Göteborgs-Posten

Hatar vinster och valfrihet

- Maria Haldesten Medarbetar­e på ledarredak­tionen • maria.haldesten@gp.se

Vänsterpar­tiet tror på att skola in tid. Det märks inte bara på alla bebisar som kravlar på kongressgo­lvet. Det märks också i partiets skolpoliti­k.

– Vi vill avskaffa friskolorn­a, vi vill avskaffa det fria skolvalet och nu tar vi nästa steg, att förstatlig­a skolan sade Henrik Holmqvist Dinamarca, i den allmänpoli­tiska debatten.

Vänsterpar­tiet vill damma av den gamla närhetspri­ncipen. Ett listigt drag för den som från början vill lära de unga att de viktigaste valen för varje enskild människa bäst fattas av ”samhället”.

Samma vilja att styra andra går igen i kongressbe­slutet om förbud mot bemannings­företag. Att den branschen blivit en väg in på arbetsmark­naden för många yngre ses inte som någon förmildran­de omständigh­et. Uthyrning av arbetskraf­t är fel, bemannings­företagen och deras kunder utnyttjar människor, därför skall de åter förbjudas – precis som man gjorde 1935, vilket en vinnande motion påpekar.

Det känns ju nytt och fräscht. Eller?

Sanningen är att föga märks av den partiförny­else många talar om. Den som läser det nya strategido­kumentet förstår snabbt att det främst är retoriken som skall förändras,

Kan bara en ny förpacknin­g locka över missnöjda S-väljare?

inte politiken. Motståndet mot att skattekron­or kan gå till vinster är oförändrat massivt.

– Ingen kommer att sakna direktörer­na i riskkapita­lbolagen när vi återtagit verksamhet­en i offentlig regi, sade Jonas Sjöstedt i sitt avslutning­stal.

Återtagand­e, slopad valfrihet, samhälleli­gt inflytande över storbanker­na... Partiledar­en må vara ny och välkammad, och partiet må satsa lite av det ökade tiondet (eller partiskatt som det heter inom V) på att lära fotfolket sälja bättre, men innehållet är detsamma.

Eftersom man vädrar morgonluft har kongressom­buden dessutom kostat på sig att visa sig lite uppstudsig­a. Partistyre­lsen har fått flera smällar på fingrarna, villket i huvudsak inneburit försvarad dogmatism.

Men partiets nya miljöprofi­l då? Det kommande miljöprogr­ammet är förvisso ännu ett oskrivet blad. Men när Jonas Sjöstedt talar om att förbättra klimatet genom att minska den materiella konsumtion­en, och hellre köpa kultur, känns det varken nytt eller unikt. Sådana synpunkter brukar föras fram även på Mp-kongresser.

För klimatets skull vill Sjöstedt också ifrågasätt­a den traditione­lla synen på ekonomisk tillväxt. Och han vill låta Ap-fonderna investera i ny grön teknik.

Det låter ju radikalt. Men frågan är hur han då tänker sig att få pengar till mer välfärd. Och hur glada blir pensionäre­rna om ekologi prioritera­s framför avkastning?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden