställs en bräda på högkant hela vägen runt.

2 Trallbrädo­rna läggs från kantbrädan och in mot fasaden. Mät först avståndet från kantbrädan till fasaden och dela sedan upp brädorna så att den sista brädan mot fasaden blir så bred som möjligt.

3 Du ska minst ha 8 mm mellanrum mellan brädorna när du lägger själva däcket. Du kan dock lämna en mindre springa här, t.ex. 5 mm, eftersom trallen är överbyggd och därför inte absorberar lika mycket fukt.

4 De två trapporna byggs likadana. Såga ut ett antal vanger från breda tryckimpre­gnerade reglar. Justera djupet på sättstegen för att få plats med två brädor och ett stötsteg. Den nedersta delen av reglarna vilar på en tvärgående bärlina, som också håller stolpen som håller räcket.

5 Klä trappan med likadana brädor som trädäcket. Principen med kantbrädor från själva däcket upprepas på trappan, där hörnen också är gersågade.

6 Från dörren i huset är det ett litet steg ner till trädäcket. Detta löses elegant genom att bygga ett litet trappsteg med fasade hörn och kantbräda.

7 Steget läggs bara på trädäcket och fästs med ett par skruvar.

 ?? ?? 4
4
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden