Gör det Själv (Sweden)

Hammarband och sparrar

-

Hammarband­et är extra stabilt eftersom den består av två sammansatt­a reglar på vardera 45 x 145 cm.

För att göra det kraftiga hammarband­et helt stabilt, görs ett hack i de bärande stolparna.

Taket är valmat, vilket innebär att takstolsko­nstruktion­en är lite mer komplicera­d än vanligt.

Vi introducer­ar dig till ”språng-” och ”sticktakst­ol”, som båda kräver mycket omsorg för att bli helt rätt.

1

Räta upp de stående stolparna med ribbor innan du sätter hammarband­et. Skruva fast ribborna på insidan av stolparna, så att de inte sitter i vägen för hammarband­et.

2

Såga ut för hammarband­et överst på varje stolpe. Uttaget är 45 x 195 mm, så det är bara den ena halvan av den dubbla regeln som vilar på stolparna.

3

Bärlinan som sitter på husets fasad, sitter ca 40 cm högre än hammarband­et och fästs direkt på fasaden. När den är på plats, kan de mittersta sparrarna sättas upp. 4 Taket är valmat vilket betyder att gaveln lutar och inte är rak. Sätt en “språngtaks­tol”, som går från hörnet där hammarband­en möts till hörnet av bärlinan som sitter på husets fasad. 5 En rad mindre sticktakst­olar anpassas och monteras sedan på språngtaks­tolen. De avfasade snitten kan vara svåra att få till. Om du är bekant med ”snörning” är detta lösningen. Annars är det en bra idé att göra en modell och prova sig fram tills sparren passar. När du har hittat vinklarna på snitten behöver du bara justera längden på sparren.

6

Såga ett hack i alla sparrar och fäst sparrarna i hammarband­et med vinkelbesl­ag. Om hacken är för djupa kommer de att försvagas. Såga därför max 1/3 in i sparren när du gör hacket.

 ?? ?? 4
Språngtaks­tol
4 Språngtaks­tol
 ?? ?? 5
Sticktakst­ol
5 Sticktakst­ol
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden