Göteborgs-posten (Late Edition)

Kapellmäst­aren Curt-Eric Holmquist död

- Carl Magnus Juliusson kultur@gp.se

Curt-Eric Holmquist, känd från bland annat Lotta på Liseberg och Go’morron Sverige, är död. ”Hjärtat blöder”, säger Lotta Engberg till GP.

Curt-Eric Holmquist, berömd från Lotta på Liseberg och Go’morron Sverige, har gått bort 73 år gammal.

Curt-Eric Holmquist var pianist, dirigent och kapellmäst­are.

Han gick bort på tisdag eftermidda­g efter en kamp mot akut myeloisk leukemi, meddelar hans familj.

Curt-Eric Holmquist föddes 1948 i Göteborg. 1966 var han med och bildade dansbandet Curt Haagers där han var medlem fram till 1969.

– Det var jag som var Curt ... Då var dansband något annat än vad det är i dag. Vi spelade mycket internatio­nell musik; pop, jazz och latinameri­kansk, berättade Curt-Eric Holmquist 2011.

Efter ett halvårs studier av nationalek­onomi ändrade han bana och kom att lägga de fem första åren av 1970-talet på Musikkonse­rvatoriet.

Han slog sedan igenom i tv-programmet Go’morron Sverige i mitten på 1980-talet som då hade lite drygt 2,5 miljoner tittare. Han har även varit dirigent i svenska melodifest­ivalen sex gånger, kapellmäst­are vid Eurovision Song Contest 1985 och dirigerade flera svenska bidrag i samma tävling under 1980- och 1990-talen.

– Sedan blev han en stor del av Liseberg och dess musikalisk­a utveckling, säger Per Alexanders­son som är underhålln­ingschef på Liseberg.

Mellan 1999 och 2010 arbetade

Curt-Eric Holmquist som programche­f på Liseberg.

– Han var en otroligt fascineran­de person och otroligt rolig. Det är en ynnest att ha fått lära känna honom, säger Per Alexanders­son.

2004 bestämde Curt-Eric Holmquist Holmquist sig för att satsa på ett nytt koncept på stora scenen tillsamman­s tillsamman­s med Lotta Engberg. Det blev ”Lotta på Liseberg”.

– Han tyckte att Göteborg skulle ha en egen allsång och frågade mig om jag ville leda den. Jag är vansinnigt glad att han frågade mig, för jag var inte så göteborgsk då. Han var väldigt bestämd att han ville hitta en tjej som allsångsle­dare, sa Lotta Engberg 2018.

” Han var en otroligt fascineran­de person och otroligt rolig. Det är en ynnest att ha fått lära känna honom. Per Alexanders­son Underhålln­ingschef på Liseberg

Per Alexanders­son minns hans värme, generosite­t och humor. Han efterträdd­e Curt-Eric Holmquist 2011 då han slutade som programche­f.

Men Curt-Eric Holmquist fortsatte fortsatte att vara kapellmäst­are för Lotta på Liseberg.

– Jag kan bejaka känslan när jag är färdig med något. Och nu är jag klar med det här. Fast allsången med Lotta släpper jag inte i första taget. Vårt kompisskap är så självklart; där Lotta är, där är också jag, sa Curt-Eric Holmquist 2011 efter att ha slutat som programche­f.

Curt-Eric Holmquist var en väldigt omtyckt kapellmäst­are för sin lätthet, smidighet och musikalite­t.

– De yngre musikerna såg upp till honom. Han hade en bred erfarenhet från allt från jazz till teater och varieté, säger Per Alexanders­son.

Curt-Eric Holmquists familj önskar att få sörja i stillhet.

Han brann för sjöräddnin­gen i Fjällbacka och familjen ser gärna gärna att man skänker pengar till räddningss­tationen Fjällbacka i Curt-Erics namn i stället för att skicka blommor.

 ?? Arkivbild: Måns Langhjelm ??
Arkivbild: Måns Langhjelm
 ?? Arkivbild: Måns Langhjelm ?? Curt-Eric Holmquist var sedan många år välkänd för de svenska tv-tittarna
Arkivbild: Måns Langhjelm Curt-Eric Holmquist var sedan många år välkänd för de svenska tv-tittarna

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden