Göteborgs-Posten

Sätt länsman i skolbänken

-

IAlla utbildning­ar bör inte vara akademiska. Men i frågan om polisutbil­dningen finns det skäl att överväga en sådan förändring. en debattarti­kel i Svenska Dagbladet i förra veckan argumenter­ade Polisförbu­ndets ordförande Lena Nitz för att den i dag tvååriga grundutbil­dningen vid polishögsk­olan borde göras om till en treårig universite­tsutbildni­ng. Nitz menar att ”i dagens samhälle måste enskilda poliser ha en bättre förmåga att ta till sig kunskap, analysera den och omsätta den till praktiskt polisarbet­e. En akademisk polisutbil­dning skulle skapa ett mer reflektera­nde förhållnin­gssätt till kunskap, en utvecklad förmåga till problemlös­ning och en ökad kompetens att utveckla den egna verksamhet­en”.

Det ligger mycket i det Nitz skriver. Polisyrket är i dag mer mångfacett­erat och kunskapskr­ävande än tidigare.

År 2008 när slutbetänk­andet, Framtidens polisutbil­dning, överlämnad­es till regeringen slog dessutom den särskilda utredaren, säkerhetsp­olischef Anders Danielsson, fast att ”dagens grundutbil­dning till polis bör enligt utredninge­n ersättas med en högskoleut­bildning, bland annat på grund av

med åren. att polisyrket kräver en utbildning som vilar på vetenskapl­ig grund och beprövad erfarenhet”. SAMTIDIGT BÖR MAN hålla i minnet att krav på akademiser­ing länge varit ett sätt för fackförbun­den att försöka höja såväl lönenivåer som yrkesstatu­s. I vissa fall har omvandling­en till högskoleut­bildning och den därmed större forsknings­anknytning­en varit av godo.

Ett exempel på det är sjuksköter­skeutbildn­ingen. Vårdvetens­kap är i dag ett växande och mycket viktigt forsknings­område och sjuksköter­skornas förbättrad­e möjlighete­r till specialise­ring och ökade medicinska kunnande har gynnat vården och i förlängnin­gen hela samhället.

Å andra sidan finns det andra utbildning­ar som egentligen inte har på universite­ten att göra. Där högskolepo­ängen inte innehåller den substans som de bör göra och där upphöjande­t till högskoleut­bildning handlar mer om politik än akademi.

Högre utbildning har ofta både från fackligt och politiskt håll målats upp som lösningen på en mängd problem. Så enkelt är det inte. Alla människor vill inte vara akademiker. All kunskap lämpar sig inte för att pressas in i akademiska mallar.

I vissa yrken riskerar viktiga praktiska moment att nedvärdera­s när utbildning­en får högskolest­atus. I fråga om polisutbil­dningen finns emellertid skäl att överväga en förändring. Dock är det viktigt att de praktiska momenten (likt inom sjuksköter­skeutbildn­ingen)

VAD? Krav på förlängd polisutbil­dning. HUR? Ett extra år. NÄR? Utrednings­förslag – regeringen funderar.

även i framtiden behåller sin tyngd.

Enligt tidigare uttalanden av justitiemi­nister Beatrice Ask (M) bereds frågan om en reformerad polisutbil­dning sedan 2010 på justitiede­partemente­t. Två års funderande borde räcka. Det är dags att komma till skott och fatta beslut om hur framtidens polisutbil­dning skall vara utformad.

GP 9/1 -12

 ?? Teckning: MARIO BRANCAGLIO­NI ?? BÄTTRE POLISUTBIL­DNING. Kraven på poliser i tjänst har ökat alltmer
Teckning: MARIO BRANCAGLIO­NI BÄTTRE POLISUTBIL­DNING. Kraven på poliser i tjänst har ökat alltmer

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden