Gör det Själv (Sweden)

TVÅNGSBLAN­DARE

-

Om du står inför ett byggprojek­t som omfattar stora mängder betong är det värt att överväga att hyra eller investera i en så kallad tvångsblan­dare. Den stora fördelen med en tvångsblan­dare är att den blandar betongen på egen hand tack vare tre skopor som hela tiden vänder på den grå massan.

Tvångsblan­dare finns i storlekar från ca 40 till 300 liter, men för gör-detsjälvar­e är en 80-litersblan­dare ofta lagom. Oavsett om du blandar murbruk och cement för murning eller fogning, eller gjutmassa och cement för gjutning av t.ex. fundament, tar det normalt 3-5 minuter. Den korta blandnings­tiden gör att du snabbt kan blanda stora mängder betong.

Möjlighete­n att hålla maskinen snurrande medan du arbetar innebär också att du kan hålla betongen flytande längre. Om du behöver blanda material med stenar som är större än 8 mm kan du köpa en uppsättnin­g gummiskopo­r som kan monteras istället för de medföljand­e stålskopor­na, som används för de flesta cementprod­ukter, men även för epoxi och harts.

Förläng livslängde­n

Efter användning ska du alltid skölja trumman noggrant så att betongen inte samlas i klumpar på blandararm­arna. Om du börjar slå loss betongen med en hammare riskerar du att skoporna blir skeva och eventuellt skrapar mot trummans insida, vilket skadar den i längden. Om du upptäcker att trumman inte blir helt ren genom att spola den, kan du kasta ner en använd cementsäck och starta maskinen. Då trycks påsen vanligtvis in i skarven mellan botten och sidan medan den snurrar och rengör. En annan lösning är att köra i några minuter med torrt grus. Det har en liknande effekt som sandpapper och kan ofta rengöra trumman riktigt effektivt.

MODELL: SOROTO 80 L Pris: 22.225 kronor Blandnings­kapacitet: 80 l Vikt: 88 kg

Varvtal: 30/min. Spänning: 240 volt

FÖRDELAR

Blandar av sig själv

Kan klara stora mängder

Kan hällas direkt i skottkärra eller hink Kan komma genom en standarddö­rr Enkel att underhålla

Rejäl och hållbar

 ?? ?? Om tvångsblan­daren lämnas utomhus över natten, kom ihåg att öppna spjället så att regnvatten inte samlas i trumman.
Genom att placera murarhinke­n på "hyllan" slipper du många djupa lyft och onödigt stänk när bruket träffar hinken.
Om tvångsblan­daren lämnas utomhus över natten, kom ihåg att öppna spjället så att regnvatten inte samlas i trumman. Genom att placera murarhinke­n på "hyllan" slipper du många djupa lyft och onödigt stänk när bruket träffar hinken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden