Gör det Själv (Sweden)

Sparrar och kanalplast

-

När du sätter upp sparrarna ska de ligga i höjd med bärlina och hammarband, så att takskivorn­a kan ligga på en plan yta. Det görs med hjälpplatt­or som sparrarna kan ligga mot. Avståndet mellan sparrarna är 90 cm.

Taket består av 98 cm breda kanalplast­skivor. De fästs i aluminiums­kenor på sparrarna. Hålrummet i kanalplast­en tätas med en speciell tejp för att förhindra att fukt och insekter tränger in.

Lägg en skiva på taket som du kan ligga på medan du arbetar. På så sätt undviker du att skada kanalplast­en.

De två yttre sparrarna (D) fästs på

utsidan av stolpen (B) och bärlinan och hammarband­et (A). Om du arbetar ensam är det en bra idé att sätta upp en hjälpkloss på stolpen som sparren kan vila på medan du lägger den på plats.

Lägg takskivorn­a på plats i skenorna.

Innan skivorna monteras måste de tätas i ändarna med en speciell tejp som medföljer. När ändarna är förseglade kan varken fukt eller insekter tränga in.

Sätt de mittersta sparrarna (C). Kapa sparrarna i ändarna med ett fasat snitt så att de passar mellan bärlina och hammarband (A). Lägg sparren på en hjälpplatt­a så att den hamnar i höjd med hammarband­et. Sätt avslutning­sprofiler av aluminium utanpå specialtej­pen längst ut på skivorna. Knacka profilerna på plats med en träkloss och en hammare.

Skruva fast sparren (C) med långa skruvar som dras diagonalt ner genom sparren och in i bärlinan. Hål borras i hjälpplatt­an för att få plats med skruvarna. Hjälpplatt­an tas bort när sparren skruvats fast.

Skruva fast den yttersta sparren (D) med långa skruvar som sätts in snett uppifrån i bärlinan (A). Sätt även i en skruv från undersidan.

Skruva fast aluminiums­kenor ovanpå taket mellan takskivorn­a så att skarvarna blir helt täta. Skenorna fästs med de medföljand­e skruvarna, som har en gummipackn­ing som hjälper till att säkerställ­a en tät fog.

Sätt även i en skruv från undersidan.

Skruva in den långa skruven i vinkel genom sparren (C) in i bärlinan (A) så att sparren sitter fast ordentligt.

Sätt skenor till kanalplast­taket.

Kapa dem så att de sticker ut 5 cm utanför framkanten på hammarband­et (A). Detta säkerställ­er att vattnet från taket rinner ner i mitten av hängrännan.

Skruva också fast en aluminiump­rofil

i väggen. Den går ut ca 5 cm över taket, och en silikonfog placeras mellan väggen och aluminiuml­isten så att taket blir helt tätt.

 ?? ?? 4
B
Hjälpkloss
C
D
A
4 B Hjälpkloss C D A
 ?? ?? 7
C
C
A
E
B
7 C C A E B
 ?? ?? 8
A
8 A
 ?? ?? 9
9
 ?? ?? 5
A
B
D
5 A B D
 ?? ?? 2
A
2 A
 ?? ?? 1
Hjälpplatt­a
C
A
1 Hjälpplatt­a C A
 ?? ?? 6
A 5 cm
6 A 5 cm
 ?? ?? 10
10
 ?? ?? 3
C
A
3 C A

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden