Göteborgs-Posten

Skolorna har svårt

Resor mycket vanligare orsak till frånvaro än skolk

- PIA SVENSSON 031-62 47 39 pia.svensson@gp.se SNEZANA BOZINOVSKA 031-62 41 26 snezana.bozinovska@gp.se

GÖTEBORG : Rektorn kan säga nej men gör det sällan. På vissa skolor i Göteborg fick varannan elev extra ledigt hösttermin­en 2010. Det visar GP:S granskning.

Del 2 kommer i morgon, tisdag. Att det är svårt att säga nej till föräldrar visar GP:S undersökni­ng av den beviljade ledigheten i de kommunala grundskolo­rna.

Var sjätte elev i Lundby fick någon gång under 2010 extra ledigt vid sidan av loven.

– Betygsnitt­et i Lundby har gått ner och jag tror att det har ett samband med den beviljade ledigheten. Den ligger alldeles för högt hos oss, säger Ann-christin Frankenber­g, skolchef för grundskolo­rna i Lundby.

Men skolorna i Lundby är långt ifrån värst.

PÅ SISJÖSKOLA­N FICK 50 procent eller varannan elev extra ledigt under den förra hösttermin­en.

– Det är svårt att säga nej, hjärtat blöder ju när det är familjens enda möjlighet att resa bort tillsamman­s. Men det är en balansgång. Även om barnen får med sig

”Många skolor tycker att det här med ledigheter har blivit svårt att hantera”

ANNA MEDIN, Skolverket

uppgifter sker ju inte all inlärning i dag via läsning utan mycket händer i skolan, säger rektor Marianne Hall Lidman.

Men hon beviljar aldrig mer än tio dagar ledigt. Hittills har inga barn hon sagt ja till varit i farozonen för att missa kunskapsmå­len i skolan. MOTSVARAND­E SIFFRA för Fjällskola­n i Masthugget hamnade på 40 procent, det vill säga, fyra av tio elever beviljades ledigt någon gång under 2010.

Som regel beviljar skolan aldrig extra ledighet för semesterre­sor.

– Alla lovar ju heligt och dyrt att de ska göra sina uppgifter men det är inte så lätt när alla andra är ute på stranden och leker. Så rena semesterre­sor är vi väldigt restriktiv­a med, säger Bosse Andersson, rektor för skolans högstadiee­lever.

Men när det gäller elever med utländsk bakgrund är skolan betydligt mer generös.

– De har andra traditione­r och högtidsdag­ar och det är ganska självklart att barnen ska få följa med och hälsa på släkten. Men vi försöker förvissa oss om att det verkligen är en viktig händelse genom att prata med anhöriga.

I den nya stadsdelen MajornaLin­né pågår ett arbete för gemensamma regler för alla skolor, liksom i Lundby.

I stadsdelen Centrum var det under 2010 fyra gånger fler elever som beviljades ledighet än som skolkade. Motsvarand­e siffra för Lundby var tre gånger fler. DE ÖVRIGA STADSDELAR­NA i Göteborg kan inte ge någon samlad bild av den giltiga frånvaron vid skolorna. Men förhålland­et mellan skolk och beviljad ledighet ser likadan ut hos de skolor som redovisas: beviljad ledighet är den största anledninge­n till att eleverna är frånvarand­e i skolan.

Trenden är likadan i hela landet – allt fler föräldrar åker utomlands med barnen. Det handlar om längre och kortare semesterre­sor och om utlandsföd­da som tar med sig barnen för att hälsa på släktingar i hemlandet.

– Vi vet att många skolor tycker att det här med ledigheter har blivit svårt att hantera. Föräldrarn­a tror att det räcker med att anmäla att familjen ska resa bort när det i själva verket handlar om ansökan, säger Anna Medin, jurist vid Skolverket.

Skolverket arbetar nu med att utforma allmänna råd kring hur ogiltig frånvaro och extra ledighet ska hanteras.

– Tre veckors ledighet för semesterre­sa är ett typiskt fall där rektorn kan säga nej och förhoppnin­gen är att de nya råden ska bli ett stöd för lärare och rektorer, säger Anna Medin.

 ??  ?? BYGGER IGLOO. Mikael och Gunilla Deleuran Lundkvist är med barnen Karl, 7, och Isabella, 12, på en minisemest­er i
BYGGER IGLOO. Mikael och Gunilla Deleuran Lundkvist är med barnen Karl, 7, och Isabella, 12, på en minisemest­er i

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden