Gör det Själv (Sweden)

Avslutning­ar

-

Tryckimpre­gnerade trallbrädo­r och de av hårda träslag måste alltid fästas med syrafasta skruvar märkta A4. De är något dyrare, men alla andra skruvar kommer så småningom att ätas upp av syran från hårdträet eller impregneri­ngsvätskan från de tryckimpre­gnerade brädorna. Kontroller­a priset på en lågprisbyg­gmarknad - de har ofta billiga A4-skruvar.

I slutskedet av trallproje­ktet är det viktigt att kapa brädorna exakt och dölja den underligga­nde konstrukti­onen om den är synlig (gäller t.ex. för höga trädäck).

1. SE UPP MED SKRUVARNA. När du skruvar fast brädorna, var försiktig så att du inte skruvar i skruvarna för långt.

Om du gör detta kan regnvatten tränga in i träet i skruvskall­arnas fördjupnin­gar. Se till att endast skruva ner skruvarna så att skruvskall­arna är i jämnhöjd med brädans yta. Förborra alltid de yttersta skruvarna i änden av brädorna för att undvika att träet klyvs. Därför är det bra att ha två borrskruvd­ragare: en för borrning och en för skruvning.

2. KAPA BRÄDORNA PÅ EN GÅNG. I de allra flesta fall är det enklast att låta brädorna vara lite för långa medan du arbetar, så att de sticker ut lite över den slutliga kanten. Sedan kan du kapa alla på en gång, antingen med en sänksåg på en styrskena eller med en cirkelsåg längs en rak bräda. På så sätt tar du också höjd för eventuella små felaktighe­ter och ojämnheter.

3. DÖLJ MED TAPPAR. Om du har valt vackra och dyra trallbrädo­r kan du välja att göra det lilla extra med finishen. Fäst brädorna med skruvar och täck sedan skruvhuvud­ena med trätappar som du borrar ut från samma typ av brädor.

4. DÖLJ KONSTRUKTI­ONEN. För att få en snygg finish på trädäcket kan du avsluta med en kant av trallbrädo­r. Placera en bräda på högkant hela vägen runt kanten på trädäcket så att det inte går att se in under konstrukti­onen. På sidorna måste du anpassa brädorna om du har byggt trädäcket med lite lutning.

 ?? ?? 1
1
 ?? ?? 4
4
 ?? ?? 3
3
 ?? ?? 2
2

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden