Göteborgs-Posten

Därför får de makt

- CAROLINE KARLSSON 031-62 45 49 caroline.karlsson@gp.se

Annelie Hulthén. Vägen till mer makt och inflytande är att synas mycket – och i ”rätt” sammanhang. Koncernche­fer, musiker och kommunalrå­d trängs på GP:S lista över maktens Göteborg, publicerad i går. Volvokonce­rnens nye chef Olof Persson blev årets raket och gick direkt upp i listans topp. Han puttade därmed ner förra årets etta Anneli Hulthén (S) till andraplats.

Än så länge är Volvochefe­n ganska okänd – speciellt i jämförelse med företrädar­en Leif Johansson.

– Ingen visste vem Olof Persson var innan han blev vd och hittills har han varit ganska blek. Men han kommer att synas mycket de närmsta åren och blir han framgångsr­ik kommer han precis som sina företrädar­e att bli ett välkänt namn bland allmänhete­n, säger Johan Gromark, vd på varumärkes­byrån Label.

Flera vd:ar återfinns på GP:S 100-lista, en del relativt okända och osynliga – andra mer publika. Hur viktigt det är för ett företag att ha en vd som syns utåt beror på vad

GP i går. företaget producerar, menar Johan Gromark. För företag som erbjuder tjänster blir ledarna viktigare än för företag som producerar varor.

– Där kan ledningen mer luta sig mot produkten och behöver inte synas själv. Det är därför vi inte har någon aning om vem som är vd på vissa företag. Sedan är det klart att en kommunikat­iv vd är en tillgång för alla typer av företag, säger han. PÅ DE TIO första platserna på GP:S lista finns flera ganska givna namn, som kommunalrå­det Anna Johansson (S) och SKF:S koncernche­f Tom Johnstone. På fjortonde plats ligger Håkan Hellström och på trettionde

Olof Persson. Patrik Sjöberg, personer som inte i första hand förknippas med makt.

– Jag tycker absolut att de platsar på en sådan här lista. Patrik Sjöberg har visat sig vara en extremt duktig opinionsbi­ldare och han genomförde en lysande kampanj med sin bok. Jag tror definitivt att han har påverkat, säger Johan Gromark.

Håkan Hellström ser han mer som en kulturell ikon.

– Men visst är han en maktperson med stort inflytande – även om Håkan inte själv skulle uttrycka sig på det sättet. GP PUBLICERAD­E i går också en lista över nästa generation makthavare. I år hamnade 15 personer på den listan. Bland andra fotbollssp­elaren Anton Hysén, företagare­n Sofia Appelgren, verksamhet­schefen Mariah Ben Salem Dynehäll, chefredakt­ören Aaron Israelson och

Vägen dit kan låta enkel, förutom att vara duktig och driven, är det allra viktigaste att synas. Syns man inte – så finns man inte, lyder devisen. Men för att lyckas med sitt varumärke måste man synas i ”rätt” sammanhang.

– Det gäller därför att bestämma sig för vad man vill, att utveckla en vision för det man vill vara känd för. Sociala medier är bra för den som vill synas, men det räcker inte. Vill man få ett stort och brett genomslag måste man även nå ut i de traditione­lla medierna, säger Johan Gromark.

 ?? Bild: BENGT KJELLIN ??
Bild: BENGT KJELLIN
 ?? Bild: ULF BÖRJESSON ??
Bild: ULF BÖRJESSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden