Gör det Själv (Sweden)

Stolpar och hammarband

-

Den främre delen av överbyggna­den består av två stolpar med ett tvärgående hammarband överst. Här ska stolparna fästas i kanten på en betongterr­ass. Därför har ett hack gjorts halvvägs in i varje stolpe längst ned så att stolpen sitter ordentligt fast i kanten.

Det överflödig­a träet i hacket avlägsnas genom att såga flera spår så att det är lätt att ta bort i mindre bitar med ett vasst stämjärn.

I hörnen mellan stolpar och hammarband sätts snedsträvo­r.

Stolparnas (B) hack är färdiga. Det överflödig­a träet avlägsnas med ett vasst stämjärn och ytan har jämnats till så gott det går.

Fäst stolparna (B) när de är i lod. Borra genom de förborrade hålen i betongterr­assen med en borrhammar­e så att du kan fästa stolparna med kraftiga skruvar, i detta fall 10 x 140 mm.

Borra hål i hammarband­et (A) där det ska fästas i stolparna. Borra med ett 8 mm borr för de långa träskruvar­na som ska användas för att fästa hammarband­et. Förborrnin­g förhindrar att träet spricker.

Fäst en bit syllpapp i hacket på den del som ska stå på terrassen. Detta förhindrar att fukten från betongen tränger in i träet, vilket gör att det håller längre.

Mät för stolparna (B). De behöver ett urtag för att passa den betongkant som de kommer att stå mot. Kanten är 34 cm hög; urtaget måste vara 2 mm större så att det finns plats för syllpappen.

Borra hål i stolparna (B). Borra två hål längst ner på varje stolpe där du gjorde hacket. Hålen är 10 mm så att stolparna kan fästas med kraftiga betongskru­var.

Fäst hammarband­et (A) på stolparna (B).

Stolpar och hammarband stöds med några tillfällig­a hjälpbrädo­r tills takstolarn­a är på plats och konstrukti­onen är stabil.

Såga snitt till häften in i stolparna (B) på den nedersta delen. Markera vad som ska tas bort så att du vet var du ska såga. Om du sågar flera snitt kan du enkelt ta bort det överflödig­a träet i mindre bitar.

Markera var stolparna (B) ska placeras.

Strecket på väggen som markerar var bärlinan slutar överförs till stolparna i betongterr­assens framkant. En rotationsl­aser är till stor hjälp för detta projekt.

Fäst snedsträvo­rna (E) i hörnen mellan stolparna (B) och hammarband­et (A). Kapa snedsträvo­rna i 45 grader och fäst med långa skruvar som skruvas vinkelrätt in i träet.

 ?? ?? 9
B
Hjälpbräda
A
A
B
9 B Hjälpbräda A A B
 ?? ?? 1
A
1 A
 ?? ?? 5
B
5 B
 ?? ?? 8
B
8 B
 ?? ?? 2
2
 ?? ?? 6
B
B
6 B B
 ?? ?? 4
B
B
4 B B
 ?? ?? 7
B
7 B
 ?? ?? 10 90˚
A
A
E
B
10 90˚ A A E B
 ?? ?? 3
B
3 B

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden