Gör det Själv (Sweden)

VIKTIG FÖRBEREDEL­SE

-

Om du inte förbereder träet spelar alla goda råd och dyra produkter ingen roll, resultatet kommer inte att bli bra. Lägg tid på rätt förberedel­ser - det är väl investerad tid.

Obehandlat trä

Rengöring och slipning:

En rå yta kan fastna i borsthår och rullens lugg, så ge träet en snabb omgång med en excentersl­ip. Det behöver inte slipas ner, ta bara bort det grövsta.

Om träet är mycket smutsigt, borsta av det först och skölj med vatten om det behövs så att du inte slipar in smutsen i träet.

Grundning:

Du ska alltid börja med grundolja, som innehåller fungicider och skyddar träet mot röta och svamp. Oljan håller också träet friskt och smidigt och ger en bra grund för nästa behandling så att träskyddet fäster bra.

Mellanmåln­ing:

Trägrund är endast relevant när du ska måla med heltäckand­e träskydd efteråt.

Den fyller träets porer för optimal vidhäftnin­g och ett enhetligt, absorberan­de underlag. Om du kommer ihåg att grundmåla sparar du in på dyrt träskydd och får ett bättre resultat.

Träskydd:

Slutligen påför du det egentliga träskyddet. Det är enklast om du kan göra hela processen innan du sätter upp brädorna, så att du enkelt kan komma åt överallt. Träet behöver vanligtvis två lager träskyddsm­edel.

Tidigare behandlat trä

Rengöring:

Alger, mögel och liknande måste avlägsnas försiktigt med rengörings­medel och en styv borste.

Använd en skrapa för att ta bort flagnande ytor ner till bart trä eller träskydd som inte sitter löst. När du har tagit bort det värsta med skrapan, slipa resten med sandpapper.

Grundning:

Styrk med grundolja där du har slipat ner till bart trä; om du ytbehandla­r med ett heltäckand­e träskyddsm­edel kan du stryka med trägrund istället.

Träskydd:

Slutligen målar du två gånger med själva träskyddet. Kom ihåg att följa tillverkar­ens rekommenda­tioner för tiden mellan strykninga­rna. Övermålnin­gstiden kan vara betydligt längre än torktiden, eftersom träskyddet måste härda tillräckli­gt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden