Göteborgs-Posten

”Jag är lite kluven”

- JOAKIM MAGNÅ 031-62 40 00 joakim.magna@gp.se

GÖTEBORG : Billigare resor utanför loven lockar. Extra ledighet krävs för att familjen ska kunna resa långt tillsamman­s. – Egentligen är jag lite kluven till det, säger Gunilla Deleuran Lundkvist, mamma till två skolbarn. Familjen Deleuran Lundkvist från Töreboda är på besök i Göteborg dagarna innan jul. På Universeum provar barnen Isabella, 12, och Karl, 7, att bygga en igloo efter att ha tittat på hajar och reptiler.

Detta är en kortare resa. Men i samband med februarilo­vet brukar hela familjen resa utomlands och då låta barnen ta någon extra vecka ledigt från skolan. Ofta blir det längre resor, som till Hawaii.

– De har redan mycket lov, samtidigt kräver de resor vi vill göra extra

”Skolan är ju skolan och den ska skötas”

GUNILLA DELEURAN, mamma

ledighet, säger mamma Gunilla.

Hon tycker att gränsen går vid ett par veckors extra ledighet per läsår.

– Skolan är ju skolan och den ska skötas. Hade vi haft barn som var sjuka mycket eller som det gick dåligt för hade vi inte gjort så här.

Gunilla Deleuran Lundkvist berättar att det inte har varit några problem att få ledigt från skolan. Barnen har fått med sig läxor att göra. Ibland har de skrivit dagbok under resan och sedan redovisat för klassen.

När barnen fått ledigt har föräldrarn­a fyllt i en blankett och lämnat en skriftlig ansökan, som godkänts av rektorn i samråd med läraren.

– Det är fantastisk­t att möjlighete­n finns. Jag tycker inte att det påverkar barnens studieresu­ltat.

Pappa Mikael Deleuran Lundkvists erfarenhet är att de flesta försöker planera sina familjeres­or till loven.

– Men resorna kan vara billigare utanför loven. Vi försöker undvika högsäsong när vi åker till turistfäll­or. Servicen kan vara bättre då också. Men det får ju inte äventyra barnens utbildning, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden