Gör det Själv (Sweden)

Grundlägga­nde konstrukti­on

-

När du bygger ett trädäck finns det några grundlägga­nde principer du måste följa för att vara säker på ett lyckat resultat. Du måste bland annat vara uppmärksam på mätning, den bärande konstrukti­onen och hur du fäster brädorna.

Naturligtv­is finns det också många konstrukti­onsprincip­er som du behöver känna till när det gäller fundament och infästning, och du kan läsa mer om det i följande avsnitt.

1. BYGG TRÄDÄCKET I VINKEL. Du behöver bara en tumstock för att vara säker på att trädäcket blir vinkelrätt. Om du t ex markerar 3 meter på en av reglarna och 4 meter på bärlinan som är fäst i väggen, är vinkeln 90 grader när avståndet mellan de två punkterna är exakt 5 meter. Det måste inte vara 3, 4 och 5 meter. Det är förhålland­et mellan de tre sidorna som räknas. Det kan t ex vara lättare att hitta vinkeln med hälften så långa mått (1,5, 2 och 2,5 meter).

2. BESTÄM HÖJDEN PÅ TRÄDÄCKET. För att vara säker på att ditt trädäck är jämnt eller har en liten lutning mot trädgården så att vatten kan rinna av, måste du bestämma en höjd som du kan utgå ifrån. Det enklaste sättet att göra detta är med en cirkellase­r. Börja med att slå ner pålar i marken vid trädäckets ytterkante­r och inne vid väggen, placera sedan en cirkellase­r i mitten. Med hjälp av linjen från cirkellase­rn kan du nu markera ett riktmärke på pålarna som du kan fästa snören i. Det spelar ingen roll vilken höjd du markerar, så länge den är densamma hela vägen runt så att du har något horisontel­lt att gå efter.

3. JÄMNA TILL UNDERLAGET. Om du bygger på ett plant underlag bör reglarnas ovansidor vara i nivå med varandra. Det kan dock förekomma mindre ojämnheter i underlaget (och på reglarna) och då kan det vara nödvändigt att klossa upp. Använd plastkilar för att justera varje punkt under reglarna individuel­lt så att reglarnas ovansidor är i nivå med varandra.

4. AVSTÅND MELLAN REGLARNA. En klassiskt centrumavs­tånd mellan reglar är 60 cm. Vissa typer av trallbrädo­r kan kräva ett tätare avstånd. Kontroller­a med tillverkar­en. En tumregel är att ju tjockare trallbrädo­r, desto längre avstånd mellan reglarna, men det är bättre att sätta en regel för mycket än en för lite, eftersom ett trädäck som gungar under fötterna är obehagligt att gå på.

 ?? ?? 3
3
 ?? ?? 2
2
 ?? ?? 1
1
 ?? ?? 4
4

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden