Gör det Själv (Sweden)

Lätt att få av Matt yta

Det kan vara svårt att se skillnaden med blotta ögat, men det är stor skillnad på billig tejp och riktig gaffatejp. Vi zoomar in på den äkta varan och förklarar varför den är betydligt dyrare än billiga kopior.

-

Gaffatejp, gaffertejp eller silvertejp? Oavsett vad tillverkar­en kallar det är de flesta experter överens om att ordet gaffatejp kommer från det engelska ordet gaffer tape, som också är känt som duct tape. En gaffer är en annan term för en scenteknik­er som arbetar inom musik- och filmindust­rin, t.ex. med att dra kablar.

Tejpen har alltså länge använts för att fästa kablar på scener, och med åren blev termen gaffertejp den översatta versionen, gaffatejp.

Tydlig prisskilln­ad

Som ofta är fallet med verktyg och byggnadsma­terial finns det också ett samband mellan pris och kvalitet när det gäller gaffatejp.

Om du behöver laga en reva i din vindjacka på skidsemest­ern, stänga en flyttlåda eller slå in något, är billig silvertejp perfekt för jobbet.

Om du däremot behöver göra en tillfällig reparation är det avgörande att tejpen håller och fäster. Och om den inte gör det får du betala för att få tag på rätt, och dyrare, gaffatejp.

Vi går igenom fyra av tejpens viktigaste egenskaper och förklarar varför rätt gaffatejp ofta kostar det tredubbla jämfört med billigare alternativ. Även om gaffatejp fäster effektivt är det inte omöjligt att ta bort den. Om du investerar i en kvalitetst­ejp kan du till och med dra bort den utan att lämna synliga limrester och avslitna trådar, vilket ofta är fallet med billigare versioner.

Fördelen är uppenbar för scenteknik­er som inte vill lämna "spår" på scenen. Därför kan du även ta bort tejpen från t.ex. kakel och fönster, så länge den inte har "brunnit" för länge.

En av anledninga­rna till att scenarbeta­re väljer gaffatejp är att den förutom sina klisterege­nskaper även finns i versioner med en speciell matt yta som är lätt att skriva på.

För oss gör-det-självare kan detta vara en stor fördel vid större projekt med många kablar.

Om du behöver skriva på tejpen bör du välja en vit eller grå tejp istället för en svart.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden